
Od parmigiane do musake: 4 recepta s patlidžanima koja morate isprobati

Patlidžan nije samo ukusan već i izrazito koristan za zdravlje. Sadrži vlakna koja pomažu probavi, a bogat je i antioksidansima poput nasunina, koji štite stanice od oštećenja. Također, zbog niske kalorijske vrijednosti i visokog udjela vode, odličan je saveznik u održavanju zdrave težine. Njegova sposobnost da upija okuse čini ga idealnim za kombiniranje s različitim začinima i umacima, pa možete svakom jelu dodati osobni pečat.
Bez obzira pripremate li ga kao glavno jelo ili prilog, patlidžan će uvijek biti zvijezda na vašem stolu, a ove četiri ideje pružaju dobar početak da ga češće uključite u svoje recepte. Riječ je o namirnici koja bi trebala biti redovito na vašem tanjuru.
Melanzane alla parmigiana (Patlidžan na talijanski način)
Sastojci:
3 velika patlidžana
700 ml domaćeg ili kupovnog umaka od rajčice
250 g mozzarelle
100 g ribanog parmezana
2 češnja češnjaka
Maslinovo ulje za prženje
Svježi bosiljak
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Patlidžane narežite na tanke kriške i posolite, ostavite da odstoje 20 minuta, zatim ih osušite papirnatim ubrusom.
Pržite kriške patlidžana na vrućem maslinovom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
U posudu za pečenje stavite sloj umaka od rajčice, zatim sloj patlidžana, mozzarella narezan na kriške i pospite parmezanom i bosiljkom.
Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završite s umakom i parmezanom.
Pecite u pećnici na 180°C oko 40 minuta dok ne dobije lijepu koricu.
Ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
Musaka s patlidžanima
Sastojci:
2 velika patlidžana
400 g mljevene junetine ili mješavine svinjetine i junetine
1 veliki luk
2 češnja češnjaka
3 rajčice ili 400 ml pelata
3 krumpira
3 jaja
200 ml kiselog vrhnja ili jogurta
100 ml mlijeka
3 žlice maslinovog ulja
Sol, papar, crvena paprika, suhi začini po želji
Svježi peršin
Priprema:
Patlidžane narežite na ploške, posolite i ostavite da odstoje 20 minuta, zatim ih osušite i kratko ispržite na maslinovom ulju.
Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške, skuhajte ih 5 minuta u slanoj vodi i ocijedite.
Na ulju popržite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte mljeveno meso i pržite dok ne promijeni boju.
Dodajte narezane rajčice ili pelat, začinite solju, paprom i crvenom paprikom. Kuhajte oko 15 minuta da se umak malo reducira.
U posudu za pečenje složite red krumpira, zatim red patlidžana, pa mesni umak. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završavajući s patlidžanima.
Umutite jaja s vrhnjem i mlijekom, začinite solju i prelijte preko musake.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40-50 minuta dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju.
Ostavite da se malo ohladi, pospite peršinom i poslužite.
Patlidžan punjen povrćem i sirom
Sastojci:
2 srednja patlidžana
1 crvena paprika
2 rajčice
1 manji luk
2 češnja češnjaka
150 g ricotte ili feta sira
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica origana
Sol i papar po ukusu
Svježi peršin za posipanje
Priprema:
Patlidžane prerežite na pola po dužini i izdubite sredinu (sačuvajte meso).
Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju.
Dodajte narezano meso patlidžana, papriku i rajčice narezane na kockice. Pirjajte 8-10 minuta dok povrće ne omekša.
Začinite solju, paprom i origanom. Maknite s vatre i umiješajte sir.
Napunite patlidžane smjesom i stavite ih u nauljeni protvan.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta dok patlidžan ne omekša i površina ne postane zlatna.
Posipajte nasjeckanim peršinom prije posluživanja.
Patlidžan s umakom od tahinija i limuna
Sastojci:
2 velika patlidžana
3 žlice tahinija
Sok jednog limuna
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
3 žlice maslinovog ulja
Sol po ukusu
Svježi peršin ili korijander za dekoraciju
Kus-kus kao prilog (po želji)
Prženi pinjoli (po želji)
Priprema:
Patlidžane prerežite na pola i pecite na roštilju ili u pećnici na 200°C oko 30-40 minuta dok ne omekšaju i dobiju lagano dimljeni okus.
Za umak pomiješajte tahini, limunov sok, češnjak, maslinovo ulje i sol.
Pečene patlidžane prelijte umakom.
Posipajte peršinom ili korijanderom i prženim pinjolima.
Poslužite uz kuskus ili svježu salatu.

Horoskop za subotu: Rakovi se trebaju naspavati, škorpioni pobjeđuju

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga
