Recepti
OMILJENO POVRĆE

Od parmigiane do musake: 4 recepta s patlidžanima koja morate isprobati

Od parmigiane do musake: 4 recepta s patlidžanima koja morate isprobati
Bez obzira pripremate li ga kao glavno jelo ili prilog, patlidžan će uvijek biti zvijezda na vašem stolu, a ove četiri ideje pružaju dobar početak da ga češće uključite u svoje recepte

Patlidžan nije samo ukusan već i izrazito koristan za zdravlje. Sadrži vlakna koja pomažu probavi, a bogat je i antioksidansima poput nasunina, koji štite stanice od oštećenja. Također, zbog niske kalorijske vrijednosti i visokog udjela vode, odličan je saveznik u održavanju zdrave težine. Njegova sposobnost da upija okuse čini ga idealnim za kombiniranje s različitim začinima i umacima, pa možete svakom jelu dodati osobni pečat.

Bez obzira pripremate li ga kao glavno jelo ili prilog, patlidžan će uvijek biti zvijezda na vašem stolu, a ove četiri ideje pružaju dobar početak da ga češće uključite u svoje recepte. Riječ je o namirnici koja bi trebala biti redovito na vašem tanjuru.

Melanzane alla parmigiana (Patlidžan na talijanski način)

Sastojci:

3 velika patlidžana

700 ml domaćeg ili kupovnog umaka od rajčice

250 g mozzarelle

100 g ribanog parmezana

2 češnja češnjaka

Maslinovo ulje za prženje

Svježi bosiljak

Sol i papar po ukusu

Priprema:

Patlidžane narežite na tanke kriške i posolite, ostavite da odstoje 20 minuta, zatim ih osušite papirnatim ubrusom.

Pržite kriške patlidžana na vrućem maslinovom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.

U posudu za pečenje stavite sloj umaka od rajčice, zatim sloj patlidžana, mozzarella narezan na kriške i pospite parmezanom i bosiljkom.

Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završite s umakom i parmezanom.

Pecite u pećnici na 180°C oko 40 minuta dok ne dobije lijepu koricu.

Ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.

Musaka s patlidžanima

Sastojci:

2 velika patlidžana

400 g mljevene junetine ili mješavine svinjetine i junetine

1 veliki luk

2 češnja češnjaka

3 rajčice ili 400 ml pelata

3 krumpira

3 jaja

200 ml kiselog vrhnja ili jogurta

100 ml mlijeka

3 žlice maslinovog ulja

Sol, papar, crvena paprika, suhi začini po želji

Svježi peršin

Priprema:

Patlidžane narežite na ploške, posolite i ostavite da odstoje 20 minuta, zatim ih osušite i kratko ispržite na maslinovom ulju.

Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške, skuhajte ih 5 minuta u slanoj vodi i ocijedite.

Na ulju popržite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte mljeveno meso i pržite dok ne promijeni boju.

Dodajte narezane rajčice ili pelat, začinite solju, paprom i crvenom paprikom. Kuhajte oko 15 minuta da se umak malo reducira.

U posudu za pečenje složite red krumpira, zatim red patlidžana, pa mesni umak. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sastojke, završavajući s patlidžanima.

Umutite jaja s vrhnjem i mlijekom, začinite solju i prelijte preko musake.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40-50 minuta dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju.

Ostavite da se malo ohladi, pospite peršinom i poslužite.

Patlidžan punjen povrćem i sirom

Sastojci:

2 srednja patlidžana

1 crvena paprika

2 rajčice

1 manji luk

2 češnja češnjaka

150 g ricotte ili feta sira

3 žlice maslinovog ulja

1 žličica origana

Sol i papar po ukusu

Svježi peršin za posipanje

Priprema:

Patlidžane prerežite na pola po dužini i izdubite sredinu (sačuvajte meso).

Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk i češnjak dok ne omekšaju.

Dodajte narezano meso patlidžana, papriku i rajčice narezane na kockice. Pirjajte 8-10 minuta dok povrće ne omekša.

Začinite solju, paprom i origanom. Maknite s vatre i umiješajte sir.

Napunite patlidžane smjesom i stavite ih u nauljeni protvan.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta dok patlidžan ne omekša i površina ne postane zlatna.

Posipajte nasjeckanim peršinom prije posluživanja.

Patlidžan s umakom od tahinija i limuna

Sastojci:

2 velika patlidžana

3 žlice tahinija

Sok jednog limuna

1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)

3 žlice maslinovog ulja

Sol po ukusu

Svježi peršin ili korijander za dekoraciju

Kus-kus kao prilog (po želji)

Prženi pinjoli (po želji)

Priprema:

Patlidžane prerežite na pola i pecite na roštilju ili u pećnici na 200°C oko 30-40 minuta dok ne omekšaju i dobiju lagano dimljeni okus.

Za umak pomiješajte tahini, limunov sok, češnjak, maslinovo ulje i sol.

Pečene patlidžane prelijte umakom.

Posipajte peršinom ili korijanderom i prženim pinjolima.

Poslužite uz kuskus ili svježu salatu.