
Tri jednostavna recepta za rižoto u kojima će uživati cijela obitelj

Rižoto je jedno od onih jela koja odišu toplinom doma i kreativnošću kuhinje. Iako može zvučati kao zahtjevno jelo, pravi rižoto ne mora biti kompliciran – dapače, može biti jednostavan, brz i ukusan. Sve što vam treba je dobar riža, kvalitetni sastojci i malo pažnje tijekom kuhanja. Donosimo tri jednostavna recepta za rižoto koja možete pripremiti za 20-ak minuta, a kojima ćete zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane.
Volimo rižoto jer je više od običnog jela – on je svojevrsni ritual kuhanja koji zahtijeva pažnju i ljubav, ali nagrađuje nas beskrajno mekanom, kremastom teksturom i profinjenim aromama. Njegova posebnost leži u postupnom dodavanju tekućine i strpljivom miješanju, što stvara savršeno kremastu konzistenciju bez dodavanja vrhnja.
Kremasti rižoto s gljivama
Sastojci:
200 g riže za rižoto (arborio ili carnaroli)
200 g šampinjona, narezanih na listiće
1 manji luk, sitno nasjeckan
1 češanj češnjaka
700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
50 ml bijelog vina
2 žlice maslaca
50 g parmezana, ribanog
Sol i papar po ukusu
Malo maslinovog ulja
Priprema:
U tavi zagrij maslinovo ulje i na njemu kratko popržiti luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
Dodaj gljive i prži dok ne omekšaju. Umiješaj rižu i miješaj minutu-dvije dok ne postane staklasta.
Ulij vino i kuhaj dok alkohol ne ispari. Zatim postupno dodavaj temeljac po malo, stalno miješajući, dok riža ne omekša i rižoto postane kremast (oko 18 minuta).
Na kraju umiješaj maslac i parmezan, začini solju i paprom. Posluži odmah.
Rižoto s tikvicama i limunom
Sastojci:
200 g riže za rižoto
1 manja tikvica, narezana na kockice
1 manji luk, sitno nasjeckan
1 češanj češnjaka, zdrobljen
700 ml povrtnog temeljca
2 žlice maslinovog ulja
Sok i naribana korica jednog limuna
50 g parmezana, ribanog
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Na maslinovom ulju pirjaj luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodaj tikvicu i kratko je popržiti.
Umiješaj rižu i prži 2 minute. Počinjati dodavati temeljac po malo, miješajući i čekajući da riža upije tekućinu prije dodavanja nove.
Kad je riža gotova i kremasta, umiješaj limunovu koricu, sok i parmezan. Posoli, popapri i posluži dok je toplo.
Rižoto s pečenom paprikom i fetom
Sastojci:
200 g riže za rižoto
2 pečene crvene paprike, narezane na trakice
1 manji luk, nasjeckan
700 ml povrtnog temeljca
2 žlice maslinovog ulja
100 g fete, izmrvljene
Svježi peršin za dekoraciju
Sol i papar
Priprema:
Na maslinovom ulju prodinstaj luk dok ne postane staklast. Dodaj rižu i prži par minuta.
Postupno dolijevaj temeljac i miješaj dok riža ne omekša i postane kremasta. Umiješaj narezanu papriku i fetu, promiješaj da se sve poveže i feta lagano otopi.
Posoli i popapri po želji. Ukrasiti svježim peršinom i posluži.

Horoskop za subotu: Rakovi se trebaju naspavati, škorpioni pobjeđuju

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga
