Recepti
KREMASTO I FINO

Tri jednostavna recepta za rižoto u kojima će uživati cijela obitelj

Tri jednostavna recepta za rižoto u kojima će uživati cijela obitelj
Volimo rižoto jer je više od običnog jela – on je svojevrsni ritual kuhanja koji zahtijeva pažnju i ljubav, ali nagrađuje nas beskrajno mekanom, kremastom teksturom i profinjenim aromama

Rižoto je jedno od onih jela koja odišu toplinom doma i kreativnošću kuhinje. Iako može zvučati kao zahtjevno jelo, pravi rižoto ne mora biti kompliciran – dapače, može biti jednostavan, brz i ukusan. Sve što vam treba je dobar riža, kvalitetni sastojci i malo pažnje tijekom kuhanja. Donosimo tri jednostavna recepta za rižoto koja možete pripremiti za 20-ak minuta, a kojima ćete zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane.

Volimo rižoto jer je više od običnog jela – on je svojevrsni ritual kuhanja koji zahtijeva pažnju i ljubav, ali nagrađuje nas beskrajno mekanom, kremastom teksturom i profinjenim aromama. Njegova posebnost leži u postupnom dodavanju tekućine i strpljivom miješanju, što stvara savršeno kremastu konzistenciju bez dodavanja vrhnja.

Kremasti rižoto s gljivama

Sastojci:

200 g riže za rižoto (arborio ili carnaroli)

200 g šampinjona, narezanih na listiće

1 manji luk, sitno nasjeckan

1 češanj češnjaka

700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca

50 ml bijelog vina

2 žlice maslaca

50 g parmezana, ribanog

Sol i papar po ukusu

Malo maslinovog ulja

Priprema:

U tavi zagrij maslinovo ulje i na njemu kratko popržiti luk i češnjak dok ne postanu staklasti.

Dodaj gljive i prži dok ne omekšaju. Umiješaj rižu i miješaj minutu-dvije dok ne postane staklasta.

Ulij vino i kuhaj dok alkohol ne ispari. Zatim postupno dodavaj temeljac po malo, stalno miješajući, dok riža ne omekša i rižoto postane kremast (oko 18 minuta).

Na kraju umiješaj maslac i parmezan, začini solju i paprom. Posluži odmah.

Rižoto s tikvicama i limunom

Sastojci:

200 g riže za rižoto

1 manja tikvica, narezana na kockice

1 manji luk, sitno nasjeckan

1 češanj češnjaka, zdrobljen

700 ml povrtnog temeljca

2 žlice maslinovog ulja

Sok i naribana korica jednog limuna

50 g parmezana, ribanog

Sol i papar po ukusu

Priprema:

Na maslinovom ulju pirjaj luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodaj tikvicu i kratko je popržiti.

Umiješaj rižu i prži 2 minute. Počinjati dodavati temeljac po malo, miješajući i čekajući da riža upije tekućinu prije dodavanja nove.

Kad je riža gotova i kremasta, umiješaj limunovu koricu, sok i parmezan. Posoli, popapri i posluži dok je toplo.

Rižoto s pečenom paprikom i fetom

Sastojci:

200 g riže za rižoto

2 pečene crvene paprike, narezane na trakice

1 manji luk, nasjeckan

700 ml povrtnog temeljca

2 žlice maslinovog ulja

100 g fete, izmrvljene

Svježi peršin za dekoraciju

Sol i papar

Priprema:

Na maslinovom ulju prodinstaj luk dok ne postane staklast. Dodaj rižu i prži par minuta.

Postupno dolijevaj temeljac i miješaj dok riža ne omekša i postane kremasta. Umiješaj narezanu papriku i fetu, promiješaj da se sve poveže i feta lagano otopi.

Posoli i popapri po želji. Ukrasiti svježim peršinom i posluži.