Recepti
ZA PRAVE GURMANE

Donosimo 4 jednostavna i kremasta recepta za jela s gljivama

Donosimo 4 jednostavna i kremasta recepta za jela s gljivama
Bez obzira jeste li iskusni kuhar ili tek početnik, kombinacija gljiva s kremastim rižotom, pečenim delicijama ili aromatičnom juhom uvijek će biti pun pogodak

Gljive su oduvijek bile jedan od omiljenih sastojaka u našoj kuhinji jer su istovremeno ukusne, hranjive i nevjerojatno svestrane. Njihov zemljani, bogati okus dodaje dubinu gotovo svakom jelu – od jednostavnih salata do raskošnih glavnih jela. Osim što su prirodni izvor važnih nutrijenata poput vitamina D i vlakana, gljive su i pravi saveznik u pripremi jela koja nas griju i tjeraju da se osjećamo ugodno i zadovoljno.

U današnjem užurbanom načinu života tražimo recepte koji su jednostavni, brzi i ukusni – a jela s gljivama savršeno zadovoljavaju sve te kriterije. Bez obzira jeste li iskusni kuhar ili tek početnik, kombinacija gljiva s kremastim rižotom, pečenim delicijama ili aromatičnom juhom uvijek će biti pun pogodak.

U nastavku donosimo četiri jednostavna recepta s gljivama koja će vam pokazati kako je lako napraviti domaći obrok koji odiše toplinom i vrhunskim okusom.

Pečene bukovače s češnjakom i peršinom

Sastojci:

300 g bukovača, narezane na veće komade

3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

3 žlice maslinovog ulja

Svježi peršin, nasjeckan

Sol i papar

Priprema:

Zagrij pećnicu na 200°C.

Pomiješaj bukovače s maslinovim uljem, češnjakom, solju i paprom.

Rasporedi gljive na lim za pečenje.

Pecite 15-20 minuta dok gljive ne omekšaju i dobiju zlatnu boju.

Na kraju pospi svježim peršinom i posluži kao prilog ili lagani glavni obrok.

Donosimo 4 jednostavna i kremasta recepta za jela s gljivama

Kremasti rižoto sa šampinjonima

Sastojci:

200 g riže za rižoto (arborio ili carnaroli)

200 g šampinjona, narezanih na listiće

1 manji luk, sitno nasjeckan

1 češanj češnjaka, zdrobljen

700 ml povrtnog ili pilećeg temeljca

50 ml bijelog vina (nije obavezno)

2 žlice maslaca

50 g parmezana, ribanog

Sol i papar po ukusu

Maslinovo ulje

Priprema:

Na maslinovom ulju popržiti luk i češnjak dok ne postanu staklasti.

Dodati gljive i pržiti dok ne omekšaju.

Umiješati rižu i miješati 2 minute dok postane staklasta.

Uliti vino i kuhati dok alkohol ne ispari.

Postupno dodavati temeljac, po malo, stalno miješajući dok riža ne omekša (oko 18 minuta).

Na kraju umiješati maslac i parmezan, začiniti solju i paprom.

Juha od lisičarki

Sastojci:

300 g svježih lisičarki, očišćenih i narezanih

1 manji luk, nasjeckan

2 žlice maslaca

700 ml povrtnog temeljca

100 ml vrhnja za kuhanje

Sol, papar i muškatni oraščić

Svježi kopar ili peršin za ukrašavanje

Priprema:

Na maslacu prodinstaj luk dok ne postane staklast.

Dodaj lisičarke i prži nekoliko minuta dok ne omekšaju.

Ulij povrtni temeljac i kuhaj 15 minuta.

Usitni juhu štapnim mikserom do kremaste teksture.

Dodaj vrhnje, začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.

Posluži uz svježi kopar ili peršin.

Tjestenina s umakom od vrganja i vrhnja

Sastojci:

300 g tjestenine po izboru

200 g vrganja, narezane na trakice

1 manji luk, sitno nasjeckan

2 češnja češnjaka, zdrobljena

200 ml vrhnja za kuhanje

2 žlice maslinovog ulja

Svježi peršin, nasjeckan

Sol i papar po ukusu

Parmezan za posipanje (po želji)

Priprema:

Skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedi i sačuvaj malo vode od kuhanja.

Na maslinovom ulju prodinstaj luk i češnjak dok ne omekšaju.

Dodaj vrganje i prži dok ne omekšaju i dobiju blago zlatnu boju.

Ulij vrhnje i kratko prokuhaj, začini solju i paprom.

Umiješaj ocijeđenu tjesteninu, po potrebi dodaj malo vode od kuhanja da umak bude kremastiji.

Pospi svježim peršinom i parmezanom prije posluživanja.