Recepti
ZA PRSTE POLIZATI

Pašteta od tune zvijezda je kuhinje: Imamo 3 jednostavna recepta

Pašteta od tune zvijezda je kuhinje: Imamo 3 jednostavna recepta
Za razliku od kupovne, koju često prati dugačak popis sastojaka, domaća verzija ti omogućuje da točno znaš što jedeš – i da prilagodiš okus svom nepcu

Kad pomislimo na brze i jednostavne obroke koji ne traže puno kuhanja, ali svejedno nude bogat okus i svestranost, pašteta od tune često je na vrhu liste. Bilo da ti treba lagani doručak, zdrava užina, punjenje za sendviče ili nešto što možeš ponijeti na posao – domaća pašteta od tune je uvijek dobra ideja.

Za razliku od kupovne, koju često prati dugačak popis sastojaka, domaća verzija ti omogućuje da točno znaš što jedeš – i da prilagodiš okus svom nepcu. U nastavku ti donosimo tri ukusne varijacije koje možeš pripremiti u svega nekoliko minuta, s namirnicama koje vjerojatno već imaš u kuhinji.

Bez kuhanja, bez kompliciranja – samo ti, blender i malo kreativnosti.

Domaća pašteta od tune

Sastojci:

1 konzerva tune (u vodi ili u ulju, prema želji) – cca 150 g ocijeđene

2 žlice krem sira (npr. ABC, Philadelphia)

1 žličica senfa (dijon ili klasični)

1 žlica majoneze (opcionalno – za puniji okus)

1 žlica limunovog soka

Prstohvat soli

Svježe mljeveni papar

Po želji: kapari, masline, peršin, chili

Priprema:

Ocijedi tunu dobro kako pašteta ne bi bila previše tekuća.

U posudu dodaj tunu, krem sir, senf, majonezu (ako koristiš) i limunov sok.

Sve zajedno dobro izmiksaj štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobiješ glatku, kremastu teksturu.

Začini po ukusu solju i paprom.

Po želji umiješaj sitno sjeckane kapare, peršin ili masline za dodatni okus.

Čuvaj u zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana.

Pašteta od tune s kuhanim jajima

Sastojci:

1 konzerva tune (u vodi ili ulju)

2 tvrdo kuhana jaja

2 žlice majoneze

1 žličica senfa

1 žlica limunovog soka

Prstohvat soli i papra

Po želji: malo sitno sjeckanog luka ili kiselih krastavaca

Priprema:

Ocijedi tunu i usitni jaja vilicom.

Sve sastojke stavi u zdjelu ili blender – dodaj tunu, majonezu, senf, limun, začine i dodatke po želji.

Izmiksaj ili dobro promiješaj dok ne dobiješ kremastu smjesu.

Čuvaj u hladnjaku do 3 dana.

Pašteta od tune s maslacem i začinima

Sastojci:

1 konzerva tune (ocijeđena)

50 g maslaca (omekšalog)

1 žličica senfa

1 žlica soka od limuna ili jabučnog octa

Malo dimljene paprike ili curry praha (po želji)

Sol i papar

Sjeckani svježi vlasac ili peršin

Priprema:

Tunu i omekšali maslac dobro sjedini vilicom ili izmiksaj u blenderu.

Dodaj senf, limunov sok i začine – sve dobro promiješaj dok ne dobiješ glatku, aromatičnu smjesu.

Umiješaj svježi peršin ili vlasac za svježinu.

Posluži uz prepečenac, dvopek ili tople kiflice.