Recepti
OD JUHA DO SALATA

Zeleni raj na tanjuru: Mahune u 5 slasnih recepata

Zeleni raj na tanjuru: Mahune u 5 slasnih recepata
Ne samo da su niskokalorične i idealne za sve koji žele održati zdravu tjelesnu masu, već su i pravi izvor energije, poboljšavaju probavu i podržavaju zdravlje srca

Mahune, često podcijenjeni član obitelji povrća, u posljednjih nekoliko godina doživljavaju pravi povratak na naše tanjure. Svestranost ovog povrća ne prestaje fascinirati, a osim što su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, mahune su i nevjerojatno ukusne. Ne samo da su niskokalorične i idealne za sve koji žele održati zdravu tjelesnu masu, već su i pravi izvor energije, poboljšavaju probavu i podržavaju zdravlje srca. Zbog svoje blage, a ipak ukusne prirode, mahune su izvrstan izbor za mnoge recepte – od salata, preko priloga, do glavnih jela.

Mahunama se lako može pridati moderan štih kroz razne začine, bilje i kombinacije s drugim povrćem ili mesom. Nisu samo za klasičnu juhu ili dinstanje; njihovu svestranost možete pokazati na razne inovativne načine. Donosimo nekoliko recepta koji će vas zasigurno osvojiti i omogućiti da mahune završe na vašem stolu, bilo u jednostavnom obroku ili kao elegantni prilog za posebne prigode.

Kremasta juha od mahuna i peršina

Sastojci:

500 g mahuna

1 velika glavica luka

2 češnja češnjaka

1 krumpir

500 ml povrtnog temeljca

200 ml vrhnja za kuhanje

Svježi peršin

Sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

Na maslinovom ulju pirjaj sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne postanu mekani.

Dodaj narezani krumpir i mahune, a zatim sve prelij s povrtnim temeljcem.

Kuhaj na srednje jakoj vatri oko 20 minuta, dok mahune i krumpir ne omekšaju.

Smjesu miksaj štapnim mikserom do glatke kremaste teksture.

Dodaj vrhnje za kuhanje, peršin, sol i papar po ukusu.

Salata od mahuna i pečenih orašastih plodova

Sastojci:

400 g svježih mahuna

100 g pečenih badema ili oraha

100 g fetu sira

Svježi kopar

Maslinovo ulje

Limunov sok

Sol i papar

Priprema:

Mahune operi i skuhaj u slanoj vodi 5-7 minuta, dok ne postanu mekane, ali još uvijek hrskave.

Isperi ih pod hladnom vodom i ostavi da se ohlade.

U velikoj zdjeli pomiješaj mahune, nasjeckane orašaste plodove, feta sir i svježi kopar.

Prelij salatu maslinovim uljem i limunovim sokom, dodaj sol i papar po ukusu.

Zeleni raj na tanjuru: Mahune u 5 slasnih recepata

Mahune s jajima na pari i pestom od bosiljka

Sastojci:

400 g mahuna

4 jaja

2 žlice pesto sosa od bosiljka

Maslinovo ulje

Svježi bosiljak za dekoraciju

Sol, papar

Priprema:

Mahune skuhaj u slanoj vodi dok ne postanu mekane, ali još uvijek hrskave.

U međuvremenu, na pari kuhaj jaja dok ne postanu mekano kuhana (oko 6 minuta).

Pomiješaj kuhane mahune s malo maslinovog ulja, solju i paprom.

Na vrh stavi po jedno kuhano jaje, žlicu pesto sosa i ukrasi svježim bosiljkom.

Grilane mahune s limunom i đumbirom

Sastojci:

400 g mahuna

Sok od 1 limuna

1 žlica naribanog đumbira

2 žlice maslinovog ulja

Sol i papar

Priprema:

Mahune operi i prepolovi ako su preduge.

U zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, sok od limuna, naribani đumbir, sol i papar.

Prebaci mahune u smjesu i dobro ih promiješaj.

Grilaj mahune na srednje jakoj vatri 5-7 minuta, povremeno okreni dok ne postanu lagano karamelizirane.

Tjestenina s mahunama, rajčicom i ricottom

Sastojci:

300 g tjestenine (po izboru)

400 g mahuna

2 zrele rajčice

150 g ricotte

Maslinovo ulje

Svježi bosiljak

Sol i papar

Priprema:

Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju.

Mahune skuhaj u slanoj vodi dok ne omekšaju, a rajčice nareži na kockice.

Na maslinovom ulju pirjaj rajčice 3-4 minute dok ne omekšaju, a zatim dodaj kuhane mahune.

Pomiješaj s kuhanom tjesteninom, dodaj ricottu, bosiljak, sol i papar.