
Zeleni raj na tanjuru: Mahune u 5 slasnih recepata

Mahune, često podcijenjeni član obitelji povrća, u posljednjih nekoliko godina doživljavaju pravi povratak na naše tanjure. Svestranost ovog povrća ne prestaje fascinirati, a osim što su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, mahune su i nevjerojatno ukusne. Ne samo da su niskokalorične i idealne za sve koji žele održati zdravu tjelesnu masu, već su i pravi izvor energije, poboljšavaju probavu i podržavaju zdravlje srca. Zbog svoje blage, a ipak ukusne prirode, mahune su izvrstan izbor za mnoge recepte – od salata, preko priloga, do glavnih jela.
Mahunama se lako može pridati moderan štih kroz razne začine, bilje i kombinacije s drugim povrćem ili mesom. Nisu samo za klasičnu juhu ili dinstanje; njihovu svestranost možete pokazati na razne inovativne načine. Donosimo nekoliko recepta koji će vas zasigurno osvojiti i omogućiti da mahune završe na vašem stolu, bilo u jednostavnom obroku ili kao elegantni prilog za posebne prigode.
Kremasta juha od mahuna i peršina
Sastojci:
500 g mahuna
1 velika glavica luka
2 češnja češnjaka
1 krumpir
500 ml povrtnog temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
Svježi peršin
Sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
Na maslinovom ulju pirjaj sitno nasjeckani luk i češnjak dok ne postanu mekani.
Dodaj narezani krumpir i mahune, a zatim sve prelij s povrtnim temeljcem.
Kuhaj na srednje jakoj vatri oko 20 minuta, dok mahune i krumpir ne omekšaju.
Smjesu miksaj štapnim mikserom do glatke kremaste teksture.
Dodaj vrhnje za kuhanje, peršin, sol i papar po ukusu.
Salata od mahuna i pečenih orašastih plodova
Sastojci:
400 g svježih mahuna
100 g pečenih badema ili oraha
100 g fetu sira
Svježi kopar
Maslinovo ulje
Limunov sok
Sol i papar
Priprema:
Mahune operi i skuhaj u slanoj vodi 5-7 minuta, dok ne postanu mekane, ali još uvijek hrskave.
Isperi ih pod hladnom vodom i ostavi da se ohlade.
U velikoj zdjeli pomiješaj mahune, nasjeckane orašaste plodove, feta sir i svježi kopar.
Prelij salatu maslinovim uljem i limunovim sokom, dodaj sol i papar po ukusu.
Mahune s jajima na pari i pestom od bosiljka
Sastojci:
400 g mahuna
4 jaja
2 žlice pesto sosa od bosiljka
Maslinovo ulje
Svježi bosiljak za dekoraciju
Sol, papar
Priprema:
Mahune skuhaj u slanoj vodi dok ne postanu mekane, ali još uvijek hrskave.
U međuvremenu, na pari kuhaj jaja dok ne postanu mekano kuhana (oko 6 minuta).
Pomiješaj kuhane mahune s malo maslinovog ulja, solju i paprom.
Na vrh stavi po jedno kuhano jaje, žlicu pesto sosa i ukrasi svježim bosiljkom.
Grilane mahune s limunom i đumbirom
Sastojci:
400 g mahuna
Sok od 1 limuna
1 žlica naribanog đumbira
2 žlice maslinovog ulja
Sol i papar
Priprema:
Mahune operi i prepolovi ako su preduge.
U zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, sok od limuna, naribani đumbir, sol i papar.
Prebaci mahune u smjesu i dobro ih promiješaj.
Grilaj mahune na srednje jakoj vatri 5-7 minuta, povremeno okreni dok ne postanu lagano karamelizirane.
Tjestenina s mahunama, rajčicom i ricottom
Sastojci:
300 g tjestenine (po izboru)
400 g mahuna
2 zrele rajčice
150 g ricotte
Maslinovo ulje
Svježi bosiljak
Sol i papar
Priprema:
Tjesteninu skuhaj prema uputama na pakiranju.
Mahune skuhaj u slanoj vodi dok ne omekšaju, a rajčice nareži na kockice.
Na maslinovom ulju pirjaj rajčice 3-4 minute dok ne omekšaju, a zatim dodaj kuhane mahune.
Pomiješaj s kuhanom tjesteninom, dodaj ricottu, bosiljak, sol i papar.

Pametnije s vodom: 10 jednostavnih načina kako uštedjeti vodu u svom domu

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima
