
Idealne za Praznik rada: 4 recepta za malo drugačije grah salate

Praznik rada je dan kad sve staje – osim dobre hrane i smijeha za stolom. Dok se roštilji dime i stolovi pune, pravo osvježenje donose salate. Ali zaboravi na dosadne, već viđene kombinacije! Grah, ta skromna supernamirnica, u ovim receptima dobiva novo, uzbudljivo lice – puno boja, okusa i savršenih spojeva. Bilo da organiziraš piknik, roštilj s ekipom ili samo uživaš u sunčanom danu, ove salate bit će tvoj najbolji saveznik.
Salata od graha, pečenog batata i rukole
Sastojci:
250 g kuhanog bijelog graha
1 srednji batat (slatki krumpir)
Šaka rukole
Maslinovo ulje
Limunov sok
Sol, papar
Prstohvat dimljene paprike
Priprema:
Batat nareži na kockice, začini maslinovim uljem i dimljenom paprikom pa peci na 200 °C oko 20 minuta.
Pomiješaj pečeni batat, grah i rukolu. Začini limunovim sokom, još malo ulja, solju i paprom.
Topla, slatkasto-slana, osvježavajuća – idealna za svaki prvi maj!
Meksička salata od crvenog graha i avokada
1 konzerva crvenog graha
1 zreli avokado
1 crvena paprika
1 mali crveni luk
Kukuruz (po želji)
Sok od limete
Maslinovo ulje
Svježi korijander ili peršin
Priprema:
Grah isperi, avokado i papriku nasjeckaj na kockice.
Dodaj sitno nasjeckani luk i malo kukuruza.
Sve zalij limetom, maslinovim uljem i pospi svježim korijanderom.
Ova salata donosi eksploziju boja i okusa – poput pravog meksičkog festivala na tanjuru.
Mediteranska salata od graha, cherry rajčica i mozzarelle
Sastojci:
250 g kuhanog bijelog ili šarenog graha
10 cherry rajčica
Kuglice mozzarelle (mini ili narezane)
Maslinovo ulje
Balzamični ocat
Svježi bosiljak
Priprema:
Grah i rajčice pomiješaj, dodaj kuglice mozzarelle i svježi bosiljak.
Začini maslinovim uljem i nekoliko kapi balzamičnog octa.
Lagano, a toliko bogato da će nestati prije nego što izgovoriš "još jedan tanjur"!
Grah salata s pestom i orasima
Sastojci:
250 g kuhane leće ili bijelog graha
2 žlice pesta od bosiljka
Šaka grubo sjeckanih oraha
Maslinovo ulje
Sok pola limuna
Sol i papar
Priprema:
Grah lagano pomiješaj s pestom, dodaš limunov sok i malo maslinovog ulja.
Na kraju pospi sjeckanim orasima.
Ova salata je pravo malo otkriće: bogata teksturama i eksplozijom okusa.

Pametnije s vodom: 10 jednostavnih načina kako uštedjeti vodu u svom domu

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima
