Recepti
SKROMNA, ALI MOĆNA

Leća ne mora biti dosadna: 5 recepata koji će svima otvoriti apetit

Leća ne mora biti dosadna: 5 recepata koji će svima otvoriti apetit
Leća nije samo jeftina i jednostavna za pripremu – ona je prava riznica proteina, željeza, vitamina B i vlakana

Ako tražiš savršenu namirnicu koja spaja zdravlje, jednostavnu pripremu i fenomenalan okus, odgovor je – leća. Ovo malo čudo prirode bogato je proteinima, vlaknima i mineralima, a može biti zvijezda svakog tanjura – od doručka do večere. Bilo da si početnik u kuhinji ili već imaš zavidne kulinarske vještine, donosimo ti pet recepata koja će ti promijeniti pogled na ovu skromnu, a moćnu namirnicu.

Leća nije samo jeftina i jednostavna za pripremu – ona je prava riznica proteina, željeza, vitamina B i vlakana. Pomaže u regulaciji šećera u krvi, potiče probavu i dugo te drži sitim.Uz ovako ukusne recepte, tvoj organizam i nepce bit će ti itekako zahvalni!

Kremasta juha od crvene leće i kokosa

Sastojci:

1 šalica crvene leće

1 limenka kokosovog mlijeka

1 glavica luka

2 češnja češnjaka

1 žličica kurkume

1 žličica curry praha

1 l povrtnog temeljca

Sol, papar, limunov sok

Priprema:

Na malo ulja poprži luk i češnjak dok ne omekšaju.

Dodaj kurkumu, curry i crvenu leću.

Zalij temeljcem i kuhaj 15 minuta.

Dodaj kokosovo mlijeko, kratko prokuhaj i usitni štapnim mikserom.

Na kraju začini solju, paprom i nekoliko kapi limuna.

Salata od zelene leće, avokada i cherry rajčica

Sastojci:

1 šalica zelene leće

1 avokado

10 cherry rajčica

Šaka rukole

Maslinovo ulje

Limunov sok

Sol i papar

Priprema:

Skuhaj leću dok ne omekša, ali da zadrži oblik.

Avokado i rajčice nareži na manje komade.

Sve pomiješaj s rukolom, začini maslinovim uljem, limunom, solju i paprom.

Jednostavno, svježe i nevjerojatno ukusno.

Leća bolognese

Sastojci:

1 šalica smeđe leće

1 glavica luka

2 češnja češnjaka

2 mrkve

1 stabljika celera

1 šalica pasirane rajčice

Maslinovo ulje

Origano, sol, papar

Priprema:

Na ulju poprži luk, češnjak, mrkvu i celer.

Dodaj kuhanu leću i pasiranu rajčicu.

Pusti da lagano krčka 20 minuta.

Začini origanom, solju i paprom.

Posluži s tjesteninom po izboru i malo parmezana ili kvasnih pahuljica za vegansku verziju.

Leća ne mora biti dosadna: 5 recepata koji će svima otvoriti apetit

Popečci od leće i batata

Sastojci:

1 šalica crvene leće

1 srednji batat

1 glavica luka

1 jaje (ili laneno "jaje" za vegansku opciju)

Krušne mrvice

Sol, papar, začini po izboru (kurkuma, kim, čili)

Priprema:

Skuhaj leću i batat posebno, pa ih zajedno zgnječi u pire.

Dodaj sitno sjeckani luk, jaje i začine.

Oblikuj male popečke, uvaljaj u mrvice i peci na tavi s malo ulja do zlatne boje.

Pečena leća s povrćem i začinima iz pećnice

Sastojci:

1 šalica kuhane zelene ili smeđe leće

1 glavica crvenog luka

2 mrkve

1 tikvica

1 crvena paprika

2 žlice maslinova ulja

1 žličica dimljene paprike

1 žličica origana

Sol i papar po ukusu

Priprema:

Zagrij pećnicu na 200 °C. Povrće nareži na srednje komade. U velikoj zdjeli pomiješaj kuhanu leću i povrće s maslinovim uljem i začinima.

Rasporedi sve na lim obložen papirom za pečenje i peci oko 25-30 minuta, povremeno promiješaj da se ravnomjerno zapeče.

Kad povrće dobije zlatnu boju, spremno je za serviranje.