
Leća ne mora biti dosadna: 5 recepata koji će svima otvoriti apetit

Ako tražiš savršenu namirnicu koja spaja zdravlje, jednostavnu pripremu i fenomenalan okus, odgovor je – leća. Ovo malo čudo prirode bogato je proteinima, vlaknima i mineralima, a može biti zvijezda svakog tanjura – od doručka do večere. Bilo da si početnik u kuhinji ili već imaš zavidne kulinarske vještine, donosimo ti pet recepata koja će ti promijeniti pogled na ovu skromnu, a moćnu namirnicu.
Leća nije samo jeftina i jednostavna za pripremu – ona je prava riznica proteina, željeza, vitamina B i vlakana. Pomaže u regulaciji šećera u krvi, potiče probavu i dugo te drži sitim.
Kremasta juha od crvene leće i kokosa
Sastojci:
1 šalica crvene leće
1 limenka kokosovog mlijeka
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 žličica kurkume
1 žličica curry praha
1 l povrtnog temeljca
Sol, papar, limunov sok
Priprema:
Na malo ulja poprži luk i češnjak dok ne omekšaju.
Dodaj kurkumu, curry i crvenu leću.
Zalij temeljcem i kuhaj 15 minuta.
Dodaj kokosovo mlijeko, kratko prokuhaj i usitni štapnim mikserom.
Na kraju začini solju, paprom i nekoliko kapi limuna.
Salata od zelene leće, avokada i cherry rajčica
Sastojci:
1 šalica zelene leće
1 avokado
10 cherry rajčica
Šaka rukole
Maslinovo ulje
Limunov sok
Sol i papar
Priprema:
Skuhaj leću dok ne omekša, ali da zadrži oblik.
Avokado i rajčice nareži na manje komade.
Sve pomiješaj s rukolom, začini maslinovim uljem, limunom, solju i paprom.
Jednostavno, svježe i nevjerojatno ukusno.
Leća bolognese
Sastojci:
1 šalica smeđe leće
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
2 mrkve
1 stabljika celera
1 šalica pasirane rajčice
Maslinovo ulje
Origano, sol, papar
Priprema:
Na ulju poprži luk, češnjak, mrkvu i celer.
Dodaj kuhanu leću i pasiranu rajčicu.
Pusti da lagano krčka 20 minuta.
Začini origanom, solju i paprom.
Posluži s tjesteninom po izboru i malo parmezana ili kvasnih pahuljica za vegansku verziju.
Popečci od leće i batata
Sastojci:
1 šalica crvene leće
1 srednji batat
1 glavica luka
1 jaje (ili laneno "jaje" za vegansku opciju)
Krušne mrvice
Sol, papar, začini po izboru (kurkuma, kim, čili)
Priprema:
Skuhaj leću i batat posebno, pa ih zajedno zgnječi u pire.
Dodaj sitno sjeckani luk, jaje i začine.
Oblikuj male popečke, uvaljaj u mrvice i peci na tavi s malo ulja do zlatne boje.
Pečena leća s povrćem i začinima iz pećnice
Sastojci:
1 šalica kuhane zelene ili smeđe leće
1 glavica crvenog luka
2 mrkve
1 tikvica
1 crvena paprika
2 žlice maslinova ulja
1 žličica dimljene paprike
1 žličica origana
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200 °C. Povrće nareži na srednje komade. U velikoj zdjeli pomiješaj kuhanu leću i povrće s maslinovim uljem i začinima.
Rasporedi sve na lim obložen papirom za pečenje i peci oko 25-30 minuta, povremeno promiješaj da se ravnomjerno zapeče.
Kad povrće dobije zlatnu boju, spremno je za serviranje.

Horoskop za nedjelju: Rakovi provjerite financije, blizanci će se družiti

Kaftan – ljetni klasik koji ovog ljeta nosimo i u gradskim kombinacijama

Imamo ideju za savršenu ljetnu frizuru, treba vam samo marama
