
Vrijeme je za komorač, riznicu vitamina: Imamo tri recepta

Komorač možda nije tipično jesensko povrće, ali ako ga propustiš u ovo doba godine, propustit i ćeš tonu okusa, teksture i raznolikosti. Povrće u obliku lukovice porijeklom je s Mediterana, a često je vezano za Grčku i Italiju, gdje divlji komorač još uvijek raste i naširoko se koristi u lokalnoj kuhinji. Danas se najčešće uzgaja u Indiji, Kini, Siriji i Meksiku, a ima ga i kod nas.
Tekstura sirovog komorača slična je celeru - sočan je i hrskav. S druge strane, kuhani komorač poprima svilenkastu teksturu. Ipak, na koji god način da ga pripremiš, komorač je nevjerojatno hranjiv i zdrav dodatak tvojoj prehrani. Svježi komorač sadrži lijepu dozu vitamina C, kalija i mangana. Ti su nutrijenti korisni za imunitet, krvni tlak i zdravlje kostiju.
Komorač sadrži i fitonutrijente rozmarinsku kiselinu, klorogensku kiselinu i kvercetin, spojeve koji imaju antioksidativna svojstva. Fitonutrijenti su ono što biljkama daje boju, okus i miris, a često su povezani s jačanjem našeg imunološkog sustava i zaštitom od kroničnih bolesti. Hrskavo povrće također ima i neke dobrobiti za zdravlje crijeva - komorač se dugo koristio za potporu zdrave probave zahvaljujući aneteolu, spoju koji pomaže u opuštanju trbušnih mišića i može pomoći u smanjenju plinova.
Sve su to samo neki od razloga zašto bi ovo svestrano povrće trebala uvrstiti u svoju jesensku prehranu, a mi smo pronašle nekoliko odličnih recepata s komoračem u glavnoj ulozi - isprobaj ih već danas!
Gratin od komorača
4 velike lukovice komorača
prstohvat naribanog muškatnog oraščića
1 češanj zdrobljenog češnjaka
200 ml kiselog vrhnja
50 g parmezana
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, a u međuvremenu u lonac stavi vodu, malo je posoli i pusti da zavrije. Komorač nareži na kriške, kuhaj 5-6 minuta, a zatim dobro ocijedi.
Komorač posloži u posudu za pečenje, začini i pospi muškatnim oraščićem. Češnjak umiješaj u kiselo vrhnje i prelij preko komorača. Posipaj parmezanom, pa peci 20 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
Salata od komorača i celera
1 velika lukovica komorača
6 stabljika celera
3-4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice limunovog soka
Lukovice komorača nareži na sitno, a stabljike celera nareži na tanko. Komorač i celer pomiješaj u zdjeli, prelij ekstra djevičanskim maslinovim uljem i sokom od limuna, pa začini po želji. Dobar tek!
Rižoto od komorača i limuna
1 velika lukovica komorača
1 žlica maslaca
1 luk, sitno nasjeckan
1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
140 g riže
175 ml bijelog vina
550 ml povrtnog temeljca
korica jednog limuna
25 g naribanog parmezana
Nasjeckaj listove zelenog lisnatog komorača i ostavi ih sa strane. Odreži vrh komorača, ukloni vanjske slojeve i oboje nasjeckaj na sitno. Zagrij žlicu maslaca u tavi i kuhaj luk, češnjak i nasjeckani komorač dok ne omekšaju.
Dodaj rižu i miješaj minutu. Prelij vinom i pirjaj dok ne ispari. Dodaj 500 ml temeljca, žlicu po žlicu, miješajući između svakog dodavanja dok se ne upije.
U međuvremenu nareži preostali komorač i prži na komadiću maslaca dok ne porumeni. Dodaj preostali temeljac i vino te kuhaj dok ne omekša.
Kad je riža kuhana, umiješaj naribanu koru limuna, parmezan i malo začina. Skloni s vatre i ostavi 2 minute sa strane, prije posluživanja.

Horoskop za nedjelju: Rakovi provjerite financije, blizanci će se družiti

Kaftan – ljetni klasik koji ovog ljeta nosimo i u gradskim kombinacijama

Imamo ideju za savršenu ljetnu frizuru, treba vam samo marama
