
Nikad više nećeš baciti ostatke povrća kad probaš ove recepte s povrtnim temeljcem

Kao velika ljubiteljica fine hrane stalno sam u potrazi za načinima kako upotpuniti jela koja svakodnevno pripremam. Iako pojam temeljca nije nešto novo, moram priznati da sam uvijek mislila da je priprema temeljca previše zahtjevan posao s premalo prednosti da bi se u to upuštala, no prije svega nekoliko tjedana uvjerila sam se da je istina potpuno drugačija.
Povrtni temeljac odličan je dodatak mnogim jelima poput rižota, tjestenine, ali i raznih umaka, a svaki bolji kuhar svakodnevno ga koristi za pripremu ukusnih jela. Upravo zato sam se odlučila potražiti dobar recept za povrtni temeljac, a ono što sam pronašla me iznenadilo - za dobar temeljac trebaju ti ni manje ni više nego kuhinjski otpaci.
Sve one trakice oguljene mrkve, ljuske od luka ili okrajci tikvica i patlidžana više nikada neće završiti u mom smeću nego u povrtnom temeljcu. Upravo je to sve što ti treba za ukusan povrtni temeljac. Sve te ostatke povrća jednostavno stavi u lonac, prelij vodom, dodaj pokoji začin i zrno papra te kuhaj sat do dva. Na kraju dodaj soli po želji i procijedi kako bi dobila ukusni eliksir koji će poboljšati svako jelo.
Tako dobiven temeljac prelij u staklenke te ga spremi u hladnjak i koristi svaki put kada pripremaš ručak ili večeru. Sigurno se sada već pitaš
Priprema temeljca od povrća ne samo da će oplemeniti jelo nego će ti pomoći i da budeš što efikasnija kada je u pitanju iskorištavanje namirnica koje imaš. Na ovaj način ostaci povrća dobiju novu ulogu prije nego što završe u biootpadu, a to je razina samoodrživosti i ekološkog razmišljanja kojoj bi sve trebale težiti.
Sada kada znaš kako pripremiti povrtni temeljac, vrijeme je i da naučiš kako ga najbolje iskoristiti. U nastavku ćeš pronaći tri moja omiljena recepta u kojima povrtni temeljac postaje nezamjenjiv dio i prirodni pojačivač okusa.
Rižoto od gljiva
500 g šampinjona
1 šalica riže za rižoto
2 češnja češnjaka
1 šalica bijelog vina
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica maslaca
150 g parmezana (naribanog)
Povrtni temeljac
Svježi peršin
Papar
Sol
U dubokoj tavi zagrij maslinovo ulje i ubaci šampinjone koje si očistila od stapki i rukama nakidala na četvrtine. Jednom kada si gljive stavila da se peku, nemoj ih dirati oko 15 minuta kako bi se dobro zapekle. Na njih dodaj nasjeckan češnjak i još zapeci koju minutu. Kada su gljive spremne dodaj rižu koju ćeš također zapeći par minuta. Na rižu dodaj bijelo vino i kuhaj ga dok ne ispari alkohol.
Jednom kada je alkohol ispario dodaj jednu šalicu povrtnog temeljca i kuhaj rižoto uz miješanje dok se temeljac ne upije. Postepeno dodaj još temeljca sve dok se riža potpuno ne skuha. Začini solju, paprom te dodaj maslac i parmezan. Sve skupa dobro promiješaj, dodaj svježi peršin i posluži s malo naribanog parmezana i grančicom peršina.
Velouté umak
1.5 šalica povrtnog temeljca
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
Sol
Papar
Povrtni temeljac zagrij u loncu ili mikrovalnoj pećnici. U posebnom loncu pomiješaj brašno i maslac te ga zagrij dok se ne pojave mjehurići. Na smjesu postepeno dodaj topli temeljac uz neprestano miješanje dok ne dobiješ gustu, ali tekuću smjesu. Umak začini soli i paprom po želji te posluži kao prilog u meso, ribu ili pečeno povrće.
Palenta kuhana u temeljcu
Palenta
Povrtni temeljac
Papar
Sol
1 žlica maslaca
Povrtni temeljac zagrij u loncu te jednom kada prokuha dodaj palente po želji. Nastavi kuhati dok smjesa ne postane gusta te dodaj papar i sol. Kada je palenta gotova, umiješaj jednu žlicu maslaca kako bi bila još kremastija.
Ovako skuhana palenta prepuna je okusa i služi kao odličan prilog mesu, ribi ili povrću.

Šarmantne mini haljine – neizostavan komad za vruće ljetne dane

Kako izgleda pravilna skincare rutina? Evo što kažu dermatolozi

Zdravija verzija omiljene namirnice: Jednostavni recepti za proteinski kruh
