
Zeleno lisnato povrće koje trebaš uvrstiti u prehranu - i recepti da ti olakšamo

Blitva je vrlo hranjivo povrće prepuno vitamina K i A koje, kao i drugo zeleno lisnato povrće, sadrži visoku razinu nitrata za koje se pokazalo da snižavaju krvni tlak, smanjuju količinu kisika potrebnu tijekom vježbanja i poboljšavaju sportske performanse.
Ovo povrće može pomoći u prevenciji raka, smanjiti krvni tlak i poboljšati performanse u sportu, a prepuno je proteina, vlakana, kalcija, željeza, magnezija, antioksidansa i brojnih drugih hranjivih tvari neophodnih za zdrav život i funkcioniranje organizma.
Konzumacija svih vrsta voća i povrća povezana je sa smanjenim rizikom od mnogih nepovoljnih zdravstvenih stanja, pa tako i blitve. Mnoge su studije pokazale da konzumacija povrća poput blitve smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i ukupne smrtnosti te potiče zdrav ten, povećanu energiju i ukupnu manju težinu.
Blitva se može jesti sirova ili kuhana - možeš ju dodati u razne salate, omlete, sendviče ili smoothieje, a možeš ju i kuhati i pirjati ili dodati juhama. Donosimo ti tri jednostavna recepta koje možeš već danas isprobati.
Pita s blitvom i porilukom
2 velika poriluka
200 g svježe blitve
3 jaja
150 g svježeg zrnatog sira
50 g feta sira
75 ml maslinovog ulja
75 g kukuruznog brašna
prstohvat soli
prstohvat papra
Poriluk nareži na kolutiće i pirjaj na malo maslinovog ulja i malo vode oko 10 minuta ili dok ne omekša. Umiješaj opranu i nasjeckanu blitvu i pirjaj još malo dok se ne skuha. Povremeno promiješaj da se svi sastojci sjedine. Isključi vatru i stavi posudu sa strane.
Dodaj male kockice feta sira, začini solju i paprom. Prelij maslinovim uljem i ponovno promiješaj.
Jaja umuti pjenjačom, dodaj svježi sir i sjedini sastojke. Umiješaj kukuruzno brašno, pa dodaj mješavinu blitve i poriluka.
Smjesu izlij u manji pleh za pečenje koji si prethodno namastila. Peci na 180°C oko 40 minuta. Ostavi da se malo ohladi prije posluživanja.
Salata od blitve
200 g svježe blitve
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
pola žličice crvene paprike
1/4 žličice sjemenki korijandera
Listove blitve temeljito isperi. Ili rastrgni ili odreži debele stabljike s lišća. Nareži komade stabljike i listove i odvoji ih.
Zagrij maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani češanj češnjaka, mljevenu crvenu papriku i sjemenke korijandera i kuhaj oko 30 sekundi ili dok češnjak ne zamiriši.
Dodaj nasjeckane stabljike blitve. Smanji vatru na nisko, poklopi i kuhaj 3 do 4 minute. Nakon toga dodaj nasjeckano lišće blitve, poklopi i kuhaj još 3 do 4 minute. Ako blitvi treba još malo kuhanja, poklopi i kuhaj još nekoliko minuta.
Blitva s krumpirom
400 g blitve
400 g krumpira
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
4 velika češnjaka
prstohvat soli
prstohvat papra
Blitvu operi i nareži stabljiku i lišće. Zagrij veliki lonac posoljene vode pa dodaj krumpir i kuhaj dok ne omekša, oko 20 minuta.
Dodaj stabljike blitve i kuhaj još 10 minuta, a zatim dodaj lišće i kuhaj dok ne uvene. Krumpir i blitvu vrlo dobro ocijedi u cjedilu.
U velikoj tavi zagrij ulje na umjerenoj vatri i dodaj češnjak. Začinite ulje solju i paprom te dodaj blitvu i krumpir, pa kuhaj na umjerenoj vatri, često miješajući i lagano gnječeći krumpir dok se kuha, oko 8 minuta.
Okusi i po potrebi prilagodi začine pa posluži toplo.

Horoskop za nedjelju: Rakovi provjerite financije, blizanci će se družiti

Kaftan – ljetni klasik koji ovog ljeta nosimo i u gradskim kombinacijama

Imamo ideju za savršenu ljetnu frizuru, treba vam samo marama
