Recepti
NEODOLJIVI UŽITAK

Recept za najslasnije čokoladne muffine s malinom

Recept za najslasnije čokoladne muffine s malinom
Ovi su muffini odlični za doručak, desert ili posebne prigode, a još su i bez glutena, što ih čini dostupnima svima koji žele uživati u zdravijoj verziji ovog klasičnog slatkog užitka

Ako voliš čokoladu i tražiš savršen spoj bogatog okusa i svježine, ovi čokoladni mafini s malinama idealan su izbor! Sočni, mekani i taman dovoljno slatki, osvojit će te svojom aromom i neodoljivom teksturom. Maline dodaju osvježavajuću kiselkastu notu koja savršeno nadopunjuje intenzivan okus čokolade, dok će kremasti šlag upotpuniti svaki zalogaj. Ovi su muffini odlični za doručak, desert ili posebne prigode, a još su i bez glutena, što ih čini dostupnima svima koji žele uživati u zdravijoj verziji ovog klasičnog slatkog užitka.

Sastojci:

Marmelada:

125 g smrznutih malina

2-3 žlice vode

1 žličica limunovog soka

1 žlica sirupa od datulja

1 žlica chia sjemenki

Muffini:

60 g zobenih pahuljica

120 g nerafiniranog smeđeg ili kokosovog šećera (po želji povećati na 150 g)

1 žličica vanilin šećera

1 žličica sode bikarbone

2 žličice praška za pecivo

1 prstohvat soli

50 g nezaslađenog kakaa u prahu

90 g jabukove kaše

1 žličica ekstrakta vanilije

2 žlice sojinog ili kokosovog jogurta

250 ml sojinog mlijeka

2 žličice jabučnog octa

12 svježih malina

Krema:

1 limenka kokosovog mlijeka (s udjelom masti iznad 80%) ili 200 ml biljnog vrhnja za šlag

1 žličica praha od cikle (po želji, za crvenu boju kreme)

2 žlice šećera u prahu (po želji, za slađu kremu)

Priprema:

U većoj čaši pomiješaj sve mokre sastojke za muffine.

Zobene pahuljice samelji u sitno brašno. U većoj zdjeli pomiješaj sve suhe sastojke. Dodaj mokre sastojke suhim i sve dobro izmiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.

Kalup za muffine premaži maslacem i ulij pripremljenu smjesu. Muffine peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, 25-27 minuta. Dok se peku, pripremi chia marmeladu i istuci kokosovo vrhnje. Za intenzivniju boju vrhnju možeš dodati prah od cikle ili neko drugo prirodno bojilo.

Za chia marmeladu stavi maline u lončić s vodom, limunovim sokom i sirupom te lagano kuhaj. Po potrebi ih zgnječi vilicom, a zatim umiješaj chia sjemenke i kuhaj još 3-5 minuta. Makni s vatre i ostavi da se ohladi. Kada su muffini pečeni, izvadi ih iz pećnice i ostavi da se potpuno ohlade.

Iz sredine svakog muffina izdubi malu rupicu i napuni je jednom žličicom chia marmelade. U svaku rupicu stavi po jednu svježu malinu. Na vrh muffina nanesi kokosovu kremu pomoću slastičarske vrećice. Ukrasi ih svježim malinama, piše Okusno.je.