Recepti
KREMASTA SLASTICA

Donosimo recept za lažni tiramisu gotov u 20 minuta

Donosimo recept za lažni tiramisu gotov u 20 minuta
Razlikuje se od originala i po sastojcima i po okusu, ali možda će ti ova lažna verzija biti još draža jer je predivno kremasta, a osim toga, nema jak okus kave

Tiramisu je zasigurno najpoznatija talijanska slastica koja se često povezuje s opuštanjem uz kavu i uživanjem u slatkom okusu. Međutim, ako želiš nešto malo drugačije, a jednako ukusno, isprobaj ovaj lažni tiramisu! Recept je malo drugačiji od tradicionalnog, s kremom od vanilije, tučenim vrhnjem i piškotama natopljenima u čokoladno mlijeko. Razlikuje se od originala i po sastojcima i po okusu, ali možda će ti ova lažna verzija biti još draža jer je predivno kremasta, a osim toga, nema jak okus kave.

Najpoznatija talijanska slastica koja je savršena uz popodnevnu kavu zasigurno je tiramisu. Originalni recept zahtijeva piškote, mascarpone sir i jaku, crnu kavu, a na kraju se sve obilno posipa kakaom u prahu. Lažni tiramisu razlikuje se od originalne verzije u mnogim detaljima, ali je slastica tako ukusna da je sigurno nećeš pripremiti samo jednom. Njegova prednost je i ta što za njega trebaš samo nekoliko osnovnih sastojaka koje vjerojatno već imaš pri ruci.

Sastojci za kremu:

50 g šećera

40 g kukuruznog škroba

4 žumanjka

500 ml mlijeka

2 vrećice vanilin šećer

Ostali sastojci:

piškote za tiramisu

500 ml slatkog vrhnja za šlag

200 ml mlijeka

1 žlica kakaa u prahu

1 vrećica vanili šećera

malo ruma ili arome ruma

Priprema:

Prvo pripremi kremu od vanilije. U čistoj posudi pomiješaj obični šećer, škrob, žumanjke i malo mlijeka. Dobro promiješaj tako da nema grudica, a zatim dodaj preostalo mlijeko.

Stavi posudu na štednjak i kuhaj na srednjoj vatri, stalno miješajući, dok se krema ne zgusne. Dodaj vanili šećer, dobro promiješaj i makni s vatre. Gotovu kremu prebaci u čistu zdjelu i pokrij je prozirnom folijom kako bi se spriječilo stvaranje kore na površini. Ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu.

Dva decilitra mlijeka zagrij na srednjoj vatri, ali pazi da ne zavrije. U toplo mlijeko dodaj kakao u prahu i vanili šećer. Dobro promiješaj da se sastojci rastope i da nema grudica. Dodaj rum (po ukusu), a čokoladno mlijeko ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu. Slatko vrhnje čvrsto umuti.

Piškote namoči u čokoladno mlijeko i rasporedi po dnu posude za tiramisu. Na piškote nanesi polovicu ohlađene kreme. Prije nego što je naneseš, dobro ju promiješaj kako bi se oslobodio eventualnih grudica. Kremu ravnomjerno rasporedi, a zatim nanesi polovicu vrhnja.

Na to dolazi novi sloj piškota natopljenih u mlijeku, koji prekrivaš preostalom vanilija kremom. Na kraju stavi sloj umućenog vrhnja, a preko njega posipaj kakao u prahu. Lažni tiramisu dobro ohladi prije posluživanja, piše Okusno.je.