
Recept za sočni biskvit od maka s kremom od limuna

Savršen desert za sve ljubitelje limuna! Biskvit je pun svježeg okusa koji se savršeno slaže s mekanim biskvit od maka i bogatom kremastom glazurom. Svaka žlica ovog deserta donosi ravnotežu između kiselkastog limuna i blage slatkoće biskvita, a sjemenke maka dodaju posebnu teksturu i dubinu okusa. Svi sastojci se savršeno nadopunjuju, stvarajući nezaboravan doživljaj okusa.
Ovaj desert nije samo ukusan, već je i zabavan za pripremu – savršen za obiteljske okupljanja ili kao sladak završetak svakog obroka. Kad ga jednom probaš, bit će teško odoljeti još jednom komadiću!
Sastojci:
Krema:
100 g šećera
3 žumanjka
1 žličica kukuruznog škroba
2-3 bio limuna (sok i sitno naribana kora)
50 g maslaca
Biskvit:
350 g brašna
2.5 žličice praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
1-2 prstohvata soli
2 žlice maka
250 g šećera
sitno naribana kora 2 bio limuna
120 ml ulja
120 g maslaca (otopljenog)
4 velika jaja
sok od 1 limuna
1 žličica ekstrakta od vanilije
120 ml mlijeka
60 g kiselog vrhnja
Glazura:
350 g krem sira (na sobnoj temperaturi)
80 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
1.5 žličica ekstrakta od vanilije
100 g šećera u prahu
mljeveni mak za dekoraciju
Postupak:
Prvo pripremi kremu od limuna. Limune dobro operi pod tekućom vodom i osuši papirnatim ručnicima. Sitno naribaj koru dva limuna, a zatim ih prereži na pola i istisni sok. Za kremu ćeš trebati 60 ml procijeđenog soka.
U manjoj posudi pjenjačom dobro pomiješaj žumanjke, šećer i kukuruzni škrob. Kada dobiješ potpuno glatku smjesu, umiješaj limunov sok i naribanu koru. Stavi na štednjak i na srednjoj vatri, uz stalno miješanje, zagrijavaj dok se krema ne zgusne – kad povučeš prst po žlici ili kuhači, trebala bi ostati vidljiva crta.
Makni kremu s vatre i umiješaj narezani maslac. Ako želiš, možeš je procijediti ili samo preliti u čistu posudu. Na površinu stavi plastičnu foliju da se ne stvori korica, te ostavi da se ohladi.
Zagrij pećnicu na 180°C. Pravokutnu posudu za pečenje (oko 23 x 33 cm) premaži maslacem i obloži papirom za pečenje.
U posudi prosij brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodaj sol i mak, pa sve dobro promiješaj. U drugoj posudi pomiješaj mlijeko i vrhnje.
U većoj posudi pomiješaj ulje, otopljeni maslac, jaja, sok od limuna i vaniliju. Umiješaj polovicu suhe smjese, a zatim, prije nego što se sve sjedini, dodaj smjesu mlijeka i vrhnja. Na kraju dodaj preostalu suhe smjesu i dobro promiješaj dok ne dobiješ glatku i ujednačenu masu.
Smjesu izlij u pripremljenu posudu i peci u zagrijanoj pećnici 30-35 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ohladi pečeni biskvit.
Pripremi glazuru. Krem sir i maslac pomiješaj u glatku smjesu. Dodaj vaniliju, a potom šećer u prahu.
Po vrhubiskvita pospi malo maka, zatim nareži na komade i posluži. Po želji dodaj još malo sačuvane limun kreme prilikom posluživanja, piše Okusno.je

Od cvjetića do prugica: Sinsay ima predivnu kolekciju ljetne posteljine

Potiče cirkulaciju i čini kožu glatkom: Sve što trebaš znati o suhom četkanju tijela

Zašto su bademi superhrana? 9 prednosti koje potvrđuje znanost
