
Od proteina do gubitka kilograma: Sve tajne zrnatog sira

Zrnati sir puno je više od običnog svježeg sira. Jedan od omiljenih mliječnih proizvoda s dobrim razlogom uživa takvu popularnost.
Osim toga, nedavno izvješće predviđa da će prodaja zrnatog sira rasti za gotovo 10 posto svake godine u sljedećih pet godina. Za usporedbu, slična stvar se dogodila u istoj kategoriji kada se prije desetak godina u većini trgovina prvi put pojavio grčki jogurt.
Proteini su stekli prepoznatljivost kao nužne hranjive tvari, a zrnati sir ih ima dosta - 13 grama na 225 grama. I dok neke popularne dijete izbjegavaju mliječne proizvode, zrnati sir rijetko je na popisu 'zabranjenih' namirnica budući da sadrži samo 4 grama ugljikohidrata na 225 grama.
No ono zbog čega uistinu volimo zrnati sir (osim njegovog okusa) je zbog toga što ima neke ozbiljne nutricionističke prednosti. Odličan je izvor kalcija (za kosti i zube) i kalija (da bi mišići funkcionirali) i ostalih hranjivih sastojaka kojiih svi želimo više (proteina i, ovisno o brendu sira, probiotika). Uz to, na glasu je i kao sir koji 'topi' kilograme s obzirom da obiluje proteinima i na taj način ima sjajan učinak na mršavljenje.
Iako se određene prehrambene vrijednosti razlikuju od brenda do brenda, u 225 grama punomasnog svježeg zrnatog sira možeš očekivati da ćeš dobiti oko 110 kalorija, 4 grama ugljikohidrata i 13 grama proteina.
A ako nisi sigurna kako ga jesti osim samog ili uz koju žlicu vrhnja, imamo ideje. Zrnati sir možeš koristiti u palačinkama ili kao nadjev na krumpiru iz pećnice. A ako želiš malo više kreativnosti, pronašle smo još nekoliko prijedloga. I zapamti: zrnati sir = zdravi recepti:
"U zrnati sir obožavam dodati nasjeckane zelene masline, mljevene sjemenke komorača i malo naribane korice domaće naranče. Također ga volim dodavati u pite i pogačice. Sjajno se slaže s jajima i stvara kremastu teksturu nakon pečenja" . - nutricionist Jamie Vespa,DishingOutHealth.com
"Iako uživam u zrnatom siru u slatkim i slanim verzijama, moj omiljeni način da ga pojedem za doručak ili brzi desert je kao dodatak piti ili štrudli od jabuka." - food blogerica Holley Grainger,HolleyGrainger.com
"Moj omiljeni način za pripremu zrnatog sira je uz pregršt borovnica i malo cimeta. Voća obuzdava moju želju za slatkim, bez dodanog šećera, a tu su i proteini iz sira koji me zasite." - nutricionistica Carly Crawford,NourishMeals.com
"Svježe nasjeckana rajčica, prelivena kvalitetnim maslinovim uljem, te malo papra i krupne soli - sve na vrh zrnatog sira bogatog probioticima. Masnoća u svježem siru i maslinovom ulju pomoći će vašem tijelu da apsorbira više iz rajčica za borbu protiv bolesti." - nutricionistica Brierley Horton

Horoskop za nedjelju: Rakovi provjerite financije, blizanci će se družiti

Kaftan – ljetni klasik koji ovog ljeta nosimo i u gradskim kombinacijama

Imamo ideju za savršenu ljetnu frizuru, treba vam samo marama
