
Kraljica jeseni: Donosimo tri recepta za ukusna jela s bundevom

Što nam prvo padne na pamet kad netko spomene jesen? Lišće, hladniji dani, dekica, kesteni i – bundeva. Suprotno američkim običajima, ova narančasta kraljica jeseni nije rezervirana samo za kraj listopada i ulogu ukrasa, već je bogata hranjivim tvarima.
Sadrži beta karoten koji jača organizam, ali i puno vitamina i mineralnih tvari. Njena je vrijednost zato prepoznata u narodnoj medicini, ali i gastronomiji, stoga je bundeva neizostavan sastojak brojnih jela.
Može biti dodatak tjestenini, spojiti se s rižom, ječmom, ugrijati te u gustoj juhi, ali i biti glavna zvijezda brojnih poslastica. Ima li što bolje u prohladnim jesenskim danima? Iz hrpe recepata, mi smo izvukle tri jednostavna, a opet nesvaskidašnja recepta s bundevom.
Tražiš li inspiraciju za sutrašnji ručak ili večeru, zašto ih ne isprobati? Evo recepata!
Rižoto s bundevom
Ovaj recept predviđa četiri porcije, a ukupno vrijeme pripreme mu oko jednog sata. Dosta ti je rižota s plodovima mora ili piletinom? Isprobaj ovu kombinaciju.
Sastojci:
850 g bundeve
2 režnja češnjaka
povrtni temeljac
1 srednji crveni luk
300 grama bijele riže
3 žlice maslinovog ulja
50 grama maslaca
ružmarin (svježi ili sušeni)
parmezan
sol i papar
Priprema:
Juha od bundeve
Juha od bundeve apsolutni je klasik, a ova dolazi s dodatkom slanine.
Sastojci:
1 žlica biljnog ulja
50 grama maslaca
1 glavica luka
150 grama slanine, narezane na male komadiće
500 grama 'mesa' bundeve
litra pilećeg temeljca
100 mililitara punomasnog vrhnja
3 žlice prženih sjemenki bundeve
javorov sirup za prelijevanje
Priprema:
Tjestenina s umakom od bundeve
Tražiš li umak kojim bi tjestenini dala sočnost, a dosta ti je uobičajenih recepata, isprobaj umak koji sadrži ovu jesensku namirnicu broj jedan!
Sastojci (za jednu porciju):
oguljena i očišćena bundeva
200 mililitara povrtnog temeljca
pola glavice luka
začini po izboru
kokosovo mlijeko ili vrhnje po želji
Priprema:

Pametnije s vodom: 10 jednostavnih načina kako uštedjeti vodu u svom domu

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima
