Gastro
Isprobaj ih

Slatka jesen: Tri recepta za deserte kao stvorene za hladnije dane

Slatka jesen: Tri recepta za deserte kao stvorene za hladnije dane
Jabuka i rogač česti su gosti jesenskih trpeza, osobito kada je o desertima riječ, no jesi li probala tortu od mrkve?

Vrijeme se pogoršalo, a s obzirom da ne možemo utjecati na vanjske okolnosti, djeluj iznutra. Uljepšaj ove jesenske dane kolačima koji će mirisati ne samo u stanu, već u cijelom susjedstvu. Napravi štrudlu od jabuka, tortu od mrkve ili jednostavni kolač od rogača.

Za štrudlu od jabuka trebat će ti malo više vremena dok umijesiš i razvučeš tijesto, ali isplati se. Tortu od mrkve ispeci za specijalne prilike - rođenda, godišnjicu ili obiteljski ručak, a kolač od rogača napravi kad se zaželiš nečeg slatkog. Brz je za pripremu i zdrav. U svim navedenim receptima koriste se sezonske namirnice i prava je prilika da ih isprobaš, ako dosad nisi. Ove jeseni usavrši svoje slastičarske vještine na opće oduševljenje ukućana i prijatelja. U nastavku ti donosimo recepte za spomenute deserte.

POGLEDAJ VIDEO: Nauči kako kuhati prema načelu uravnotežene prehrane

Torta od mrkve

Sastojci

Biskvit:

200 grama smeđeg ili bijelog šećera

četiri jaja

šalica soka od jabuke

prašak za pecivo

pola žličice soli

žličica mljevenog cimeta

na vrh žličice muškatnog oraščića

na vrh žličice mljevenih klinčića

150 ml ulja

260 g glatkog brašna

četiri velike ribane mrkve

Krema:

450 grama punomasnog krem sira

maslac, 115 grama

140 grama šećera

žličica - dvije ekstrakta vanilije

malo soli

Postupak:

Maslac omekšaj na sobnoj temperaturi. U jednoj posudi izmiksaj jaja, dodaj šećer, sok od jabuke i aromu vanilije, a u drugoj suhe sastojke pa ih dodaj jajima i špatulom umiješaj naribanu mrkvu. Zagrij pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje. Ukoliko želiš tri biskvita peci ih po 20-ak minuta, ukoliko želiš dva, vrijeme pečenje produži na 30 do 35 minuta. Probodi biskvit čakalicom. Ako je suha, gotov je. Ostavi ih da se ohlade u potpunosti.

Za to vrijeme u velikoj zdjeli izmiksaj krem ​​sir i maslac. Miksaj dvije minute na srednjoj do visokoj brzini dok ne postane glatka smjesa. Dodaj šećer, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Miksaj na niskoj brzini još 30 sekundi, zatim povećaj brzinu i miksaj još tri minute dok se sastojci potpuno ne sjedin i smjesa postane kremasta. Dodaj više šećera ako je prerijetko, malo mlijeka ako je pregusto ili malo soli ako je preslatko. Smjesa bi trebala biti mekana, ali ne tekuća.

Sada pomoću velikog nazubljenog noža skini sloj s vrha biskvita kako bi ga izravnala. Stavite prvu koru biskvita na stalak za tortu pa nanesi porvi sloj kreme. Potom stavi drugi biskvit i drugi sloj kreme pa treći i onda kremom premaži vrh torte i stranice. Tortu stavi u hladnjak barem na sat vremena kako bi se stisnula i lakše rezala kada za to dođe vrijeme.

Štrudla od jabuka

Sastojci

Tijesto:

50 dkg glatkog brašna

dva dcl mlake vode

prstohavat soli

šest žlica ulja

Nadjev:

kilogram očišćenih jabuka

četiri žlice šećera

grožđice, po želji

ribana korica limuna, sok polobice limuna

Postupak

Tijesto:

U brašno dodaj sol, ulje i vodu te umijesi glatko tijesto. Gotovo je kada se odvaja od stijenki posude. Za dobro tijesto bitno je i lupanje. Izlupaj ga o stol. Ovo je ujedno, kao što vidiš, vrlo efektan način da se ispucaš i oslobodiš svih frustracija, a pritom dragim ljudima pipremiš nešto fino i slatko. Nakon što umijesiš tijesto premaži ga uljem, pokrij krpom i ostavi da odmori pola sata minimalno. Za to vrijeme napravi nadjev od jabuka.

Nadjev:

Oguli i naribaj jabuke, grožđice namoči u rumu 15 minuta pa dodaj jabukama zajedno sa šećerom. Na stol stavi čisti pamučni stolnjak i pospi ga brašno te na njega stavi tijesti i razvaljaj ga valjkom koliko ide, a potom jagodicama prstiju pažljivo razvuci do ruba stola i preko njega ako ide. Kada je tijesto toliko tanko da je prozirno, spremno je za nadjev. Jabuke ravnomjerno rasporedi po njemu, debele rubove tijesta odreži i smotaj savijaču. Pomogni si stolnjakom. Štrudlu ili savijaču stavi u nauljeni pleh i u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Štrudla će biti gotova za otprilike 45 minuta. Po želji je možeš posuti šećerom u prahu.

Kolač od rogača i jabuka

Sastojci:

četiri velike jabuke

tri jaja

100 grama šećera

125 ml mlijeka

75 ml ulja

100 g brašna

100 g rogača u prahu

grubo mljeveni orasi (količina po želji)

prašak za pecivo

tri reda čokolade za kuhanje

žlica grožđica natopljenih u rumu

sok od polovice naranče

žlica maslaca

100 grama čokolade za kuhanje

Postupak:

Umuti jaja i šećer pa dodaj brašno, prašak za pecivo, mlijeko, ulje i rogač. Izribaj jabuke pa ih zajedno s grožđicama i orasima umiješaj u smjesu. Pećnicu zagrij na 180 celzijevih stupnjeva, smjesu izlij u pleh dimenzija 20x30 i peci 30-ak minuta. Čakalicom provjeri je li kolač gotov. Za glazuru ugrij maslac, dodaj kockice čokolade i nekoliko žlica vode. kada se čokolada otopi, glazuru prleij preko kolača. Možeš i preko toplog i prkeo hladnog. Nama je bolje preko toploga, jer kolač bude još sočniji.