Gastro
Gastro

Ispratite ljeto uz crumble i sezonsko voće

Ispratite ljeto uz crumble i sezonsko voće
Osvježavajuća i ukusna poslastica za kraj sezone

Breskve, nektarine, šljive, borovnice, maline, kupine, jabuke, koje god sezonsko voće izabrali, a važno je samo da plodovi budu zreli i sočni, uz malo truda možete pripremiti poslasticu za koju će vam još trebati brašno, maslac i začini po želji. Tako, naime, nastaje crumble, tradicionalni britanski desert koji je ime dobio po specifičnoj, mrvičastoj strukturi tijesta. Tijesto se priprema tako da rukama istrljate brašno i omekšani maslac, te se njime prekriva voće, i peče u pećnici dok vrh ne postane hrskav. Mogu mu se dodati i orašasti plodovi, te zobene pahuljice, mljeveni bademi, lješnjaci ili grožđice. Voće se po želji može posipati cimetom, vanilijom ili đumbirom što će kolaču dati još pikantniju aromu. Po vrhu kolača često se posipa smeđi šećer, koji će se karamelizirati pri pečenju. Desert se najčešće poslužuje sa šlagom, pudingom ili kuglicom sladoleda. Bez obzira na jednostavnost pripreme i tek nekoliko sastojaka, crumble je ukusan i mnogima omiljen desert.

Crumble s breskvama Sastojci: 800 g bresaka 3 žlice vanilin šećera 70 g brašna 40 g usitnjenog badema 40 g zobenih pahuljica 40 g šećera 100 g maslaca Priprema: Pomiješajte brašno, bademe, pahuljice i šećer s omekšanim maslacem, pa napravite mrvičasto tijesto. Vatrostalnu posudu premažite maslacem, posložite narezane breskve i pospite vanilin šećerom. Prekrijte tijesto i pecite 40-ak minuta na 180°C. Crumble od ljetnog voća Sastojci: kilogram sezonskog voća po izboru 100 g brašna 100 g maslaca 100 g zobenih pahuljica 100 g mljevenih oraha (ili badema ili lješnjaka) 75 g šećera Priprema: Voće narežite na prikladne komade, po želji lagano pošećerite i dodajte malo cimeta ili limunove korice, te ga poredajte u posudu za pečenje. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pripremite tijesto od navedenih sastojaka pa ga grubo razdrobite preko voća (možete ga i naribati pomoću ribeža za jabuke). Po želji sve pospite s malo smeđeg šećera, kako bi korica bila još hrskavija.Zapecite dok voće ne postane meko i sočno, a korica dobije lijepu zlatnu boju. Poslužite crumble vruć ili hladan, a po želji ga servirajte s kuglicom sladoleda od vanilije ili malo zaslađenog kiselog vrhnja ili jogurta. Crumble sa šumskim voćem Sastojci: 100 g brašna 30 g zobenih pahuljica 50 g šećera limunova korica 80 g maslaca oko 500 g šumskog voća 2 žlice šećera 2 žlice meda žlica arome vanilije vrećica pudinga od vanilije vrećica bourbon vanilin šećera limunov sok Priprema: U posudi izmiješajte brašno, pahuljice, šećer, limunovu koricu i usitnjeni maslac. Trljajte sastojke dok ne postane mrvičasto tijesto. U drugoj posudi promiješajte voće i preostale sastojke. Stavite ih u namašćen lim pa prekrijte mrvičastim tijestom. Pecite 30-ak minuta na 190°C.

(M.G.)