
Feta pasta: Tri recepta za tjesteninu koja je postala viralni hit

Kuhanje ukusnog jela ne mora ti oduzeti puno vremena, truda ili sastojaka
Točno takvo je i trenutno najpopularnije jelo o kojem bruji cijeli svijet: Baked feta pasta iliti zapečena feta s tjesteninom.
Koliko je ovaj feta pasta recept uistinu popularan, govori i zanimljivost da je u Finskoj (otkud je ovaj viralni trend krenuo) u jednom trenutku ponestalo feta sira u trgovinama. S obzirom na jednostavnost, brzu pripremu i rezultat od kojeg nam sline cure, uopće nismo iznenađene.
Dakle, sve što ti treba je staklena ili keramička posuda za pečenje, a glavne zvijezde su feta i tjestenina. Ostale sastojke možeš prilagoditi po vlastitom ukusu, a ono najbolje je što će ti cijela priprema prije pečenja oduzeti svega nekoliko minuta.
'Originalna' verzija uključuje cherry rajčice, češnjak, bosiljak i maslinovo ulje, a mi smo pronašle još dva, jednako jednostavna i jednako ukusna recepta. Provjeri ih sve u nastavku.
Feta pasta sa cherry rajčicama
Sastojci:
tjestenina po izboru
jedno pakiranje cherry rajčica
jedan cijeli feta sir
maslinovo ulje
sol, papar
češnjak
nasjeckani svježi bosiljak
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Stavi cherry rajčice u staklenu ili keramičku posudu za pečenje. Prelij ih maslinovim uljem i začini solju i paprom. Dobro promiješaj.
Stavi komad feta sira na sredinu posude za pečenje okruženu cherry rajčicama, i nekoliko puta ga preokreni te premaži maslinovim uljem i začinima.
Peci u zagrijanoj pećnici 35 minuta, dok se cherry rajčice ne raspuknu, a feta sir ne otopi.
Odmah dodaj nasjeckanog češnjaka i bosiljka kuhanim rajčicama i fetama i promiješaj.
Prebaci kuhanu tjesteninu u posudu za pečenje (i malo vode u kojoj se tjestenina kuhala) i još jednom pomiješaj. Odmah posluži.
Feta pasta s paprikama, lukom i maslinama
Sastojci:
tjestenina po izboru
paprika
luk
masline
jedan cijeli feta sir
maslinovo ulje
sol, papar
peršin
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. U staklenu ili keramičku posudu za pečenje stavi narezanu papriku, luk i masline. Prelij ih maslinovim uljem i začini solju i paprom. Dobro promiješaj.
Stavi komad feta sira na sredinu posude za pečenje okruženu cherry rajčicama, i nekoliko puta ga preokreni te premaži maslinovim uljem i začinima.
Peci u zagrijanoj pećnici 35 minuta i odmah dodaj peršina te sve dobro promiješaj.
Prebaci kuhanu tjesteninu u posudu za pečenje (i malo vode u kojoj se tjestenina kuhala) i još jednom pomiješaj. Odmah posluži.
Feta pasta sa šampinjonima i špinatom
Sastojci
tjestenina po izboru
šampinjoni
luk
češnjak
1 cijeli feta sir
baby špinat
timijan, origano
pinjoli ili neki drugi orašasti plodovi
malo limuna
sol, papar po želji
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
U staklenu ili keramičku posudu stavi narezane šamponjone i luk. Dodaj par režnja češnjaka (cijelih) i malo svježih listića timijana. Sve poprskaj maslinovim uljem, dodaj malo soli i papra po želji i dobro promiješaj.
Feta sir stavi u sredinu posude i začini ga oreganom i maslinovim uljem. Peci u pećnici 25-30 minuta.
Nakon pečenja, vilicom izgnječi češnjak, sve dobro pomiješaj, a zatim dodaj baby špinata, a onda i kuhane tjestenine (zajedno s malo vode u kojoj se tjestenina kuhala) i još jednom sve pomiješaj.
Na kraju dodaj par kapi limuna, pinjole ili neke druge nasjeckane orašaste plodove i posluži.