Gastro
Gastro

Donosimo vam popularna veganska glavna jela

Donosimo vam popularna veganska glavna jela
Što jesti kada ste na veganskoj ishrani? Veganska ishrana, a samim tim i veganski recepti postaju sve popularniji, a mi imamo prijedloge za vas.

U veganskoj ishrani baza su voće i povrće, žitarice, mahunarke, sjemenke, orašasti plodovi. Ili drugim riječima – sve iz prirode. Iako se čini da je izbor sastojaka limitiran, pobornici veganske ishrane, pa čak i oni koji su bar jednom pripremili jelo na osnovu nekog veganskog recepta, kažu da su jela ukusna. Veganska ishrana je vrlo bogata i raznolika i daje puno mogućnosti da napravite sebi zdrave obroke, pogodne za svaki dio dana. Svima onima koji su vegani ili žele započeti s veganskom ishranom, ovi recepti dati će ideju za to kako da kod kuće pripreme nešto novo i ukusno. Pečena bundeva na veganski način Sastojci: 5 šalica ili 600 grama bundeve (kockica) 3 žlice ulja 1 žličice soli 2 žličice curryja u prahu Zagrijte pećnicu na 200 C, u vatrostalnu posudu pomiješajte kockice od bundeve, ulje, curry i sol, pecite 30 minuta. U međuvremenu pripremite sos od kikirikija. Sastojci za sos: -1 šalica oljuštenog suncokreta -2 šalica vode -3 jušne žlice kikirikija -4 žlice soja sosa -tjestenina Priprema: Potopite sjeme suncokreta u mlaku vodu 15 minuta, kada ste ga ocijedili sjedinite ga s kikirikijem, soja sosom i vodom , sipajte u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite tjesteninu koju ste prije serviranja skuhali pomiješanu s kikiriki sosom i dodajte kockice od bundeve, a kao dodatak cherry rajčica će biti idealna salata u kombinaciji s bosiljkom. Veganska pita Sastojci:   -7 komada kora za burek bez jaja, -200 g luka, -400 g krumpira -500 g tikve/tikvice -100 g svježeg ili dimljenog tofua -3 žličice  sojinog mlijeka -2 žličice soja sosa -ulje -sol -muškatni oraščić -kurkuma Priprema: Povrće očistiti, oljuštiti i izribati. Dobro posoliti i ostaviti 5 minuta. Uključiti pećnicu  na 180°C. Tofu narezati, preliti soja sosom i izmrviti ga vilicom. Povrće iscijediti rukama da se odstrani višak tekućine. Dodati tofu i muškatni oraščić. Svaki list/koru premazati uljem, staviti nadjev i urolati kao palačinku. Slagati u nauljeni pleh. Na kraju još jednom sve premazati uljem i sojinim mlijekom, posuti kurkumom. Peći oko 35-40 minuta. Prava veganska juha Sastojci: -razno povrće isječeno na kockice (celer, mrkva, kukuruz, tikvice, špinat, brokula) -1 glavica luka -3 češanj bijelog luka -1 pakovanje tjestenine za juhu bez jaja -1 izdinstana rajčica -maslinovo ulje, sol , crni biber , voda Priprema: Zagrijati maslinovo ulje u velikom loncu i dodajte sjeckani luk i češnjak. Ubaciti sve povrće osim špinata i miješajte dok ne postane mekano. Dodajte sol, biber, tjesteninu, , dinstanu rajčicu i prelijte vodom skoro do vrha lonca. Kada juha počne ključati smanjite vatru i nastavite kuhati na srednjoj temperaturi. Pred sam kraj kuhanja dodajte špinat  i kuhajte još 5 minuta. Poslužiti toplo.