
Savršena ledena kava kod kuće: Najfiniji recepti za ljetne dane

Kada ljetne temperature dosegnu vrhunac, mnogi od nas svoju omiljenu vruću šalicu kave rado zamjenjuju nečim osvježavajućim. Srećom, svijet kave nudi pregršt hladnih i ukusnih alternativa koje je iznenađujuće lako pripremiti kod kuće. Ne samo da ćete uštedjeti novac koji biste inače potrošili u prenapučenim kafićima, već imate i potpunu slobodu prilagoditi napitak vlastitom ukusu.
Zaboravite na razvodnjenu i gorku kavu. Uz nekoliko jednostavnih trikova i kvalitetne sastojke, možete stvoriti ledenu kavu koja je bogata, kremasta i savršeno rashlađujuća. Pripremite se proslaviti toplije dane sa stilom i čašom savršenog hladnog napitka u ruci.
Koja je ključna razlika između ledene kave i "cold brew" napitka?
Iako se termini često koriste kao sinonimi, važno je znati da ledena kava i cold brew nisu ista stvar. Razlika je u načinu pripreme, što rezultira i drugačijim okusom.
Ledena kava je, najjednostavnije rečeno, kava koja je skuhana na vruć način, a zatim ohlađena i poslužena s ledom. To može biti espresso ili filtrirana kava. Problem koji se ovdje često javlja jest razvodnjavanje napitka jer se led brzo topi u dodiru s još uvijek toplom kavom. Rješenje je skuhati jaču kavu nego inače ili koristiti kockice leda napravljene od kave.
Cold brew se, s druge strane, priprema natapanjem grubo mljevene kave u hladnoj vodi kroz duži period, obično od 12 do 24 sata. Ovaj proces spore ekstrakcije rezultira napitkom koji je znatno manje kiseo, glađeg i prirodno slađeg okusa. Koncentrat koji dobijete je snažan i traje u hladnjaku i do dva tjedna, spreman za miješanje s vodom ili mlijekom.
Tri recepta za nezaboravno ljetno osvježenje
Sada kada znate osnove, vrijeme je da zasučete rukave. Donosimo vam tri provjerena recepta, od klasičnih do malo egzotičnijih, koji će zadovoljiti svako nepce.
Klasični ledeni latte s vanilijom
Ovo je napitak koji nikada ne izlazi iz mode. Kremast, sladak i beskrajno prilagodljiv, idealan je za svakodnevno uživanje. Tajna je u domaćem sirupu od vanilije.
Sastojci:
- Dvostruki espresso ili 100 ml vrlo jake, ohlađene kave
- 150 ml mlijeka po izboru (kravlje, zobeno, bademovo)
- 1-2 žlice domaćeg sirupa od vanilije
- Puna čaša leda
Za sirup od vanilije (traje tjednima):
- 200 g šećera
- 200 ml vode
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili jedan prerezani štapić vanilije
Priprema:
- Napravite sirup: U malom loncu pomiješajte šećer i vodu. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri, miješajući dok se šećer potpuno ne otopi. Maknite s vatre, umiješajte ekstrakt vanilije i pustite da se potpuno ohladi
- Složite napitak: Visoku čašu napunite ledom do vrha. Prelijte led s 1-2 žlice sirupa od vanilije
- Ulijte mlijeko preko sirupa, a zatim polako dodajte ohlađeni espresso ili jaku kavu kako biste dobili lijepi slojeviti efekt. Promiješajte prije pijenja i uživajte.
Bogata ledena moka za ljubitelje čokolade
Za sve one kojima kava nije potpuna bez čokolade, ledena moka je ostvarenje snova. Ovaj dekadentni napitak spaja intenzivan okus kave i bogatstvo kakaa u savršenu harmoniju.
Sastojci:
- Dvostruki espresso ili 100 ml jake, ohlađene kave
- 150 ml mlijeka
- 2 žlice domaćeg čokoladnog sirupa
- Puna čaša leda
- Tučeno vrhnje i čokoladne mrvice za ukras (po želji)
Za čokoladni sirup:
- 200 ml gotovog jednostavnog sirupa (od šećera i vode u omjeru 1:1)
- 2 žlice kvalitetnog nezaslađenog kakaa u prahu
Priprema:
- Napravite sirup: U još topli jednostavni sirup (pripremljen kao za vaniliju) umiješajte kakao prah. Miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostavite da se ohladi
- Složite napitak: Čašu napunite ledom. Ulijte čokoladni sirup i mlijeko
- Polako dodajte ohlađenu kavu. Za potpuni doživljaj, ukrasite bogatim slojem tučenog vrhnja i pospite čokoladnim mrvicama ili prelijte s još malo sirupa
Egzotična vijetnamska ledena kava
Ako ste raspoloženi za nešto drugačije, a nevjerojatno ukusno, isprobajte vijetnamsku ledenu kavu. Njena tajna je u zaslađenom kondenziranom mlijeku koje joj daje jedinstvenu kremastu teksturu i slatkoću.
Sastojci:
- 100 ml vrlo jake kave, idealno tamno pržene
- 2-3 žlice zaslađenog kondenziranog mlijeka
- Puna čaša leda
Priprema:
- Na dno čaše ulijte zaslađeno kondenzirano mlijeko
- Napunite čašu ledom do vrha
- Prelijte sve svježe skuhanom i još vrućom (ili ohlađenom) jakom kavom. Vruća kava će blago otopiti led i kondenzirano mlijeko, stvarajući savršenu mješavinu
- Dugom žlicom dobro promiješajte dok se svi slojevi ne sjedine u kremasti, karamelasti napitak. Ovaj napitak je poslastica sama za sebe!