Gastro
SAVRŠENOG OKUSA

Sataraš je fino jelo koje nikad ne dosadi – donosimo tri sjajna recepta

Sataraš je fino jelo koje nikad ne dosadi – donosimo tri sjajna recepta
Iako ga mnogi nazivaju i "balkanskim ratatouilleom", sataraš je jedinstven po svom okusu i načinu pripreme. Srž čine tri sastojka: zrele rajčice, svježe paprike i luk

Sataraš je jelo koje miriše na ljeto i budi sjećanja na djetinjstvo. Ovaj tradicionalni specijalitet od pirjanog povrća, duboko ukorijenjen u kuhinjama diljem Balkana, od Hrvatske i Srbije do Bosne i Hercegovine, predstavlja pravi primjer kako se od jednostavnih sastojaka može stvoriti kulinarsko savršenstvo. Njegovo ime navodno potječe od turske riječi "satara", koja označava sjekiricu za meso, aludirajući na sjeckanje povrća koje je osnova ovog jela.

Iako ga mnogi nazivaju i "balkanskim ratatouilleom", sataraš je jedinstven po svom okusu i načinu pripreme. Srž čine tri sastojka: zrele rajčice, svježe paprike i luk, koji se polako pirjaju dok ne otpuste svoje sokove i stvore slatkasti, bogati umak. Njegova svestranost je nevjerojatna – može se poslužiti kao lagani samostalni obrok, prilog uz meso s roštilja, zasitna večera s rižom ili jajima, pa čak i kao zimnica. Donosimo vam tri provjerena recepta koja će vas oduševiti.

Klasični sataraš za svačiji ukus

Ovo je temeljna verzija jela, ona koja slavi čiste okuse ljetnog povrća. Tajna savršenog klasičnog sataraša leži u strpljenju i laganoj vatri, koja omogućuje povrću da polako omekša i razvije duboku aromu. Nemojte se bojati koristiti i one malo zrelije, mekše rajčice ili paprike iz vrta – upravo su one idealne za ovo jelo.

Sastojci:

  • 1 kg mesnatih, zrelih rajčica (poput sorte šljivar)
  • 700 g paprika (kombinacija crvene, žute i zelene za bogatiji okus i izgled)
  • 2 veće glavice luka (žutog ili bijelog)
  • 3-4 žlice maslinovog ili suncokretovog ulja
  • 2 češnja češnjaka (po želji)
  • Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
  • Prstohvat šećera (za balansiranje kiselosti rajčice)
  • Svježe sjeckani peršin za posipanje

Priprema:

  • Luk sitno nasjeckajte. Paprike očistite od sjemenki i narežite na trakice ili kockice. Rajčice ogulite (najlakše ćete to učiniti ako ih na nekoliko sekundi uronite u kipuću vodu) i narežite na kockice.
  • U široj i dubljoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i prstohvat soli te ga pirjajte polako, oko 10-15 minuta, dok ne postane staklast i mekan, pazeći da ne zagori.
  • Dodajte narezanu papriku, promiješajte i nastavite pirjati još 10-ak minuta dok paprika ne omekša.
  • Dodajte nasjeckanu rajčicu i sitno sjeckani češnjak (ako ga koristite). Začinite solju, paprom i šećerom.
  • Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 30-40 minuta, povremeno miješajući. Jelo je gotovo kada se povrće potpuno stopilo, a umak postao gust. Po potrebi, pred kraj kuhanja otklopite kako bi višak tekućine ispario. Poslužite toplo, posuto svježim peršinom.

Sataraš je fino jelo koje nikad ne dosadi – donosimo tri sjajna recepta

Zasitni sataraš s rižom

Dodavanjem riže, sataraš od priloga postaje cjelovit i hranjiv obrok, idealan za brzi ručak ili večeru. Riža upija slasne sokove povrća i čini jelo kremastijim i zasitnijim. Neke bake, poput onih iz Bosne i Hercegovine, uvijek su dodavale šaku riže kako bi "povezale" sastojke.

Sastojci:

  • Sastojci za klasični sataraš
  • 150 g riže dugog zrna
  • 300 ml povrtnog temeljca ili vode

Priprema:

  • Slijedite prva tri koraka iz recepta za klasični sataraš.
  • Nakon što ste pirjali luk i papriku, dodajte opranu rižu i kratko je pržite s povrćem, oko minutu, dok ne postane staklasta.
  • Dodajte narezanu rajčicu i začine kao u klasičnom receptu.
  • Ulijte vrući temeljac ili vodu, dobro promiješajte, smanjite vatru na najniže, poklopite i kuhajte oko 20 minuta, odnosno dok riža ne upije svu tekućinu i ne bude kuhana. Po potrebi dodajte još malo tekućine tijekom kuhanja. Ostavite poklopljeno nekoliko minuta prije posluživanja.

Sataraš s jajima za savršen doručak

U mnogim krajevima, sataraš s jajima je omiljeni ljetni doručak ili brzi ručak. Proteini iz jaja čine ga nutritivno bogatim obrokom koji će vas dugo držati sitima. Ova verzija podsjeća na turski menemen ili izraelsku shakshouku i dokaz je kako se ista ideja provlači kroz različite svjetske kuhinje. Za dodatnu svježinu, u ovu verziju možete dodati i tikvice.

Sastojci:

  • 500 g rajčica
  • 500 g paprika
  • 1 veća glavica luka
  • 1 srednja tikvica, narezana na kockice (po želji)
  • 4 jaja
  • Ulje, sol, papar
  • Svježi bosiljak ili peršin

Priprema:

  • Pripremite povrće kao za klasični sataraš. Ako koristite tikvicu, narežite je na kockice.
  • Na ulju pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte papriku i pirjajte 10-ak minuta. Zatim dodajte tikvicu i pirjajte još 5 minuta.
  • Dodajte rajčicu i začine. Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri oko 20 minuta dok povrće ne omekša i umak se ne zgusne.
  • Kada je povrće kuhano, imate dvije opcije: u zdjelici razmutite jaja i prelijte ih preko povrća te miješajte dok se ne ispeku i sjedine sa satarašem. Druga opcija je da kuhačom napravite četiri udubine u satarašu i u svaku razbijete po jedno jaje. Poklopite i kuhajte nekoliko minuta dok se bjelanjci ne stisnu, a žumanjci ostanu tekući.
  • Poslužite odmah, posuto svježim začinskim biljem i uz krišku domaćeg kruha.

 

Sataraš je više od recepta; to je jelo koje se prilagođava ukusima, sezoni i onome što se nađe u hladnjaku. Možete ga obogatiti patlidžanom, mrkvom ili čak dodati malo ljute papričice za pikantnost. Ostane li vam viška, bez brige. U hladnjaku može stajati do tri dana, a okus mu je često još bolji sljedeći dan. Verziju bez riže i jaja možete i zamrznuti ili konzervirati u staklenkama te tako sačuvati okuse ljeta za hladne zimske dane.

Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx