Gastro
UKUSNO I ZDRAVO

Punjene tikvice: Tri jednostavna recepta za ukusan ljetni obrok

Punjene tikvice: Tri jednostavna recepta za ukusan ljetni obrok
Bilo da se odlučite za laganu vegetarijansku varijantu ili zasitniju mesnu, punjene tikvice uvijek su odličan izbor

Ljeto je u punom jeku, a s njime i sezona tikvica, povrća koje osvaja svojom svestranošću i nutritivnim bogatstvom. Tikvice su izuzetno zdrave, niskokalorične te bogate vitaminima i mineralima poput vitamina C, K, B6, folata, kalija i mangana. Odličan su izbor za lagane, a istovremeno zasitne i ukusne obroke. Punjene tikvice klasik su koji nikada ne izlazi iz mode, a posebno su popularne ljeti kada vrtovi obiluju ovim plodovima. Donosimo tri jednostavna recepta za punjene tikvice koji će oduševiti vaše nepce i unijeti dašak Mediterana na vaš stol.

Mediteranske punjene tikvice s ricottom i sušenim rajčicama

Sastojci:

  • 5 srednjih tikvica
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3 mlada luka, sitno nasjeckana
  • 3 češnja češnjaka, protisnuta ili naribana
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • 1 čajna žličica soli (ili po ukusu)
  • ⅛ čajne žličice crnog papra
  • 1 šalica (oko 250g) ricotta sira
  • ¾ šalice (oko 75g) naribanog parmezana
  • ½ šalice (oko 50g) nasjeckanih sušenih rajčica (iz ulja ili suhih pa namočenih)
  • ½ šalice (oko 60g) krušnih mrvica
  • 1 čajna žličica naribane limunove korice
  • Dodatni parmezan ili mozzarella za posipanje (po želji)
  • Svježi bosiljak i kriške limuna za posluživanje (po želji)

Priprema:

Najprije zagrijte pećnicu na 200°C (400°F). Tikvice operite, osušite, prerežite po dužini i žlicom ili malom žlicom za vađenje dinje izdubite sredinu, pazeći da ostavite čvrsti rub debljine oko pola centimetra. Meso tikvice sitno nasjeckajte i ostavite sa strane. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani mladi luk i protisnuti češnjak te pirjajte 2-3 minute dok ne zamirišu. Umiješajte nasjeckano meso tikvice, origano, sol i papar. Kuhajte oko 5 minuta, povremeno miješajući, dok višak vlage ne ispari i meso tikvice lagano ne omekša. Smjesu prebacite u zdjelu. Dodajte nasjeckane sušene rajčice, ricotta sir, parmezan, krušne mrvice i naribanu limunovu koricu. Sve dobro promiješajte dok se sastojci ne sjedine u kompaktnu smjesu. Ovom smjesom obilato napunite izdubljene polovice tikvica ("lađice"). Punjene tikvice posložite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Po želji, vrhove pospite dodatnim parmezanom ili komadićima mozzarelle za još bogatiji okus i hrskavu koricu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, ili dok tikvice ne omekšaju, a nadjev ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Ako koristite fritezu na vrući zrak, pecite na 180°C (350°F) oko 12-15 minuta. Poslužite toplo, po želji pokapano s malo svježeg limunovog soka i ukrašeno listićima svježeg bosiljka.

Punjene tikvice: Tri jednostavna recepta za ukusan ljetni obrok

Zapečene lađice od tikvica s pinjolima i cherry rajčicama

Sastojci:

  • 2 velike ili 3 srednje tikvice
  • 1 veliko jaje, lagano razmućeno
  • 1 šalica (oko 100g) krupnih krušnih mrvica (od starog kruha)
  • ⅔ šalice (oko 65g) naribanog parmezana
  • ½ češnja češnjaka, sitno nasjeckanog ili protisnutog
  • ½ šalice (oko 75g) cherry rajčica, prepolovljenih ili narezanih na četvrtine
  • 2 čajne žličice naribane limunove korice
  • 2 žlice svježih listića timijana (ili 1 čajna žličica suhog)
  • ¼ šalice (oko 30g) pinjola
  • ¼ čajne žličice morske soli (plus dodatno za posipanje)
  • Maslinovo ulje za kapanje
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Pesto za posluživanje (po želji)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na vrlo visoku temperaturu, oko 245°C (475°F), i obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Tikvice operite, prerežite po dužini i malom žlicom pažljivo izdubite meso, ostavljajući rub debljine nešto više od pola centimetra kako bi "lađice" zadržale oblik. Izdubljeno meso tikvice stavite u cjedilo i lagano pritisnite kako biste istisnuli višak vode; trebalo bi vam ostati otprilike jedna šalica mesa. Krupnije komade mesa tikvice sitno nasjeckajte. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte ocijeđeno i nasjeckano meso tikvice, razmućeno jaje, krušne mrvice, parmezan, češnjak, cherry rajčice, limunovu koricu, timijan, pinjole i sol. Sve dobro izmiješajte, po potrebi i rukama, dok se sastojci ne sjedine. Izdubljene polovice tikvica posložite na pripremljeni lim za pečenje, prerezanom stranom prema gore. Lagano ih pokapajte maslinovim uljem te pospite solju i paprom. Pripremljenom smjesom napunite tikvice. Pecite u zagrijanoj pećnici 16 do 18 minuta, ili dok nadjev ne postane zlatno-smeđ i hrskav na vrhu, a tikvice ne omekšaju. Poslužite tople, po želji prelivene žlicom pesta za dodatnu aromu.

Punjene tikvice s kobasicom i sirom

Sastojci:

  • 3 srednje tikvice (oko 170g svaka)
  • 450g svježe talijanske kobasice (blage ili ljute, po želji), bez crijeva
  • 1 manja glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 crvena paprika babura, nasjeckana na kockice (po želji)
  • 1 ½ šalice (oko 360ml) umaka marinara ili pasirane rajčice, podijeljeno
  • 2 čajne žličice mješavine talijanskih začina
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • 1 šalica (oko 100g) naribane mozzarelle (ili mješavine sireva poput fontine, provolonea)
  • 2 žlice naribanog parmezana (po želji, za posipanje)
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C (400°F). Tikvice operite, prerežite po dužini i žlicom izdubite sredinu, ostavljajući ljusku debljine oko pola centimetra. Izdubljeno meso tikvice možete sitno nasjeckati i kasnije dodati u umak, ako želite. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte mljevenu kobasicu i nasjeckani luk te kuhajte, razbijajući meso kuhačom, dok kobasica ne porumeni i luk ne omekša. Ocijedite višak masnoće. Dodajte mljeveni češnjak i nasjeckanu crvenu papriku (ako koristite) te pirjajte još 2-3 minute dok paprika lagano ne omekša. Umiješajte 1 šalicu umaka marinara, talijanske začine, sol i papar. Pustite da lagano krčka oko 10 minuta kako bi se okusi sjedinili i umak zgusnuo. Izdubljene tikvice lagano nauljite maslinovim uljem, posolite i popaprite te ih posložite u veliku vatrostalnu posudu ili na lim za pečenje. Svaku "lađicu" napunite pripremljenim mesnim umakom. Preko nadjeva ravnomjerno rasporedite preostalu ½ šalice umaka marinara. Pecite u zagrijanoj pećnici 15 minuta. Zatim izvadite tikvice iz pećnice, pospite ih naribanom mozzarellom i parmezanom (ako koristite) te vratite u pećnicu na dodatnih 10-15 minuta, ili dok tikvice potpuno ne omekšaju, a sir se ne otopi i lijepo zapeče.