

Poznato je da tijekom toplijih mjeseci baš i ne volimo previše vremena provoditi u kuhinji, za štednjakom i nad pećnicom, pa su zato brzi i jednostavni recepti kao stvoreni za ovo doba godine. A najbrži i najjednostavniji ručkovi su zasigurno lagane salate s piletinom kao stvorene za vruće dane pred nama.
Salata s piletinom
Salata s piletinom predstavlja hranjiv i ukusan obrok koji je savršen za brzi ručak ili laganu večeru. Popularnost ovih salata leži u činjenici da su bogate proteinima, iznimno prilagodljive različitim ukusima i prehrambenim potrebama te se mogu pripremiti u bezbroj varijacija. Bilo da preferiraš mediteranske okuse, kremaste teksture ili egzotične dodatke, zasigurno postoji recept koji će te oduševiti. Osim što su zdrave, hranjive i lagane, ove salate gotove su u tren oka, a jedino što moraš ispeći je komad piletine koji ćeš dodati svojim salatama kako bi ih podigla na novu razinu.
Salata s piletinom je idealan izbor za ljeto, a osim što je možeš jesti svježu, bit će jednako ukusna ako je zapakiraš i poneseš na posao. U nastavku pronađi jednostavne recepte za najukusnije ljetne salate s piletinom.
Salata s piletinom - kalorije
Kalorijska vrijednost salate s piletinom uvelike ovisi o sastojcima koje koristiš, osobito o dresingu, siru i orašastim plodovima. U prosjeku, jedna porcija (oko 300-400 grama) sadrži između 300 i 600 kalorija. Laganije verzije s dresingom na bazi octa i limuna imat će manje kalorija, dok će kremasti preljevi na bazi majoneze ili sira značajno povećati energetsku vrijednost. Ključ je u balansu sastojaka kako bi obrok ostao nutritivno bogat, ali i umjeren u kalorijama.
Salata s piletinom i kus-kusom
Sastojci:
- 250 g kus-kusa
- 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 2 komada kuhanih ili pečenih pilećih prsa, narezanih na kockice
- 150 g nasjeckanog engleskog krastavca
- 100 g sušenih rajčica, nasjeckanih
- 100 g otkoštenih kalamata maslina
- 100 g feta sira, izmrvljenog
- Šaka svježeg peršina, nasjeckanog
- Šaka svježeg ružmarina, sitno nasjeckanog (za dresing)
Za dresing:
- 150 ml maslinovog ulja
- 60 ml svježeg limunovog soka
- 2 žlice bijelog balzamičnog octa
- Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
Priprema:
- Zakuhaj temeljac u loncu. Makni s vatre, umiješaj kus-kus, poklopi i pusti da odstoji 5 minuta. Nakon toga ga razrahli vilicom i ostavi da se ohladi desetak minuta.
- Za dresing, u blenderu ili staklenci s poklopcem pomiješaj maslinovo ulje, limunov sok i ocat. Miješaj ili tresi dok se smjesa ne zgusne. Na kraju umiješaj nasjeckani ružmarin, sol i papar.
- U velikoj zdjeli spoji piletinu, krastavac, sušene rajčice i masline. Dodaj ohlađeni kus-kus, feta sir i peršin.
- Prelij salatu polovicom dresinga i lagano promiješaj. Kušaj i dodaj još dresinga po želji. Ako salatu pripremaš unaprijed, ostatak dresinga dodaj neposredno prije posluživanja.
Salata s piletinom i avokadom
Sastojci:
- 450 g kuhane piletine (npr. od ostataka pečenog pileta), usitnjene
- 2 zrela avokada
- 150 ml majoneze (ili mješavina pola majoneze, pola grčkog jogurta)
- 1 veća stabljika celera, sitno nasjeckana
- Pola glavice crvenog luka, sitno nasjeckanog
- Šaka svježeg korijandera ili peršina, nasjeckanog
- Sok od 1 limete
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Prepolovi i očisti avokado. Meso jednog avokada izvadi u veliku zdjelu. Dodaj majonezu (ili jogurt), celer, luk, korijander, sok limete i sol. Zgnječi vilicom i promiješaj dok se sastojci ne sjedine u kremasti preljev.
- Lagano umiješaj usitnjenu piletinu.
- Drugi avokado nareži na kockice i nježno ga dodaj u salatu.
- Kušaj i po potrebi dodaj još soli, papra ili soka limete. Posluži odmah.
Salata s piletinom i kvinojom
Sastojci:
- 150 g kuhane piletine, narezane na kockice
- 180 g kuhane kvinoje
- 150 g kuhanog kukuruza
- 150 g crnog graha iz konzerve, ispranog
- Pola glavice crvenog luka, sitno nasjeckanog
- Šaka svježeg korijandera, nasjeckanog
Za dresing:
- Sok od 1 limete
- 3 žlice maslinovog ulja
- Prstohvat čilija u prahu
- Sol i papar
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješaj ohlađenu kuhanu kvinoju, piletinu, kukuruz, grah, luk i korijander.
- U maloj zdjelici umuti sok limete, maslinovo ulje, čili, sol i papar.
- Prelij dresing preko salate i dobro promiješaj. Posluži odmah ili ohladi prije posluživanja.
Salata s piletinom i feta sirom
Sastojci:
- 2 komada pečenih pilećih prsa, narezanih na trakice
- 200 g feta sira, narezanog na kockice
- 2 veće rajčice, narezane na kriške
- 1 svježi krastavac, narezan na kolutove
- 1 crvena paprika, narezana na trakice
- 1 manja glavica crvenog luka, narezana na tanke polumjesece
- Šaka crnih maslina
- Mješavina zelenih salata (npr. puterica, radič)
Za dresing:
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice limunovog soka
- 1 žličica sušenog origana
- Sol i papar
Priprema:
- Na dno zdjele za posluživanje rasporedi mješavinu zelenih salata.
- Po salati rasporedi piletinu, rajčice, krastavac, papriku, luk i masline.
- Nježno dodaj kockice feta sira.
- U maloj zdjelici pripremi dresing miješajući maslinovo ulje, limunov sok, origano, sol i papar.
- Prelij salatu dresingom neposredno prije posluživanja i lagano promiješaj.
Bogata salata s piletinom i tikvicama
Sastojci:
- 1 pileća prsa
- 60 ml balzamičnog octa
- 2 žličice senfa
- 2 žličice meda
- 2 luka
- 1.5 žličica soli
- 1 žličica papra
- 100 ml maslinovog ulja
- 5 rajčica
- 1 zelena salata
- 1 svježi krastavac
- 50 g cherry rajčica
- pola avokada
- 1 tikvica
Priprema:
- U zdjeli pomiješaj ocat, senf, med i luk, a zatim dodaj malo ulja i papra.
- Na tavici ispeci piletinu koju si prethodno začinila solju i paprom, a zatim ju nareži na trake. Na istoj tavici ispeci i tikvice.
- Pomiješaj zelenu salatu u velikoj zdjeli i dodaj preljev, a zatim dodaj i narezane krastavce, cherry rajčice, piletinu, tikvice, rajčice i avokado po želji.
- Promiješaj i posluži.
Cezar salata s piletinom
Sastojci:
- 2 pileća prsa
- 1 limun
- 2 češnja češnjaka
- 100 ml maslinovog ulja
- 250 g tostiranog kruha (narezanog na komadiće)
- 100 g parmezana
- 1 žlica majoneze
- 1 žličica senfa
- 2 zelene salate
Priprema:
- Na tavici ispeci piletinu i začini ju limunovim sokom, češnjakom, uljem, solju i paprom.
- U međuvremenu, napravi preljev za salatu i to tako da češnjak zgnječiš u pastu, dodaš parmezan, sok od limuna, majonezu, senf i postupno umiješaš 4 žlice ulja.
- Pripremi salatu i polij ju preljevom, a zatim dodaj piletinu, prethodno tostirani kruh koji si narezala na sitne komadiće i preostali parmezan te sve skupa dobro promiješaj.
Salata s piletinom i breskvama
Sastojci:
- 400 g pilećih prsa
- 3 žlice maslinovog ulja
- 4 breskve narezane na četvrtine
- 4 žličice octa po izboru
- 1 žlica meda
- 50 grama nasjeckanih oraha
- 110 g zelene salate
- 100 g feta sira
- pola ljubičastog luka
- 1 nasjeckani čili (po želji)
Priprema:
- Na zagrijanoj tavici ispeci pileća prsa koja si narezala na trakice, a zatim ih ostavi sa strane da se ohlade.
- U istoj tavici zatim ispeci breskve, na malo ulja, i začini paprom. Peci jednu do dvije minute sa svake strane.
- Pomiješaj preostalo maslinovo ulje, ocat, med i čili i time zatim polij salatu i na vrh salate posloži kriške piletine, luka i breskve i pospi fetom.
- Prelij preostalim sokom od pečene piletine i dodaj nasjeckane orahe ili neke druge orašaste plodove.