Gastro
OMILJENA LJETNA SLASTICA

Kako napraviti najfiniji domaći sladoled? Imamo super recepte

Kako napraviti najfiniji domaći sladoled? Imamo super recepte
Ako se pitaš kako napraviti domaći sladoled, postoji mnoštvo odličnih recepata za sladoled iz kućne radinosti, od onih brzih i jednostavnih pa do veganskih varijanti bez jaja i mlijeka

Tijekom vrućih ljetnih dana sladoled je mnogima omiljena slastica. Ukusan je, fin i idealan je za osvježenje. Kad su u pitanju okusi, svatko od nas ima neke svoje favorite pa tako neki preferiraju voćne, a drugi pak kremaste i čokoladne sladolede.

Iako sladoled možemo kupiti u trgovini ili slastičarnici, odličan desert za ljetne dane je i domaći sladoled koje je ujedno i zdravija opcija od onih kupovnih. Ako se pitaš kako napraviti domaći sladoled, postoji mnoštvo odličnih recepata za sladoled iz kućne radinosti, od onih brzih i jednostavnih pa do zdravih varijanti.

Kako napraviti domaći sladoled?

Priprema domaćeg sladoleda kod kuće prilično je jednostavna i brza, a bit će ti potrebno svega nekoliko sastojaka poput voća i slatkog vrhnja. Ako nemaš aparat za sladoled, možeš se poslužiti i običnim mikserom ili blenderom.

U nastavku pronađi recepte za za klasične mliječne verzije, ali i fantastične veganske alternative bez imalo mlijeka.

Domaći sladoled od čokolade

Sastojci:

  • 300 ml mlijeka
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 3 žlice kakaa
  • 3 žumanjka
  • 100 grama šećera
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  • U jednoj zdjeli pomiješati žumanjke, mlijeko i vanilin šećer te izmiksati.
  • U drugoj posuditi zagrijati slatko vrhnje, šećer i kakao.
  • Dodati u smjesu sa žumanjcima i lagano miješati dok se svi sastojci ne povežu.
  • Prebaciti u posudu za sladoled i ostaviti u zamrzivaču nekoliko sati.

Domaći sladoled od avokada

Sastojci:

  • 2 veća avokada
  • 60 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice meda

Priprema:

  • Sve sastojke izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom pa prebaciti u posudu za sladoled.
  • Ostaviti u zamrzivaču 5-6 sati da se dobro stisne.
  • Nakon toga sladoled je spreman za posluživanje.

Kako napraviti najfiniji domaći sladoled? Imamo super recepte

Domaći sladoled bez jaja

Sastojci:

  • 300 grama bresaka
  • 3 žlice meda
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 200 ml kondenziranog mlijeka
  • malo limunova soka

Priprema:

  • Breskve očistiti od koštica i nasjeckati na manje komade, pomiješati s medom i staviti u zdjelu da se dinstaju na srednje laganoj vatri.
  • Kuhati ih dok ne omekšaju.
  • Dodati limunov sok i izmiksati štapnim mikserom.
  • U drugoj zdjeli izmiksati slatko vrhnje pa dodati kondenzirano mlijeko i još malo miksati.
  • Pomiješati šlag kremu s pireom od bresaka i staviti u zamrzivač da se zamrzne.

Brzi domaći sladoled

Sastojci za brzi domaći sladoled:

  • 450 grama zamrznutog bobičastog voća
  • 200 grama grčkog jogurta
  • sok od pola limuna
  • 2 žlice meda

Priprema:

Sve sastojke ubaciti u blender i miksati dok smjesa ne postane krema. Poslužiti odmah.

Kako napraviti najfiniji domaći sladoled? Imamo super recepte

Zdravi domaći sladoled

Sastojci:

  • 3 velike zamrznute banane (nasjeckane na kolutiće)
  • 100 grama grčkog jogurta
  • 2 žlice meda

Priprema:

Sve sastojke ubaci u blender i miksaj dok smjesa ne postane glatka. Posluži odmah.

Kako napraviti domaći sladoled bez mlijeka?

Uživanje u sladoledu moguće je i bez mliječnih proizvoda. Ove verzije su jednako ukusne, a baziraju se na voću ili biljnim alternativama.

Sladoled od banane

Sastojci:

  • 4 zrele banane

Priprema:

  • Banane oguli, nareži na kolutiće i zamrzni na ravnoj podlozi (npr. na tanjuru) barem 4 sata.
  • Smrznute kolutiće banana prebaci u snažan blender ili sjeckalicu.
  • Miksaj dok smjesa ne postane potpuno glatka i kremasta. U početku će biti mrvičasta, ali samo nastavi miksati. Po potrebi zaustavi blender i špatulom poguraj komadiće prema oštricama.
  • Posluži odmah za teksturu mekog sladoleda ili prebaci u posudu i vrati u zamrzivač na sat vremena da se dodatno stisne.

Veganski sladoled na bazi kokosa

Sastojci:

  • 1 šalica nezaslađenog sojinog mlijeka
  • 1 šalica rafiniranog kokosovog ulja, otopljenog (rafinirano ulje nema okus po kokosu)
  • ¼ šalice šećera u prahu
  • ¾ šalice veganskog kondenziranog mlijeka (kokosovog ili zobenog)
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

  • Dan ranije: U blenderu miksaj toplo sojino mlijeko i otopljeno kokosovo ulje oko jedne minute, dok ne dobiješ emulziju. Prelij u zdjelu, pokrij i ostavi u hladnjaku preko noći.
  • Sutradan: Ohlađenu kremu prebaci u posudu za miksanje, dodaj šećer u prahu i vaniliju. Miksaj velikom brzinom 3-5 minuta, dok ne dobiješ čvrste vrhove.
  • Nježno umiješaj hladno vegansko kondenzirano mlijeko.
  • Prebaci u posudu za zamrzavanje i zamrzni na 4-6 sati.

Voćni sorbet

Sastojci:

  • 500 g smrznutog voća po izboru (maline, mango, borovnice...)
  • 2-3 žlice javorovog sirupa ili meda (ili po ukusu)
  • 1 žlica soka od limuna ili limete

Priprema:

  • Sve sastojke stavi u snažan blender.
  • Miksaj dok ne dobiješ glatku, gustu smjesu. Ako je pregusto, dodaj žlicu vode ili biljnog mlijeka.
  • Posluži odmah kao mekani sorbet ili zamrzni na 1-2 sata za čvršću teksturu.
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx