
Kako napraviti najfiniji domaći sladoled? Imamo super recepte

Tijekom vrućih ljetnih dana sladoled je mnogima omiljena slastica. Ukusan je, fin i idealan je za osvježenje. Kad su u pitanju okusi, svatko od nas ima neke svoje favorite pa tako neki preferiraju voćne, a drugi pak kremaste i čokoladne sladolede.
Iako sladoled možemo kupiti u trgovini ili slastičarnici, odličan desert za ljetne dane je i domaći sladoled koje je ujedno i zdravija opcija od onih kupovnih. Ako se pitaš kako napraviti domaći sladoled, postoji mnoštvo odličnih recepata za sladoled iz kućne radinosti, od onih brzih i jednostavnih pa do zdravih varijanti.
Kako napraviti domaći sladoled?
Priprema domaćeg sladoleda kod kuće prilično je jednostavna i brza, a bit će ti potrebno svega nekoliko sastojaka poput voća i slatkog vrhnja. Ako nemaš aparat za sladoled, možeš se poslužiti i običnim mikserom ili blenderom.
U nastavku pronađi recepte za za klasične mliječne verzije, ali i fantastične veganske alternative bez imalo mlijeka.
Domaći sladoled od čokolade
Sastojci:
- 300 ml mlijeka
- 250 ml slatkog vrhnja
- 3 žlice kakaa
- 3 žumanjka
- 100 grama šećera
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- U jednoj zdjeli pomiješati žumanjke, mlijeko i vanilin šećer te izmiksati.
- U drugoj posuditi zagrijati slatko vrhnje, šećer i kakao.
- Dodati u smjesu sa žumanjcima i lagano miješati dok se svi sastojci ne povežu.
- Prebaciti u posudu za sladoled i ostaviti u zamrzivaču nekoliko sati.
Domaći sladoled od avokada
Sastojci:
- 2 veća avokada
- 60 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice meda
Priprema:
- Sve sastojke izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom pa prebaciti u posudu za sladoled.
- Ostaviti u zamrzivaču 5-6 sati da se dobro stisne.
- Nakon toga sladoled je spreman za posluživanje.
Domaći sladoled bez jaja
Sastojci:
- 300 grama bresaka
- 3 žlice meda
- 400 ml slatkog vrhnja
- 200 ml kondenziranog mlijeka
- malo limunova soka
Priprema:
- Breskve očistiti od koštica i nasjeckati na manje komade, pomiješati s medom i staviti u zdjelu da se dinstaju na srednje laganoj vatri.
- Kuhati ih dok ne omekšaju.
- Dodati limunov sok i izmiksati štapnim mikserom.
- U drugoj zdjeli izmiksati slatko vrhnje pa dodati kondenzirano mlijeko i još malo miksati.
- Pomiješati šlag kremu s pireom od bresaka i staviti u zamrzivač da se zamrzne.
Brzi domaći sladoled
Sastojci za brzi domaći sladoled:
- 450 grama zamrznutog bobičastog voća
- 200 grama grčkog jogurta
- sok od pola limuna
- 2 žlice meda
Priprema:
Sve sastojke ubaciti u blender i miksati dok smjesa ne postane krema. Poslužiti odmah.
Zdravi domaći sladoled
Sastojci:
- 3 velike zamrznute banane (nasjeckane na kolutiće)
- 100 grama grčkog jogurta
- 2 žlice meda
Priprema:
Sve sastojke ubaci u blender i miksaj dok smjesa ne postane glatka. Posluži odmah.
Kako napraviti domaći sladoled bez mlijeka?
Uživanje u sladoledu moguće je i bez mliječnih proizvoda. Ove verzije su jednako ukusne, a baziraju se na voću ili biljnim alternativama.
Sladoled od banane
Sastojci:
- 4 zrele banane
Priprema:
- Banane oguli, nareži na kolutiće i zamrzni na ravnoj podlozi (npr. na tanjuru) barem 4 sata.
- Smrznute kolutiće banana prebaci u snažan blender ili sjeckalicu.
- Miksaj dok smjesa ne postane potpuno glatka i kremasta. U početku će biti mrvičasta, ali samo nastavi miksati. Po potrebi zaustavi blender i špatulom poguraj komadiće prema oštricama.
- Posluži odmah za teksturu mekog sladoleda ili prebaci u posudu i vrati u zamrzivač na sat vremena da se dodatno stisne.
Veganski sladoled na bazi kokosa
Sastojci:
- 1 šalica nezaslađenog sojinog mlijeka
- 1 šalica rafiniranog kokosovog ulja, otopljenog (rafinirano ulje nema okus po kokosu)
- ¼ šalice šećera u prahu
- ¾ šalice veganskog kondenziranog mlijeka (kokosovog ili zobenog)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Dan ranije: U blenderu miksaj toplo sojino mlijeko i otopljeno kokosovo ulje oko jedne minute, dok ne dobiješ emulziju. Prelij u zdjelu, pokrij i ostavi u hladnjaku preko noći.
- Sutradan: Ohlađenu kremu prebaci u posudu za miksanje, dodaj šećer u prahu i vaniliju. Miksaj velikom brzinom 3-5 minuta, dok ne dobiješ čvrste vrhove.
- Nježno umiješaj hladno vegansko kondenzirano mlijeko.
- Prebaci u posudu za zamrzavanje i zamrzni na 4-6 sati.
Voćni sorbet
Sastojci:
- 500 g smrznutog voća po izboru (maline, mango, borovnice...)
- 2-3 žlice javorovog sirupa ili meda (ili po ukusu)
- 1 žlica soka od limuna ili limete
Priprema:
- Sve sastojke stavi u snažan blender.
- Miksaj dok ne dobiješ glatku, gustu smjesu. Ako je pregusto, dodaj žlicu vode ili biljnog mlijeka.
- Posluži odmah kao mekani sorbet ili zamrzni na 1-2 sata za čvršću teksturu.