
Moguće je jesti više, a ipak smršavjeti uz ove namirnice

Mršavljenje je mnogima sinonim za osjećaj gladi. No moguće je mršavjeti, a ipak uživati u hrani i ne osjećati da je sve "ukinuto". Dodavanje zdravih opcija u prehranu je učinkovit način postizanja željenih rezultata. Znači, osnovno pravilo je da tijelo treba biti u kalorijskom deficitu kako bi se smanjila masnoća u tijelu što znači unos manje kalorija i potrošnja kalorija uz svakodnevne aktivnosti i vježbanje.
Važno je usredotočiti se na dovoljan unos proteina, vlakana i cjelovitih namirnica, a tako se može više uživati u obrocima. Smanjuje se ukupni unos kalorija što dugoročno pomaže u gubitku kilograma. Prema stručnjacima vrlo je važno paziti na sljedeće tri stvari, odnosno unos ovih namirnica.
Proteini produljuju sitost i ubrzavaju metabolizam
Kako bi gubitak kilograma bio uspješniji i dugotrajniji važno je da su u prehranu uključeni različiti proteini koji će pomoći da se produlji osjećaj sitosti.
Prava količina proteina za većinu ljudi je između 0,5 do 1 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Međutim, moguće je jesti i previše proteina što opet dovodi do prevelikog unosa kalorija, a to neće pomoći da se osnaže mišići ili izgube kilogrami.
Hrana bogata vlaknima pomaže u kontroli apetita i pomaže zdravlju crijeva
Još jedna dugoročna strategija može pomoći da se kilogrami lakše gube, ali i smanji unos suvišnih kalorija. Vrlo je važan unos vlakana poput mahunarki, voća, povrća i cjelovitih žitarica. Vlakna usporavaju probavu što dulje zadržavju osjećaj sitosti i podržava zdrav gubitak težine. Također, vlakna hrane korisne bakterije u probavnom sustavu poznate kao crijevni mikrobiom, što je opet povezano s dobrobitima poput zdrave težine i manjeg rizika od bolesti.
Namirnice bogate vlaknima su zobene pahuljice, grah, mahunarke, orašasti plodvi, smeđa riža i slično. Preporučeni dnevni iznos za odraslu osobu je 28 grama vlakana.
Namirnice poput povrća smanjit će unos kalorija bez osjećaja gladi
Najveća pogreška u procesu gubitka kilograma je fokusiranje na hranu koja je zabranjena jer onda ljudi postaju mrzovoljni, gladni i vrlo brzo odustaju od plana. Zato nutricionistkinja Jaclyn London predlaže da se prednost da kvalitetnim namirnicama uz koje će se zadovoljiti prehrambene potrebe.
Prerađene namirnice su vrlo ukusne i zbog toga se uvijek pojede više. Strukturiranje obroka oko cjelovite hrane odličan je recept za mršavljenje, ako je 99 posto prehrane ovako koncipirano onda ostaje onaj mali dio u kojem se može počastiti.

Horoskop za nedjelju: Jarčevi trebaju u teretanu, ribe čeka zanimljiv spoj

Zagrebačka špica: Olja Vori u vatreno crvenom izdanju, cijeli centar prštao od stila

Sniženja su stigla: Ženstveni klasici iz & Other Stories po nižim cijenama
