Fitness
Fitness

Ukusni obroci

Ukusni obroci
Tko kaže sa se ne može jesti dijetnu i jako finu hranu? Ovi recepti dokazuju suprotno!

Ukusna, a dijetna večera? Zvuči nemoguće? Ovi recepti upravo donose ovu kombinaciju. Bez obzira jeste li veteran u mršavljenju, po prvi puta pokušavate jesti manje kalorija ili naprosto održavate liniju – ove ideje pomoći će vam malo "začiniti" jelovnik zanimljivim i jako finim receptima. Oni možda nemaju puno kalorija, ali zato imaju puno okusa! Od ukusnih mesnih, vegetarijanskih, jednostavnih i brzih ili pak nešto kompliciranijih – svi ovi recepti imaju manje od 350 kalorija po porciji. Isprobajte ih!  

Gljive, tikvice i feta sir

Za 1 osobu 2-3 velike gljive: veliki šampinjoni (portobello/crimini), pečurke, bukovače 1 mala tikvica 60 grama feta sira Zagrijte pećnicu na 220ºC. Premažite klobuk iznutra maslinovim uljem. Naribajte malu tikvicu, nasolite je da pusti vodu. Ostavite tako 15-ak minuta a zatim isperite i dobro ocijedite. Pomiješajte tikvicu s natrganim feta sirom. Stavite mješavinu tikvica i sira u klobuk gljiva i zapecite ih u pećnici 15 minuta. Kalorija po porciji: 228

Riba s limunom i tikvicama

Za 4 osobe 2 tikvice, narezana na štapiće 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckan ili protisnut 16 cherry rajčica 4 x 175 g fileta ribe po želji (bakalar, oslić, lubine, škarpinu, grdobinu...) 1 limun, izrezan na četvrtine 2 žlice bosiljka 2 žlice peršina 2 kriške kruha 2 žlice ribanog parmezana 1 bjelanjak 1 žlica maslinovog ulja sol i papar po želji Zagrijte pećnicu na 200°C. U namašćenu vatrostalnu posudu stavite tikvice, pospite preko njih češnjak i cherry rajčice. Na vrh stavite filete ribe i četvrtine limuna. U multipraktiku isjeckajte sitno bosiljak i peršin, dodajte i kruh i usitnite ga. Na kraju dodajte i parmezan, žlicu soka od limuna i bjelanjak. Začinite solju i paprom te sve zajedno izmiksajte. Svaki filet namastite maslinovim uljem i onda ga prekrijte mješavinom kruha, začina, sira i bjelanjka. Prelijte s malo maslinovog ulja i stavite peći, 20 do 25 minuta dok povrće ne omekša. Kalorija po porciji:  255

Salata od piletine

Za 1 osobu 85 g pilećih prsa 1 tanka šnita pancete 1 ½ šalice zelene salate 1 tvrdo kuhano jaje ¼ šalice cherry rajčica ¼ avokada 2 žlice jogurta (ili maslinovo ulje i ocat) Narežite piletinu na trakice i popržite je na tavi. U zdjelu stavite zelenu salatu, narezano jaje, cherry rajčice i avokado. Dodajte i piletinu te dresing od jogurta ili maslinovog ulja i octa te promiješajte. Kalorija po porciji: 280

Lagani bolognese

Za 4 osobe 2 žlice maslinovog ulja 400 g mljevene junetine 1 veliki luk, nasjeckan 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan 1 stabljika celera, sitno nasjeckana 1 crvena paprika, nasjeckana po želji 200 g  šampinjona, nasjeckanih ½ žličice mješavine mediteranskih začina (ružmarin, bosiljak, origano...) 400 grama sitno sjeckane rajčice 3 žlice koncentrirane od rajčice 1 tikvica sitno nasjeckana 200 mL goveđeg temeljca sol papar po želji Na maslinovom ulju kratko popržite luk, pa dodajte češnjak, celer i papriku. U posudu dodajte mljeveno meso, pa ga kratko popržite. Dodajte i tikvicu i gljive. Kratko dinstajte, pa dodajte rajčicu i mješavinu začina. Kuhajte 20 minuta. Umjesto s tjesteninom poslužite s brokulom ili cvjetačom prokuhanom ili kuhanom na pari. Možete se odlučiti i za tikvicu narezanu na štapiće i kratko poprženu na tavi. Kalorija po porciji: 180 + tikvica ili brokula – 35 kalorija na 100 grama

Linguini s rajčicom i pancetom

Za 4 porcije 250 g tjestenine – linguini 2 žličice maslinovog ulja 1/2 šalice nasjeckanog crvenog luka 75 g pancete, nasjeckane 1 ½ šalice cherry rajčica, prepolovljene 4 češnja češnjaka, protisnutog 1 žličica sušenog origana 1 žličica soli 1/4 žličice papra 30 g naribanog parmezana Tjesteninu stavite kuhati u kipuću vodu i kuhajte minutu ili dvije kraće nego što piše na pakiranju. Ocijedite i sačuvajte pola šalice vode od kuhanja tjestenine. U tavu na ulju popržite luk, zatim dodajte pancetu i dinstajte 2 minute. Dodajte i rajčice, češnjak i  origano i popržite sve minutu. Dodajte tjesteninu, vodu od kuhanja tjestenine, po potrebi još soli ili papra, dobro promiješajte i kuhajte minutu ili koliko je potrebno za se tekućina upije. Maknite sa štednjaka, pokrijte i ostavite da odstoji 3 minute. Poslužite s naribanim parmezanom. Kalorija po porciji: 301

Čokoladna zobena kaša

Za 1 osobu 1/2 šalice zobenih pahuljica 2 žlice nezaslađenog kakao praha stevije ili drugog zaslađivača po želji 1 šalica mlijeka 1 žlica proteina u prahu s okusom čokolade Stavite zobene pahuljice, kakao, steviju u zdjelicu koju možete staviti u mikrovalnu pećnicu. Ulijte ¾ šalice mlijeka i promiješajte. Stavite u mikrovalnu na najvišoj temperaturi na 2 i pol minute. Po potrebi dodajte još 20 do 30 sekundi, ili više, ako želite mekšu kašu. Ostatak mlijeka pomiješajte s proteinskim prahom, dobro izmiješajte pa to pomiješajte u zobenu kašu. Kalorija po porciji: 353

Zdravi keksići

Za 6 osoba 1/2 šalice zobenih pahuljica 1 ½ žlice maslaca od badema ½ žličice praška za pecivo 3 kapi stevia 1 bjelanjak 1 žličica proteinskog praha s okusom vanilije 1/2 šalice nasjeckanih suhih smokava Zagrijte pećnicu na 175°C. Sve sastojke pomiješajte u zdjeli. Oblikujte u kuglice, stavite na masni papir za pečenje i pecite oko 12 minuta.

Kalorija po porciji: 125