Zabava
Zabava

Knjiga tjedna: Slano i slatko od brašna

Knjiga tjedna: Slano i slatko od brašna
Maja Kefeček u svojoj novoj kuharici Slano i slatko od brašna predstavlja novih 28 recepata

Nakon uspješnice Kruh i peciva, Maja Kefeček u svojoj novoj kuharici Slano i slatko od brašna predstavlja novih 28 recepata koji će razveseliti sve ljubitelje kruha, peciva i kolača. U njoj ćete pronaći praktične savjete kako napraviti uspješne veganske kolače od dizanog i prhkog tijesta, lisnate zalogajčiće, kroasane ili pak tijesta za kruh i pizzu. Samose, mramorni kuglof, pikantne tahini pogačice, seitan „burek“ i tofu „sirnica“, bavarske parene okruglice, kruh s bananom, samo su neki od maštovitih recepata koje ćete vjerojatno poželjeti ispeći čim ih ugledate! A one koji žele izbjeći gluten razveselit će i neke od bezglutenskih inačica ponuđenih recepata. I sve to, naravno, od cjelovitih namirnica, bez jaja, šećera, umjetnih aroma i aditiva. Za odlične fotografije u knjizi i ovoga je puta glavni „krivac“ poznata fotografkinja Maja Danica Pečanić. Donosimo vam i jedan ukusni recept iz knjige  

Mramorni kuglof Suhi sastojci: 350 g polubijelog pirovog ili pšeničnog brašna 80 g mljevenih badema 100 g rižinog brašna 1 prstohvat soli 2 žlice praška za pecivo malo praha vanilije malo praha kurkume 2 žlice kakaa  Tekući sastojci: 400 ml zobenog mlijeka 150 ml suncokretovog ulja za prženje 150 ml agavinog sirupa 1 žlica jabučnog octa  Posebno pomiješajte suhe i tekuće sastojke. Lagano umiješajte tekuće sastojke u suhe. Smjesu podijelite na pola. U jednu dodajte prah vanilije i malo kurkume, a u drugu kakao. Zatim smjese ulijte u manji kalup za kuglof,kalup za kruh ili u kalup za muffine. Ulijte ih u dva sloja pa po želji malo pomiješajte. Pecite 35-45 minuta na 180°C u prethodno zagrijanoj pećnici. Ostavite nekoliko minuta u kalupu pa stavite na rešetku da se ohladi. Kad se ohladi možete posuti prahom lukume za ukras.

Maja Kefeček - Slano i slatko od brašna Izdavač: Planetopija Biblioteka: Mirisi i okusi Makronove Godina izdanja: 2014. Uvez: meki Broj stranica: 64 Cijena u knjižari: 51.50 kn