Lifestyle
Lifestyle

Od smoothieja do salate: Mladi špinat je zvijezda proljetnog stola

Od smoothieja do salate: Mladi špinat je zvijezda proljetnog stola
Nema ukusnije i zdravije hrane za ovo doba godine od mladog zelenog lisnatog povrća

   Mladi listići špinata ili kako ga popularno zovemo baby špinat samo čekaju da ih ubereš u tegli na prozorskoj dasci ili balkonu, a ako ih nisi posadila, da ih kupiš na obližnjoj tržnici. Nema ukusnije i zdravije hrane za ovo doba godine od mladog zelenog lisnatog povrća. Ono sadrži obilje nutrijenata potrebnih organizmu nakon zime, a razotkriva ih intenzivno zelena boja listova. Špinat obiluje topivim vlaknima koja dobro djeluju na metabolizam, a to znači da ti pomažu regulirati probavu i skinuti one kilograme koji se još uvijek uporno drže za bedra i trbuh iako je Božić već daleko iza nas. Osim vlaknima, bogat je vitaminom C, željezom, vitaminima B skupine, folnom kiselinom i mineralima. Uvrsti u prehranu barem jedan obrok bogat špinatom. Imamo za tebe tri prijedloga - smoothie, juhu i salatu.   Smoothie od špinata   Sastojci 

šalica mladog lišća špinata

šalica zobenog mlijeka

pola banane

pola jabuke

žličica meda

žlica maslinovog ulja ili četvrtina avokada

komadić (centimetar) đumbira

  Postupak Prvo u blender stavi špinat i zobeno mlijeko pa dobro izmiksaj. Potom dodaj orašaste plodove i ostale sastojke te miksaj dok ne dobiješ kremasti smoothie. Kod smoothieja je odlično što ga možeš napraviti baš po svome gušt. Kombiniraj namirnice koje ti odgovaraju. Važno je da ima tekućine, a ako koristiš lisnato zeleno povrće poput  špinata, treba staviti i masnoće jer tijelo hranjive sastojke iz takvog povrća apsorbira kroz masnoće. Zato i stavljamo ulje u salatu.

(FOTO: Pexels)   Šarena salata od špinata   Ništa ne doziva proljeće više od zdjele šarenog povrća i voća. Osim što je odličnog okusa, kombinacijom voća i špinata izazvat ćeš efekt iznenađenja kod osoba za stolom, a što je bolje od uzbudljivog obroka? Sada ćemo zvučati kao TV prodaja, ali to zaista nije sve - uz efekt iznenađenja, šarene boje na tanjuru i fantastičan okus, spoj voća i špinata, osobito naranče i špinata, nara ili jagoda pomoći će tijelu da bolje apsorbira željezo iz ovog lisnatog povrća jer žlejezo lakše probavljamo uz vitamin C, a nar, naranča i jagoda obiluju njime.   Sastojci  

dvije šalice mladog špinata

Jedna naranča ili šalica jagoda ili pak šalica nara

2 žlice feta sira natrganog na komadiće

desetak tostiranih badema ili oraha

jedan svježi krastavac

  Za dresing  

dvije velike žlice maslinovog ulja

dvije žličice balzamičnog octa ili limunovog soka

žličica meda

pola žličice senfa

sol i papar

  Pomiješajte suhe sastojke (ako koristiš naranču, nareži je na manje komadiće) pa ih prelij dresingom za salatu i uživaj u zdravom i ukusnom obroku.

Jastučići punjeni svježim sirom i špinatom

(FOTO: Pexels)   Juha od špinata Postoji li išta što više godi od fine tople juhe koju ćeš pojesti kada umorna dođeš kući s posla? Njezina priprema traži samo par minuta tvog vremena. Juha će biti gotova dok se presvučeš u tajice i vestu za po kući i pronađeš omiljenu seriju ili film.   Sastojci

3 dcl povrtnog ili pilećeg temeljca

šalica mladog špinata

dva češnja češnjaka

pola glavice luka

žlica maslaca

0,5 dcl vrhnja za kuhanje

Postupak    Na maslacu dinstaj luk dok ne zastakli pa dodaj češnjak. Čim češnjak zamiriši dodaj špinat i promiješaj, a kada povene zalij ga temeljcem, dodaj papar i sol te pusti da prokuha, ulij vrhnje i kuhaj par minuta. Makni potom juhu s vatre i izradi štapnim mikserom dok ne postane svilenkasto kremasta. Želiš li pikantniju varijantu dodaj malo kajenskog papra.   Šalica koju spominjemo u receptima je ona obična šalica od dva decilitra ili pak čaša od jogurta.

(FOTO: Pixabay)            

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx