Lifestyle
Čuvar imuniteta

Na limun nitko nije imun! Želiš li biti zdrava, zakiseli si život

Na limun nitko nije imun! Želiš li biti zdrava, zakiseli si život
Nije sladak, ali isplati se stisnuti zube i pojesti limun. Ok, ne moraš ga jesti, pretvori ga u limunadu i pij svakog jutra, no vjeruj nam, isplati se pojesti ga cijelog

Dostupan ti je na svakom koraku, od trgovačkih centara i velikih supermarketa do tržnica i malih OPG-ova. Sezona limuna upravo počinje i toplo ti preporučujemo da se opskrbiš ovim agrumom i ojačaš svoje tijelo, pripremiš ga za sezonu virusa. Samo jak imunitet može odbiti bolesti.

Limun je vjerojatno najpopularniji agrum na svijetu. Po plodu ima 20-ak kalorija, što je gotovo ništa, a obiluje nutrijentima. Odličan je izvor vitamina C, a time i antioksidansa koji saniraju štetu na stanicama nastalu djelovanjem slobodnih radikala. Sadrži i pektin, vezivnu tvar u voću i povrću koja pomaže ukloniti loš kolesterol i toksine iz organizma.

Limun je također bogat vlaknima, folnom kiselinom, vitaminom B6 te brojnim bioaktivnim supstancama. Vitamin C iz limuna pomaže tijelu da apsorbira željezo pa je dobro kada jedeš, primjerice ciklu, da jedeš i limun.

Iako je vrlo popularno piti vodu s limunom, želiš li iskoristiti sve njegove zdravstvene dobrobiti, jedi ga cijelog. Ako imaš sreće pa nabaviš domaći neprskani limun, pojedi i koricu jer ona obiluje etričnim uljima i hranjivim tvarima. Također, možeš je naribati i zamrznuti pa po potrebi koristiti u različitim jelima, kako slatkim tako i slanim - od kolača do salata. Kada ga stavljaš u čaj, pričekaj da se malo ohladi jer vrućina uništava nutrijente koji se nalaze u limunu.

Zanimljiva je činjenica da je limun, usprkos tome što je kiseo, ustvari po svom djelovanju u tijelu lužnata namirnica. Naime, u procesu probave postaje lužnat zbog kalija koji sadrži u velikoj količini i time smanjuje kiselost organizma, što je bitno za zdravlje.

Stoga, počni dan jednom mlakom limunadom, no pojedi često i cijeli limun. Učinit ćeš jako puno za svoje zdravlje.