Lifestyle
Lifestyle

Kombiniranje namirnica nikad nije bilo važnije

Kombiniranje namirnica nikad nije bilo važnije
Sinergija hrane: nutrijenti koji u zajedničkoj kombinaciji imaju puno veći i bolji efekt na zdravlje nego pojedinačno

Ako je riba zdrava i ako je brokula zdrava, onda riba poslužena s brokulom mora biti dvostruko zdravija, jel da? U stvari mineral selen iz ribe i fitokemikalija sulforafan iz brokule su do 13 puta efikasniji u borbi protiv raka nego bilo koja od ovih namirnica sama za sebe. Znanstvenici ovaj fenomen nazivaju sinergijom hrane: nutrijenti koji u zajedničkoj kombinaciji imaju puno veći i bolji efekt na zdravlje nego pojedinačno. Zbog toga što se svakog dana otkriva sve više primjera ove pozitivne kooperativnosti među nutrijentima, fokus u nutricionizmu se promijenio.  – Prije deset godina tražili bismo jednu varijablu, a sada gledamo kompletne prehrambene navike, kaže Beverly Clevidence, voditeljica istraživanja u USDA Diet and Human Performance laboratoriju u Beltsvillu, državi Maryland. Sinergija među nutrijentima događa se na mnogo načina. Vitamin C povećava apsorpciju željeza,  tako kombinacije namirnica kao što su crvene paprike i quinoa (izuzetno vrijedna žitarica čiji okus podsjeća na mješavinu sezama i prosa) ili odrezak i krumpir postaju „power“ kombinacije. Inulin je vrsta ugljikohidrata koju nalazimo u bananama, radiču, češnjaku, čičokama, artičokama, šparogama...  Inulin je prebiotik, odnosno neprobavljiv sastojak hrane koji pozitivno djeluje na čovjeka, selektivno stimulirajući razvoj i/ili aktivnost razvoj korisnih bakterija (bifidobakterija i acidofila). Jednostavno rečeno, oni su hrana za probiotike tj. mikroorganizme crijevne flore koji pozitivno djeluju na zdravlje. Tako da takve namirnice u kombinaciji s mliječnim proizvodima iste čine snažnu sinergiju. Jednako važno kao i kombiniranje pravilnih namirnica je i jedenje različitih vrsta hrane, jer vam raznovrsnost u prehrani daje mogućnost sinergije hrane koja još nije niti otkrivena. – Nutrijenti koje nalazimo u nekoj namirnici zasebno mogu biti zanemarive vrijednosti, no u kombinaciji s nečim postaju veoma važni. Nutrijenti su vrijedniji u „paketima“, a o njima još ne znamo ni približno sve što bismo mogli. Čak i oni nutrijenti koji su zasebno istraženi u kombinaciji mogu imati potpuno nov značaj, ističe Clevidence.   Primjeri sinergije hrane: Željezo i vitamin C:grah+paprika babura;  integralne žitarice + papaja Magnezij i vitamin B6:listovi cikle +grašak;  bademi i integralna zobena kaša Inulin i korisne bakteriješparoge + sir Vitamin B 12 i folati:jaja + špinat;  losos + grašak Vitamin C i vitamin E: brokula + slatki krumir (batat) Vitamin E i selen: kelj + tuna;  suncokretove sjemenke + svježi sir Karotenoidi i masnoće:zelena salata + maslinovo ulje