
Juha od rajčice i leće - savršeno jelo za hladne siječanjske dane

Tijekom hladnih zimskih mjeseci, ne postoji ništa bolje od tanjura tople juhe. A ako si ljubiteljica bogatih i zasitnih krem juha koje su obrok same po sebi, imamo sjajan recept.
Budući da klasična juha od rajčica definitivno spada u naše omiljene, a leću obožavamo u svim jelima, bile smo itekako znatiželjne kad smo naišle na recept za juhu u kojem su ove dvije namirnice glavne zvijezde.
Zajedno s drugim hranjivim sastojcima poput mrkve, celera i češnjaka te špinata, neočekivanih maslina i par žlica kiselog vrhnja (ili grčkog jogurta) kao neodoljivih poslastica na kraju, ova jednostavna, zdrava i ukusna gusta juha prava je zimska vitaminska, vlaknasta i proteinska bomba.
Juha od rajčice i leće
Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 luk
4 režnja češnjaka
2 mrkve
2 stabljike celera
2 žličice origana
2 žličice dimljene paprike
sol, papar po želji
190 g leće
voda ili povrtni temeljac (oko litre i pol)
1 konzerva sjeckanih rajčica
85-100 g baby špinata
šaka nasjeckanih maslina
par žlica kiselog vrhnja (ili grčkog jogurta) po želji
Priprema:
Zagrij ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i pirjaj dok ne omekša, oko tri minute. Dodaj nasjeckani češnjak, mrkve i celer i sve skupa pirjaj oko pet minuta. Potom dodaj začine: origano, dimljenu papriku, sol i papar.
Dodaj leću, temeljac i/ili vodu i sjeckane rajčice i pusti neka zavrije. Smanji vatru, prekrij lonac i pusti neka krčka 30-40 minuta, dok leća ne omekša.
Dodaj špinat, narezane masline i ako koristiš, kiselo vrhnje te pomiješaj dok špinat ne uvene.

Kraljica ljetnog stola: Zašto je dinja puno više od slatkog osvježenja?

Estetika, okus i ugođaj na najvišoj razini – Mime’s stigao na Bundek

Severina nosi najudobnije cipele ljeta, pronašli smo dupliće dizajnerskih mokasinki
