Gastro
FINO I SLATKO

Znaš li napraviti crumble? Donosimo 3 odlična recepta

Znaš li napraviti crumble? Donosimo 3 odlična recepta
Brza i vrlo jednostavna poslastica, idealna za jesenske dane

Crumble, kod nas poznatiji i kao drobljenac, je vrlo jednostavan desert koji se sastoji od sezonskog voća i tijesta. Recept je vrlo brz i jednostavan pa je ovo idealan desert kojeg svatko može pripremiti. Postoji puno recepata za crumble, a može se pripremiti s raznim voćem. Tijesto se može pripremiti samo od brašna, šećera i margarina, a mogu se dodati i zobene pahuljice. Najbolje ga je jesti toplog, a može se poslužiti uz kuglicu sladoleda ili pak uz običan grčki jogurt.

S obzirom na to da je trenutno sezona šljiva, a uskoro i jabuka, u  nastavku donosimo tri odlična recepata za jesenski crumble koje ćeš obožavati.

Crumble sa šljivama i sladoledom

Sastojci: 1/2 kg šljiva sok od pola limuna 2 šalice brašna (bijelo ili integralno) 50 g maslaca 2 žlice šećera 1/2 šalice zobenih pahuljica cimet i začini po željiPriprema:Operi i očisti šljive te ih pomiješaj sa šećerom, sokom od limuna i cimetom. Vatrostalnu posudu u kojoj ćeš peći crumble premaži s maslacem i posloži šljive. U posebnoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, maslac i zobene pahuljice. Mijesi rukama dok ne dobiješ mrvičasto tijesto. Posipaj tijesto preko šljiva tako da budu pokrivene. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko pola sata. Posluži uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Crumble s jabukama

Znaš li napraviti crumble? Donosimo 3 odlična recepta

Sastojci Tijesto: 100 g brašna 100 g maslaca 50 g šećera 2 žlice sjeckanih oraha

Nadjev: 3 velike jabuke 1 žlica meda 1 vanilin šećer sok od pola limuna malo cimeta Priprema:Jabuke oguliti i narezati na kriške te ih uvaljati u soku od meda, limuna i vanilin šećera te posipati cimetom. Vatrostalnu posudu premazati maslacem i na to poredati jabuke. Za tijesto povezati sve sastojke i mijesiti dok ne postane mrvičasto. Posipat po jabukama. Peći na 180 stupnjeva, oko pola sata. Poslužiti vruće uz dvije žlice običnog grčkog jogurt.

Crumble od krušaka i šljiva

SastojciNadjev od voća:1/2 kg šljiva 1/2 kg krušaka 1 žlica meda ili šećera sok od limuna pola žlice maslaca cimet i začini po željiTijesto: 150 g brašna 50 g šećera 80 g maslaca

Priprema:Počistiti i narezati šljive i kruške te ih pomiješati s medom, sokom od limuna i začinima Poredati na vatrostalnu posudu koju si prethodno premazala maslacem. Za tijesto pomiješati sve sastojke i mijesiti dok ne postane mrvičasto. Posipati po voću i peći na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta.

Pogledaj video: Batch cooking - Kako brzo skuhati i cijeli tjedan jesti zdravo