Gastro
Gastro

Znamo kako napraviti osvježavajuće limunade s 'twistom' koje će te oduševiti

Znamo kako napraviti osvježavajuće limunade s 'twistom' koje će te oduševiti
Donosimo ti pet sjajnih recepata za ukusne limunade s dodatkom voća, sirupa i začina. Uz ove osvježavajuće napitke i tebi će biti lakše za vrijeme sparina

Nema tko ne uživa u osvježavajućoj limunadi za vrijeme vrućih ljetnih dana. Ovo jednostavno piće koje zahtijeva samo malo limunovog soka, leda i vode omiljeno je i mladima i starima, a iako je klasična verzija limunade vrlo bazična, u zadnje vrijeme postaje popularno dodatno ju doraditi raznim dodacima. 

Od raznih vrsta zaslađivača pa sve do različitog voća i sirupa koji se mogu dodati limunadama, varijacije na temu limunade danas su vrlo česte diljem svijeta. S dodatkom lubenica, malina, naranča ili pak jagoda – limunade s twistom pokorile su društvene mreže, pa smo se i mi odlučile isprobati ih.  Od onih s mentom, pa sve do onih u koje se stavljaju začini – limunade su danas definitivno mnogo više od samo vode s limunom. Osvježi se i ti uz jedan od naših recepata za savršenu ljetnu limunadu s twistom.   

Limunada s jagodama i čajem od hibiskusa

Priprema:   Prvo u posudi pomiješaj 50 g šećera s 50 ml vode. Zagrij da se sav šećer rastopi pa ostavi smjesu da se potpuno ohladi. Zatim pripremi čaj s 500 ml vode i 2 vrećice i to tako da vrećice stoje u vodi najmanje 30 minuta. Za to vrijeme nareži jagode, stavi ih u zdjelu, dodaj im listiće mente i sve dobro pomiješaj s još 25 g šećera. Stavi zdjelu s jagodama i mentom iznad posude s kipućom vodom i zagrijavaj ih 15 minuta dok ne otpuste sav svoj sok. Zatim procijedi jagode kroz cjedilo. Pomiješaj u vrču čaj, sok od jagoda i iscijeđeni sok limuna te sve skupa dobro ohladi u hladnjaku. Pred posluživanje u tekućinu dodaj još listića mente, kriške limuna i jagoda.  

Sastojci:

1/2 kg jagoda

75 g šećera

2 vrećice čaja od hibiskusa

550 ml vode

1-2 limuna (50-100 ml soka)

10-ak listića mente

Limunada s breskvama

Priprema:   Breskve sa sokom stavi u blender i dobro ih izmiksaj u finu smjesu. Zatim od smjese izdvoji 250 ml, a ostatak usipaj u kockice za led i zamrzni. Zatim pomiješaj vodu, šećer i sok od limuna te tome dodaj 250 ml smjese od breskvi. Sve dobro promiješaj i posluži uz ledene kockice od breskvi. Umjesto obične vode može se koristiti i mineralna voda.  

Sastojci:

1 konzerva od 400 ml breskvi sa sirupom

750 ml vode

250 ml soka od limuna

90 grama šećera

Limunada s malinama i mentom

Priprema:   Jednostavno zgnječi ili propasiraj maline, stavi ih u vrč s mentom i sokom od limuna i sve zalij ledeno hladnom vodom. Na kraju dodaj još malo mineralne vode kako bi okus bio zanimljiviji te prije posluživanja u vrč stavi još svježih malina i nekoliko listića mente.  

Sastojci:

1 limun

1 limeta

šaka malina

šaka svježe mente

1 litra vode ili mineralne

stevija

puno leda

Limunada sa sokom od lubenice

Priprema:   U manji lončić stavi vodu, šećer i naribani đumbir te sve pusti da prokuha, zatim smanji temperaturu i ostavi da se na vrlo laganoj vatri grije još desetak minuta. Zatim procijedi dobiveni sirup kroz cjediljku i pusti ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Stavi ga u frižider da se ohladi do kraja. Za to vrijeme nareži lubenicu na kockice pa ju do kraja usitni u blenderu. Procijedi kroz cjediljku ili gazu. U vrč saspi ocijeđeni sok od lubenice, dodaj sirup od đumbira, sok od limete ili limuna i sve dobro promiješaj.  

Sastojci:

125 ml vode

50 gr šećera

1 i pol žlica sjeckanog đumbira

2 l nasjeckane lubenice

125 ml soka od limuna

Limunada sa ružmarinom

Priprema:   U blender stavi limunov sok, dodaj šećer i par listića svježeg ružmarina, kocke leda i 200 ml vode. Pomiješaj sve sastojke u blenderu. U čaše stavi nekoliko kolutova svježeg limuna te ih zalij tekućinom iz blendera. Ukrasi sve s još limuna i ružmarina te zasladi s medom po želji.  

Sastojci:

2 limuna

30 gr šećera

grančica ružmarina

leda