Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. PRIHVATITE VEGE IZAZOV! Prijatelji životinja i ove godine izazivaju na vege avanturu koja će trajati od ZeGeVege festivala, 7. i 8.9.2012., do 1.10.2012., odnosno do Svjetskog dana vegetarijanstva. Građani se mogu već danas prijaviti na Vege izazov, čiji je cilj pokazati raznolikost i prednosti vegetarijanske, odnosno veganske prehrane i približiti ekološke, zdravstvene i etičke vrijednosti održivog načina života. Sve koji se prijave na Vege izazov očekuju iznenađenja i nagrade za ustrajnost, kao i razni video i tiskani materijali, recepti i besplatni servisi poput radionice kuhanja i Vegan Buddyja, odnosno individualne pomoći iskusnog prijatelja vegana. Prijaviti se mogu građani iz cijele Hrvatske, a sudjelovati mogu i vegetarijanci. Kao dodatni poticaj za sudjelovanje u Vege izazovu, dostupan je novi simpatičan video u kojem trogodišnji vegan pokazuje kako je lako napraviti muffine od bundeve. Vege izazovu mogu se priključiti i četveronožni ukućani koji imaju priliku uživati u kvalitetnoj gotovoj hrani na potpuno biljnoj osnovi, koja će biti predstavljena na ZeGeVege festivalu. PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 20. KOLOVOZA 2012.   DORUČAK Zobene pahuljice s bademima, šljivama i malinama, s rižinim mlijekom Frape s kupinama i bananom Frape s kupinama i bananom Sastojci: banana, šalica kupina, šalica sojinog mlijeka, cimet Priprema: U višenamjenski mikser ili blender staviti kupine, natrganu bananu, mlijeko i cimet dok se ne dobije glatka smjesa. Za manje gusti frape, iz recepta izostaviti bananu.   RUČAK Gulaš od tikvica Paprike punjene krumpirom Salata od zelene salate, nasjeckane blitve i krastavaca, s bučinim sjemenkama Sladoled od čokolade   Gulaš od tikvica Sastojci: 2 luka, 1/3 šalice maslinovog ulja, 1/2 kg rajčica, 1 žličica šećera, 1/2 šalice vode, 2 tikvice, 1 žličica komorača, sol, papar Priprema: U velikoj zdjeli zagrijati ulje i na njemu popržiti nasjeckani luk oko 5 minuta. Dodati nasjeckane rajčice i šećer te pirjati još desetak minuta. Uliti vodu, pa začiniti paprom i solju. Kada zakuha, dodati nasjeckane tikvice i nasjeckani komorač te kuhati još 15 minuta, odnosno dok tikvice ne omekšaju. Paprike punjene krumpirom Sastojci: 1 kg oguljenog krumpira, 6-8 paprika srednje veličine, 5 žlica maslinovog ulja, pola šalice pasirane rajčice, pola vezice peršina, muškatni oraščić, sol i papar po ukusu Priprema: Krumpir naribati, posoliti i papriti, dodati malo muškatnog oraščića. Paprikama odrezati gornji dio, očistiti ih od sjemenki, napuniti pripremljenom smjesom i poklopiti gornjim dijelom. Složiti napunjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu te preliti umakom od rajčica i ukrasiti peršinom. Peći oko pola sata na 180°C. Sladoled od čokolade Sastojci: 100 g čokolade za kuhanje, crna čokolada s narančom, 2 vanilin šećera, cimet, 75 g svježeg tofua, oko 3 dl sojinog mlijeka, lješnjaci Priprema: Na vatri otopiti s malo sojinog mlijeka 100 g čokolade za kuhanje i dva reda crne čokolade s narančom. Dodati cimet, vanilin šećer, izmiksati s tofuom i par nasjeckanih lješnjaka te dodati još oko 2 dl sojinog mlijeka i promiješati. Posuti narezanim lješnjacima i nastruganom čokoladom te zamrznuti.     VEČERA Salata od patlidžana i graha Prepečeni kruh sa sjemenkama   Salata od patlidžana i graha Sastojci: 2 žličice šećera, 2 žličice soka od limuna, 200 g patlidžana, 1/2 žličice ulja, 200 g graha, 10 rajčica, 2 žlice korijandera, 1 žlica prženog kikirikija Priprema: U velikoj zdjeli pomiješati šećer i sok od limuna, pustiti da odstoji oko 10 minuta. Patlidžane narezati na tanke pruge. Ispržiti na tavi, pa staviti u mješavinu limuna i šećera. Skuhati grah, prebaciti u hladnu vodu, dobro osušiti i pomiješati s patlidžanom. Dodati korijander, kikiriki i rajčice te poslužiti.   Za međuobroke: lubenica, breskva, dinja       Dobar tek!