Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. ODRŽAN PIKNIK NA TRGU I OBJAVLJEN VIDEO 'POZNATI O VEGANSTVU'!   Prijatelji životinja organizirali su u petak, 31. kolovoza 2012. na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, neobičan piknik. Na glavnom Trgu bile su postavljene deke za piknik s košarama punim zdravog voća, povrća, sendviča, kolača i sokova, a potporu su svojom prisutnošću dali IFEEL, Petra Friganović i Đurđica Vorkapić. Mrkvić, maskota ZeGeVege festivala, pozivao je građane da točno za tjedan dana na istome mjestu posjete ZeGeVege festival i dožive njegovu raznovrsnu ponudu i dobru atmosferu. Na pikniku su se također pili smoothiji koji su se radili na licu mjesta uz pomoć Smoothie Cyclea, bicikla s aparatom za sjeckanje voća ili povrća. Ovom prilikom objavljen je i kratki video ‘Poznati o veganstvu‘ u kojem poznate osobe kao što su Steve-O, Mike Tyson, Ellen DeGeneres, James Cromwell i drugi govore o svojoj prehrani. PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 3. RUJNA 2012.   DORUČAK Tzatziki Tostirani kruh Kriške dimljenog tofua Breskva   Tzatziki Sastojci: 1 krastavac, 250 g sojinog jogurta, 1 žlica maslinovog ulja, nekoliko kapi octa, 1 češanj češnjaka, sol Priprema: Krastavac oguliti, naribati i ocijediti višak vode, da tzatziki ne bi bio previše vodenast. Jogurt dobro protresti tako da bude kremast, dodati krastavac, usitnjeni češnjak, maslinovo ulje i ocat. Sve dobro promiješati i na kraju posoliti. Poslužiti uz tostirani kruh i dimljeni tofu.   RUČAK Juha od cikle Pirjane tikvice i šampinjoni Restani krumpir Salata od kuhane leće, paprike i zelene salate Sladoled od pistacija   Juha od cikle Sastojci: glavica crvenog luka, veliki krumpir, mrkva, 4 cikle srednje veličine, 2 češnja češnjaka, žlica maslinovog ulja, lovorov list, žličica suhog kopra, 2 l temeljca od povrća, žlica octa, sol, papar Priprema: Na ulju 5 minuta pirjati sitno nasjeckan luk. Dodati sitno narezan češnjak, pa pirjati još 2 minute. Dodati kopar i na srednjoj vatri pirjati još minutu. Potom dodati krumpir, mrkvu i cikle narezane na kockice te lovorov list i temeljac. Poklopiti i kuhati 40 do 50 minuta ili dok cikla ne omekša. Dodati ocat i izvaditi lovorov list. Mješavinu dobro izmiksati. Po želji, dodati sol i papar.   Pirjane tikvice i šampinjoni Sastojci: 3 tikvice, 300 g luka, 250 šampinjona, 1/2 žličice timijana, 1/2 žličice mljevenog origana, 1/2 žličice mljevenog ružmarina, 1 kocka za juhu od povrća, 1 žličica mljevene slatke paprike, 1/2 žličice bijelog papra, sol, 400 g pasiranih rajčica, 2-3 režnja češnjaka, maslinovo ulje, margarin Priprema: Luk narezati na kolutiće i prepržiti do zlatne boje na maslinovom ulju i margarinu. Dodati sitno narezan češnjak i kratko pirjati, tek da zamiriši. Dodati šampinjone i tikvice narezane na kockice, pasirane rajčice, kocku za juhu i začine. Pirjati 15-20 minuta, pa poslužiti s restanim krumpirom i salatom. Sladoled od pistacija Sastojci: 1 zreli avokado, 4 zrele banane, 2 žlice sirupa od agave, 1 žličica vanilije, 1/4 šalice pistacija Priprema: U multipraktiku miksati avokado, banane, agavin sirup i vaniliju do vrlo glatke kreme. Staviti kremu da se smrzne i promiješati svakih pola sata, dodajući pistacije prije nego što se stvrdne.   VEČERA Pogača s rajčicama i maslinama   Pogača s rajčicama i maslinama Sastojci: nadjev - 1 kg zrelih rajčica, 100 g luka, 0,5 dl maslinovog ulja, 100 g zelenih maslina, 1 vezica peršina, timijan, bosiljak, 1 žličica šećera, sol, papar; tijesto - 500 g glatkoga brašna, 2-2,5 dl mlake vode, 0,5 dl maslinovog ulja, 20 g svježega kvasca, 1 žličica soli Priprema: Luk narezati na kolutiće, rajčice oguljene i očišćene od sjemenki nasjeckati na kockice i staviti na zagrijano ulje. Kratko popržiti, dodati šećer, timijan i bosiljak. Pirjati dok tekućina ne ispari. Na kraju dodati narezane masline i nasjeckani peršin, pa ostaviti da se ohladi. Kvasac razmrviti s malo šećera i tople vode i ostaviti da se diže. U prosijano brašno dodati ulje, sol, kvasac, pa s toplom vodom umijesiti glatko tijesto. Razdijeliti ga na dva dijela. Jedan dio tijesta razvaljati i staviti u namazan i pobrašnjen lim promjera 32 cm. Rubove tijesta malo podignuti, pa po površini tijesta rasporediti pripremljeni nadjev od rajčice. Drugi dio tijesta također razvaljati i staviti ga preko nadjeva. Površinu izbosti vilicom i ostaviti da se diže 10 minuta. Pogaču peći 45-50 minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C. Nakon pečenja poškropiti vodom, pokriti čistom krpom i ostaviti da se malo ohladi.     Za međuobroke: šljive, dinja, maline, kuhani klip kukuruza        Dobar tek!   Recept za Sladoled od pistacija je s portala sirovahrana.hr.