Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. PRIJATELJI ŽIVOTINJA I IFEEL POZIVAJU NA ODRŽIVU ZDRAVU PREHRANU!   Dragan Šurlan, trener Fitness Bootcampa i glazbenik čije je umjetničko ime IFEEL, na plakatima koji najavljuju ZeGeVege festival šalje pozitivnu poruku da biti i osjećati se veganom znači biti fit, zdrav, pozitivan i suosjećajan. Kao psiholog i glazbenik koji je u Americi godinama vodio program glazbene terapije sa zlostavljanom i zanemarenom djecom, kroz hip-hop glazbu prikazuje emotivnu patnju životinja, a većina pjesama napisana je iz perspektive životinja. Posebnu pozornost posvetio je holističkome pristupu tijelu. Prvi u Hrvatskoj pokrenuo je Fitness Bootcamp, poseban program vježbanja, zdrave prehrane, motivacije i umanjivanja stresa, uz razna predavanja o usvajanju navika koje podižu kvalitetu života. IFEEL poziva na ZeGeVege festival i dodaje: 'Veganska prehrana daje mi dovoljno snage, zdravlja i energije za fizički aktivan život. Lijep je osjećaj biti fit, zdrav i suosjećajan.' PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 27. KOLOVOZA 2012.   DORUČAK Pecivo sa sjemenkama s namazom od graha i kriškom paprike Kriška lubenice RUČAK Osvježavajuća juha od krastavaca Tjestenina u umaku od patlidžana i sejtana Zelena salata s maslinama i kukuruzom Popečci od rajčica Voćna salata od borovnica, malina i svježih smokava   Osvježavajuća juha od krastavaca Sastojci: 3 žlice maslinova ulja, 450-500 ml vruće vode, 2 žlice narezanog kopra, 1 žličica narezane svježe metvice, 150-200 g krumpira, 2 češnja češnjaka, 400 g svježih krastavaca, 80 g luka, 250 ml sojinoga vrhnja, sol Priprema: Oprane krastavce oguliti, uzdužno prerezati, očistiti od sjemenki i narezati na veće komade. Na ulju popeći nasjeckani luk te dodati nasjeckani češnjak i oguljeni krumpir narezan na kockice. Kratko popeči, a zatim zaliti vodom. Posoliti, dodati mentu, pa kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta. Nakon toga umiješati krastavce, nastaviti kuhati još 10 minuta, malo ohladiti i sve zajedno usitniti u električnoj sjeckalici ili štapnim mikserom. Juhu staviti u zdjelu, umiješati kopar i sojino vrhnje, pa dobro promiješati i staviti u hladnjak oko sat vremena. Juhu ukrasiti kockicama ili ploškama krastavaca i koprom te poslužiti hladnu. Tjestenina u umaku od patlidžana i sejtana Sastojci: 1 nasjeckani crveni luk, 2 nasjeckana češnja češnjaka, 2 žlice maslinovog ulja, 1 žlica margarina, 1 šalica sušenih rajčica, 80 g dimljenog sejtana izrezanog na kockice, 1/2 šalice crnih maslina, 1/2 šalice crvenog vina, 2 žlice nasjeckanog bosiljka, 3 šalice patlidžana izrezanog na kockice, 1/2 žličice cayenne paprike, 3 žlice balsamico octa, sol, papar Priprema: Izrezane patlidžane s obje strane pokriti papirnatim ručnicima i ostaviti da odstoje 30 minuta. Kockice patlidžana premazati maslinovim uljem. Peći ih u pećnici na 220°C oko 15 do 20 minuta. U tavi zagrijati margarin i maslinovo ulje. Dodati luk i sejtan i popeći nekoliko minuta. Ubaciti rajčice, crveno vino, bosiljak, češnjak, balsamico ocat, masline i pržene patlidžane. Kuhati oko 15 minuta. U međuvremenu, skuhati tjesteninu. Ocijediti kuhanu tjesteninu i staviti u umak. Neka odstoji 5 minuta. Dobro promiješati i ukrasiti bosiljkom. Popečci od rajčica Sastojci: 2 tikvice, glavica luka, peršin, bosiljak, 4 rajčice, brašno, pola vrećice praška za pecivo, sol, papar, ulje za prženje Priprema: Naribati luk i tikvice. Od oljuštenih rajčica napraviti kašu i u nju dodati luk, tikvice i ostale sastojke. Staviti onoliko brašna koliko je potrebno da smjesa bude gušća od tijesta za palačinke. Žlicom vaditi smjesu i peći je u obliku popečaka na vrelom ulju. Pečene popečke vaditi rupičastom žlicom i stavljati na papirnati ubrus da se ocijede od ulja.       VEČERA Tikvice nadjevene rižom   Tikvice nadjevene rižom Sastojci: 4 mlade tikvice, 100 g riže, 2 male glavice luka, 1 češanj češnjaka, 2 rajčice, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, 1/2 l juhe od povrća, 4 žlice ulja, 1 vezica peršina, 20 g margarina, sol, bijeli papar Priprema: Tikvice oprati, odrezati im krajeve i izdubiti ih žličicom. Luk oguliti i nasjeckati. Na polovici luka prirediti umak od rajčica. Posebno pirjati na margarinu ostatak luka, sitno narezane paprike, narezanu sredinu od tikvica i rižu. Promiješati, zaliti juhom od povrća, posoliti, popapriti, dodati sjeckani peršin i kuhati dok se riža napola ne skuha. Kad se masa ohladi, napuniti izdubljene tikvice. Složiti ih u vatrostalnu zdjelu, preliti umakom od rajčica, zaliti juhom i peći dok tikvice ne omekšaju.     Za međuobroke: kupine, dinja, marelica       Dobar tek!