Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 10. RUJNA 2012.   DORUČAK Namaz od pečenih paprika i oraha Popečeni kruh sa sjemenkama Sok od rajčica Kriška dinje   Namaz od pečenih paprika i oraha Sastojci: 800 g velikih crvenih paprika, 1 ljuti feferon, 2 češnja češnjaka, pola limuna, 50 g oraha, prstohvat mljevenog kima, ½ žličice soli, 50 ml maslinovog ulja, 30 g krušnih mrvica Priprema: Paprike dobro oprati, obrisati i staviti na rešetku u pećnicu zagrijanu na 200°C. Peći 50 minuta, uz povremeno okretanje. Ako se želi skratiti vrijeme pripreme, prerezati paprike na pola i peći ih na rešetki u pećnici, bez okretanja. Pečene paprike oguliti i očistiti od sjemenki. Očišćene paprike, feferon, češnjak, sok od pola limuna, kim i prethodno lagano popečene orahe usitniti u multipraktiku. Kada smjesa postane glatka, dodati sol, maslinovo ulje i krušne mrvice, pa sve još malo izmiješati. Poslužiti u zdjelicama, uz popečeni kruh.   Sok od rajčica Sastojci: 2 rajčice, 1 srednje velik krastavac, sok 1/2 limuna, 1/2 šalice lišća celera, 1 šalica vode Priprema: Sve sastojke staviti u blender i izraditi jednoličan sok.   RUČAK Varivo od mahuna Savijača s bundevom i mariniranim tofuom Salata od zelene salate, maslina i sušenih rajčica Kruške u čokoladi   Varivo od mahuna Sastojci: 1 kg mahuna, 1 glavica luka, 1 mrkva, 3 rajčice, 3 režnja češnjaka, peršin, kopar, sol, malo brašna (ili zobenih pahuljica) za zgušnjavanje Priprema: Mahune oprati, očistiti i narezati na dva-tri dijela. Na malo ulja popržiti sitno narezan luk da se zastakli, dodati jednu naribanu mrkvu, pa dodati oprane i narezane mahune i pirjati otprilike 20 do 30 minuta, s povremenim dodavanjem malo vode (da ne zagori i da uvijek ima malo vode). Posuti sa žlicom ili dvije brašna (ili brašno zamijeniti s tri do četiri žlice zobenih pahuljica koje ste stavili u malo vode da nabubre - stavite ih u vodu kada se počnu pirjati mahune). Dodati sitno narezan ili protisnut češnjak i kopar, na kockice narezanu rajčicu (može i koncentrat iz tube), doliti vode da pokrije mahune i kuhati još desetak minuta kada voda zavri. Maknuti s vatre, dodati peršin i promiješati.   Savijača s bundevom i mariniranim tofuom Sastojci: 1 kg bundeve, 300 g kora za savijaču bez jaja, 2 žlice mješavine soli, papra i usitnjenog začinskog bilja, 150 g mariniranog tofua, ulje Priprema: Naribati bundevu i tofu te pomiješati sa začinima. Dvostruku koru namazati s malo ulja, uz rub staviti nadjev i saviti savijaču. Premazati je i odozgo uljem i peći 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C i još 20 minuta na 170°C. Kad je pečeno, pokriti mokrom krpom. Kruške u čokoladi Sastojci: 4 kruške, 100 g čokolade, 1 šalica vode, 40 g šećera, malo margarina Priprema: Oguliti kruške i staviti ih cijele (s peteljkama) da se kuhaju u šalici vode kojoj je dodan šećer. Kuhati oko pola sata, izvaditi kruške i posložiti ih u zdjelice. Sirup u kojem su se kruške kuhale ostaviti da se kuha dok se ne zgusne, a tada mu dodati čokoladu i margarin. Time preliti kruške i ostavite ih da se ohlade i da se čokolada stegne.     VEČERA Špageti s patlidžanima i tikvicama   Špageti s patlidžanima i tikvicama Sastojci (za 6 osoba): 500 g špageta, 350 g patlidžana, 250 g tikvica, 1 vezica peršina, 3 žlice maslinovog ulja, 1 žlica soli, papar; za umak: 400 g svježih rajčica, 2 žlice maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka, 200 ml pasirane rajčice, 1 žličica šećera, 2 žličice soli, papar Priprema: Patlidžane oprati, narezati na kockice, posoliti i ostaviti stajati oko 5 minuta. Nakon toga ih ocijediti. Na zagrijanom ulju popeći pripremljene patlidžane, dodati tikvice narezane na kockice, lagano promiješati, a zatim začiniti paprom i solju. Pirjati na laganoj vatri oko 10 minuta. Za umak rajčice oguliti i narezati na kockice. Na maslinovom ulju kratko popeći nasjeckani češnjak, dodati rajčice, šećer, sol i papar. Pirjati oko 5 minuta, a zatim umiješati pasiranu rajčicu. Umak od rajčica pomiješati s patlidžanima. Špagete skuhati u posoljenoj vodi, ocijediti i odmah umiješati u pirjano povrće. Posuti nasjeckanim peršinom.     Za međuobroke: kupine, jogurt od soje, grožđe, šljive        Dobar tek!