Gastro
Gastro

Zeleni ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak
Prijatelji životinja predlažu ukusan jelovnik za ponedjeljak

Zeleni ponedjeljak je kampanja grada Zagreba i udruge Prijatelji životinja za pomoć ljudima da poboljšaju svoje zdravlje i zdravlje okoliša prelaskom na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla jedan dan u tjednu.  Slične kampanje se već provode u mnogim gradovima u svijetu. RADIONICA KUHANJA NA ZEGEVEGE FESTIVALU!   ZeGeVege festival održivog življenja i ove će se godine 7. i 8. rujna održati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Festival koji organiziraju Prijatelji životinja jedini je festival u Hrvatskoj na kojem se izlažu proizvodi isključivo biljnog podrijetla, a službeni restoran nudit će upravo takva jela po promotivnoj cijeni te korisne savjete na radionici kuhanja jela na biljnoj osnovi. Posjetitelje očekuju i besplatna šminkanja i frizure, ekološke inovacije, videoprojekcije, škola ekovožnje, radionice za djecu te ponuda različitih knjiga. Također, održavat će se i cjelodnevni program izvođača različitih glazbenih i plesnih stilova, kao i edukativni sadržaji u reciklažnom dvorištu. (vecernji.hr)   PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA 13. KOLOVOZA 2012.   DORUČAK Voćna salata od dinje i lubenice Pecivo sa suncokretovim sjemenkama s namazom od graha i kriškom paprike   Voćna salata od dinje i lubenice Sastojci: 1 ploška lubenice, 2 male dinje, 3 cm svježeg đumbira, 100 g šećera, žličica narančinog likera, nekoliko listića limete za ukras, kandirani đumbir Priprema: Đumbir oguliti i omekšati u 2 dl uzavrele i zaslađene vode 5 minuta. Vatru ugasiti, izvaditi đumbir i dodati narančin liker. Dinje prepoloviti, izvaditi sjemenke pa izdubiti meso žličicom za sladoled. Plošku lubenice narezati na kockice istih veličina kao i kuglice dinje. Nadjenuti polovice dinje miješanim voćem. Preliti pripremljenim sirupom, ukrasiti kandiranim đumbirom narezanim na štapiće i listićima limete..   RUČAK Gazpacho Slanutak s rajčicama, patlidžanom i paprikom Kuhana kvinoja Salata od ribanih tikvica, zelene salate, krastavca i maslina Nadjevene pečene breskve   Gazpacho Sastojci: 1 kg vrlo zrelih rajčica, 1 krastavac srednje veličine, 1-2 zelene paprike, 1-2 kriške staroga kruha, 2-3 češnja češnjaka, 1 žlica vinskog octa, maslinovo ulje, sol, voda Priprema: Količine namirnica dane su samo okvirno, mijenjati ih prema vlastitom ukusu. Gazpacho mora biti narančaste do crvene boje - sve ovisi o omjeru sastojaka. Gustoću mu određuje količina kruha. U mikser staviti narezane rajčice, krastavac, papriku, češnjak, kruh namočen u vodi i začine. Miksati dok sve ne nastane jednolična gusta tekućina. Dotjerati okus i poslužiti odmah ili staviti u hladnjak da se rashladi. Slanutak s rajčicama, patlidžanom i paprikom Sastojci: veliki luk, češanj češnjaka, 4 žlice maslinovog ulja, šalica patlidžana (nasjeckanog na kockice), svježa paprika (narezana na trake), 3 srednje zrele rajčice (nasjeckane na kockice), šalica kuhanog slanutka, 1/2 šalice vruće vode, 1/2 žličice kajenskog papra, sol Priprema: Na vodi ili bijelom vinu pirjati luk i češnjak. Nasjeći rajčice, oprati ih i nasjeckati tofu. U lonac s lukom dodati rajčice i tofu. Pred kraj kuhanja dodati šećer, papar, soja umak i ostaviti na laganoj vatri dok rajčice ne budu potpuno gotove. Preliti po kuhanoj tjestenini. Nadjevene pečene breskve Sastojci: 6 bresaka, 100 g mljevenih badema, 12 očišćenih badema, 100 g javorovog sirupa, 3 žlice ruma, sok polovice limuna, 30 g smeđeg šećera Priprema: U zdjeli pomiješati mljevene bademe, smeđi šećer, javorov sirup, limunov sok i rum. Breskve oprati, prepoloviti, očistiti od koštica i polovice s otvorenom stranom prema gore ravnomjerno rasporediti u vatrostalnu posudu. Breskve nadijevati pripremljenom smjesom i sve zajedno staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C, 15-ak minuta. Gotove breskve ukrasiti cijelim bademima i poslužiti.   VEČERA Paella od prosa Sojin jogurt   Paella od prosa Sastojci: 25 dag prosa, 6 dl juhe od povrća, 10 dag luka, 10 dag mrkve, 25 dag patlidžana, 25 dag zelenih tikvica, 10 dag šampinjona, vezica peršina, curry, sol, ulje Priprema: Zakuhati juhu od povrća i dodati proso. Kuhati 5 minuta, isključiti vatru i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Luk sitno nasjeckati. Mrkvu narezati na kolutiće, patlidžane i tikvice na kockice, a šampinjone na listiće. Sve sastojke pirjati na malo ulja u vlastitom soku, da omekšaju. Zatim ih izmiješati s kuhanim prosom. Začiniti curryjem, solju i nasjeckanim peršinom. Zapeći u nauljenoj vatrostalnoj posudi oko 15 minuta na umjerenoj vatri.   Za međuobroke: kupine, maline, nektarina, kikiriki       Dobar tek!