Gastro
Gastro

Zdravi i osvježavajući recepti za ljetne deserte

Zdravi i osvježavajući recepti za ljetne deserte
Izdvojili smo 5 prefinih recepata sa sezonskim voćem

Tijekom vrućih ljetnih dana svi čeznemo za nečim što će nas osvježiti, osobito kad su u pitanju deserti.   Iako je sladoled omiljeni ljetni desert mnogih, postoje i mnogi drugi zanimljivi, ukusni i izuzetno osvježavajući deserti koje možeš pripremiti kod kuće.   Većina ovih recepata sastoji se od sezonskog voća i jednostavni su za pripremi, a vrlo su fini i odlično će poslužiti u ovim ljetnim danima. Naš izbor pogledaj u nastavku.

Foto: Unsplash

Pjena od malina

Sastojci: 400 g malina 200 g tučenoga vrhnja 2 bjelanjka nekoliko žlica šećera u prahu 1 čašica likera od naranče   Priprema: Očistite maline i pažljivo ih operite. Ocijedite ih. Odvojite i sačuvajte 6 najljepših malina. Ostatak usitnite u električnoj mješalici. Izlijte smjesu u zdjelu. Pažljivo umiješajte tučeno vrhnje, šećer u prahu, čašicu likera od naranče i čvrsti snijeg  od bjelanjaka. Istresite smjesu na tanjur za posluživanje i ukrasite ju malinama koje ste sačuvali i tučenim vrhnjem. Da biste pripremili tučeno vrhnje tako da bude čvrsto i da se ne topi, dodajte prije tučenja po dvije žlice obranoga mlijeka u prahu u svaku šalicu vrhnja.  

Crumble sa voćem

Sastojci za 6 osoba

  350 g brašna 100 g šećera 2 vanilin šećera 1 prašak za pecivo prstohvat soli 2 jaja 200 g maslaca 400 g voća po izboru (marelice, šljive, jabuke..)     Postupak pripreme   1. U brašno dodati šećer, 1 vanilin šećer, prašak za pecivo, prstohval soli, 2 jaja i 200 g hladnog maslaca narezanog na listiće. Sve dobro izmiješati mikserom. 2. Pripremiti šumsko voće (ja sam koristila domaće jagode, kupine i borovnice koje sam ljetos zamrznula), ako je pustilo sok, malo (ne previše) iscijediti rukom da ne bi pustilo previše soka tokom pečenja. Ja sam dodala jedan vanilin šećer i sasvim malo šećera u prahu u svježe voće jer su borovnice kiselkaste i sve to lagano promiješala da voće ne izgubi svoj oblik. 3. 2/3 tijesta staviti u kalup veličine 24x30 (može i kalup srednje veličine koji imate) rasporediti ga kao podlogu i ostaviti da sa strane ima mali rub kao u američkim pitama. 4. Šumsko voće poredati po cijelom tijestu i preostalu 1/3 tijesta izmrviti po voću. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, oko 30 minuta (dok ne porumeni). Kad se ohladi, sve posuti šećerom u prahu.  

Cheesecake s višnjama

 

Sastojci (Broj osoba: 6)   za podlogu od sira: 250-300g pettit beure keksa 100 g maslaca 4 žlice soka od naranče   krema od sira: 500-600 g sirnog namaza ili mascarpone sira 5 žutanjaka 180 g šećera 1 vanilin šećer   krema od višnji: 1 kompot od višnji 2 dcl vode 3 žlice gustina 3 žlice šećera   Postupak pripreme   1. Kekse usitniti, zatim ih pomiješati sa maslacem koji je odstajao na sobnoj temperaturi i dodavati sok od naranče. Pripremljenu smjesu utisnuti u namašćeni kalup i staviti u hladnjak. 2. Kremu napraviti tako da izmiksate kremasti sir te mu dodate smjesu koju ste prethodno napravili od žutanjaka, šećera i vanilin šećera. Izlijati na tijesto od keksa te peći na 170°C dok sir ne porumeni. 3. Višnje ocijediti od viška soka i posložiti ih po ohlađenoj torti. Uzeti 2 dcl vode i u vodi razmutiti po 3 žlice gustina i šećera. Sok od višnji zakuhati te u vruće dodati otopinu vode, gustina i šećera. Kad se zgusne preliti preko višnji i ohladiti malo na sobnoj temperaturi pa stavit u  hladnjak da se ohladi.

Sorbet od manga

Sastojci   3 manga Sok 1/2 limete 125 ml suhog bijelog vina 125 ml mineralne vode 1 bjelanjak Tekući zasladivač, prema ukusu (ako želite) Grančice svježe metvice i kriške manga, za ukrašavanje    Priprema: 1. Ogulite mango i odrežite meso s koštice. 2. Meso manga stavite u mikser i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. 3. U zdjeli pomiješajte kašu od manga, sok limete, vino i mineralnu vodu. 4. Mješavinu stavite u plitku posudu za zamrzavanje i zamrzavajte dok se ne počne stvrdnjavati po rubovima. 5. Prebacite u rashlađenu zdjelu i vilicom razmrvite kristaliće leda u mješavini, dok ne dobijete glatku smjesu. 6. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjka, a zatim ga oprezno umiješajte u smjesu manga. Zasladite tekućim zasladivačem prema ukusu, ako želite. 7. Vratite mješavinu u posudu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač dok se sasvim ne stvrdne. 8. Izvadite iz zamrzivača 20 minuta prije posluživanja, a zatim stavite u zasebne zdjelice. 9. Ukrasite grančicama svježe metvice i kriškama manga, te poslužite.

Izvor: Dijetalna hranjiva i ukusna jela bez masnoća Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/  

Sladoled od limuna

Sastojci:

  300 ml slatkog vrnhja sok od 1 limuna ili limete malo limunove korice 200 g mascarponea   Priprema:   Izmiksati slatko vrhnje te dodati mascarpone, sok od limuna i limunovu koricu. Kratko miksati i premjestiti u posudu za hlađenje. Poslužiti kada se ohladi i stisne.