Gastro
Gastro

Vrijeme je za njoke!

Vrijeme je za njoke!
Isprobajte ove ukusne recepte

Njoki pripadaju namirnicima koje su izuzetno popularne u raznim svjetskim  kuhinjama jer su ukusne, jednostavne i mogu se kombinirati s najrazličitijim umacima i preljevima. Ukusni njoki od krumpira odlična su baza za jela s raznim umacima od rajčica i vrhnja ili topljivog sira. Jednako tako mogu se poslužiti i kao prilog uz glavna jela s umacima poput pašticade ili gulaša, a namijenjeni su ljubiteljima brzih, jednostavnih i ukusnih jela od krumpirovog tijesta. I njoki imaju talijanske korijene. Postoji talijanska uzrečica da kao što se petkom jede riba, četvrtkom se moraju jesti njoki. U svakom slučaju, njoki su idealni za pripremu brzog ručka, pogotovo ako se u nedostatku vremena za kuhanje, odlučite za već gotove, smrznute njoke iz vrećice.  

Foto: © Ramon Grosso - fotolia

Njoki u kremastom umaku sa šampinjonima

Sastojci: pola kile njoka 1 žlica maslinova ulja pola nasjeckanog luka 1 režanj češnjaka 2 šalice nasjeckanih šampinjona 1/3 šalice bijelog vina pola šalice vrhnja za kuhanje malo svježe naribanog parmezana sol i papar Priprema: Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i dodajte luk s malo papra i soli. Pržite pet do šest minuta dok luk ne dobije zlatnosmeđu boju. Paralelno stavite vodu za njoke i pripremite ih prema uputama na pakiranju. Zatim luku dodajte češnjak i šampinjone te pržite još pet minuta. Na kraju na nekoliko minuta dodajte vino i vrhnje te parmezan. Prelijte preko njoka i servirajte.

Prženi njoki

Sastojci: Za pesto umak: 25 g parmezana 1 češanj češnjaka 60 g svježeg bosiljka 50 ml maslinova ulja 50 g pečenih pinjola Za njoke: 100 g parmezana 1 šaka svježe majčine dušice 350 g mascarponea 300 g brašna 2  jaja maslinovo ulje 50 g maslaca 25 g pečenih pinjola 1 limun sol i papar Za posluživanje: 70 g rikule malo pečenih pinjola   Priprema: Za pesto na sitno naribajte parmezan i stavite u blender. Dodajte listove bosiljka, češanj češnjaka i pinjole. Sve zalijte maslinovim uljem i sameljite. Za njoke u posudu prvo fino naribajte parmezan. Dodajte mascarpone, brašno, majčinu dušicu i jaja. Začinite solju i paprom te promiješajte. Čim se oblikuje kugla, tijesto izvadite na pobrašnjenu podlogu i dobro umijesite. Oblikujte kuglu i podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio tijesta oblikujte kao valjak i pospite brašnom ispod tijesta i po njemu. Rukama razvijte valjak u dugu rolicu (oko 60 cm). Narežite ga na jednake dijelove veličine oko 2 cm. Njoke ostavite da odstoje. U dvije tave ulijte maslinovo ulje i dodajte komadić maslaca te ugrijte. Njoke stavite u tavice i pržite sa svake strane oko 4 minute. Ispržite njoke i ostavite ih u posudi. Dodajte 2 – 3 žlice pesta i promiješajte. Dodajte listove rikule i začinite solju i s malo limunova soka. Promiješajte. Prilikom posluživanja svaki obrok njoka pospite pečenim pinjolima.

Njoki u bijelom umaku

Sastojci: Za njoke: 400 g špinata 300 g krumpira 250 g pšeničnoga oštrog brašna 1 jaje sol ½ žličice mljevenoga muškatnog oraščića 1 žlica ulja Za umak 300 ml vrhnja za kuhanje bijeli papar 2 žličice Vegete 100 g sira Edamera 50 ml bijelog vina Priprema: Špinat operite i kratko prokuhajte. Dobro ga ocijedite i usitnite u električnoj sjeckalici tako da dobijete kašastu masu. Tu masu stavite u cjedilo i pritišćite žlicom kako biste uklonili svu suvišnu tekućinu. Krumpir skuhajte, ogulite i pustite da se ohladi. Ohlađeni krumpir dobro protisnite, dodate brašno, jaje, sol, muškatni oraščić, ulje i pripremljeni špinat, te umijesite tijesto. Od dobivenog tijesta na pobrašnjenoj dasci oblikujte valjčiće, a zatim izrežite njoke. Kuhajte u slanoj kipućoj vodi sve dok ne isplivaju na površinu. U dublju tavu stavite vrhnje, dodajte bijeli papar i Vegetu te kratko prokuhajte. Zatim umiješajte naribani sir i vino pa nastavite kuhati 1 – 2 minute. U umak umiješajte zelene njoke i odmah poslužite uz odrezak s roštilja ili svježu salatu.