
Vrijeme je za borovnice, a mi imamo tri jednostavna recepta

Bobičastim voćem očaravajućeg okusa i bogatog nutritivnog sastava priroda časti od lipnja do kolovoza, kada dozrijevaju borovnice. Najveći užitak je jesti ih rashlađene, ne jednu po jednu, nego šaku po šaku, onako nesputano, dječje. No, iako u tebi bude halapljivost, borovnice su voće toliko lijepo da će svakome stolu dati dozu elegancije svojom dubokom plavom bojom, koju imaju zahvaljujući jakom antioksidansu antocijaninu.
Antocijanin borovnicu čini vrlo zdravom. Riječ je o biljnom pigmentu, flavonoidu, koji jača imunitet, pomaže obnovu mrežnice, poboljšava vid, snižava kolesterol, prevenira pojavu kardiovaskularnih bolesti, pojavu kroničnih bolesti, snižava upale u tijelu, antikancerogeno djeluje, poboljšava mentalne funckije oslabljene starenjem te sanira oštećenja na stanicama koja su nastala djelovanjem slobodnih radikala. Uz sve navedeno antocijanin pomaže kod mršavljenja, potiče gubitak kilograma te štiti kožu od UVB zraka. Osim u boorvnicama, pronaći ćeš ga u ostalom voću i povrću bogate tamnoplave, crvene i ljubičaste boje poput crnog grožđa. Osim što sadrže antocijanin, brovnice obiluju vodom, vlaknima, vitaminom C, kalijem, kalcijem i fosforom, a imaju jako malo kalorija.
Da sumiramo, borovnice su jako ukusne, jako zdrave i jako lijepe. Zar si išta manje očekivala od prirode? U nastavku ti donosimo tri načina na koje možeš jesti borovnice kada se poželišodmaknuti od onog bazičnog koji smo spomenule u početku. Uživaj u njima sada kada im je vrijeme, a ako ih imaš viška zaledi ih za zimu.
Cheesecake s preljevom od borovnica
Sastojci:
Baza:
200 grama mljevenog keksa
120 grama maslaca
žlica šećera
Fil:
pola kilograma svježeg sira
tri jaja
šest žlica šećera
pola žličice arome vanilije
ribana korica jednog limuna
dva kisela vrhnja
dvije žlice šećera
Preljev:
200 grama borovnica
pola decilitra vode
tri žlice šećera
pola žličice gorkog kakaa
Postupak:
Kekse (petit beurre ili neke druge, po želji) usitni i pomiješaj s omekšanim maslacem i šećerom pa utisni u pleh koji si prethodno obložila papirom za pečenje ili namazala maslacem. Stavi u pećnicu zagrijanu na 175 Celzijevih stupnjeva na maksimalno deste minuta. U međuvremenu umuti jaja sa šećerom, dodaj sir, koricu limuna i aromu vanilije. Sjedini smjesu i prelij je preko keksa te vrati u pećnicu. Kolač peci 20 minuta pa pećnicu ugasi i ostavi kolač u njoj još 40 minuta. Potom prelij preko njega kiselo vrhnje koje si pomiješala sa šećerom i ponovno upali pećnicu te peci cheesecake još pet minuta. Nakon toga ugasi pećnicu, odškrini vrata i ostavi ga da se u njoj ohladi. Prije serviranja prelij svaku krišku preljevom od borovnice koji ćeš napraviti tako što ćeš u lončić staviti šećer i borovnice te kuhati na laganoj vatri dok ne puste sok i omekšaju. Kako se šećer ne bi lijepio za dno, dodat ćeš par žlica vode i po želji žlicu gustina da ga zgusne. Odlučiš li dodati gustin, prvo ga razmuti u dvije žlice vode pa ulij u preljev.
Smoothie s borovnicama
Sastojci:
pola smrznute banane
šalica borovnica
pola žličice usitnjenih sjemenki lana
čaša vode ili kokosovog mlijeka
po želji kocke leda
žličica proteina u prahu s okusom vanilije
Postupak:
Sve sastojke stavi u blender i miksaj dok ne dobiješ svilenkastu teksturu. Izlij smoothie u staklenu čašu i uživaj u okusu, ali i u predivnoj ljubičastoj boji koju će mu dati borovnica.
Salata s borovnicama
Sastojci:
šalica borovnica
brie sir
mladi špinat
balzamični ocat
Postupak:
Brie nareži na kockice, špinat i borovnice operi te sve sastojke pomiješaj i začini žlicom balzamičnog octa. Po želji možeš dodati i sjemenke suncokreta te komadiće naranče.

Pametnije s vodom: 10 jednostavnih načina kako uštedjeti vodu u svom domu

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima
