403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Alkohol u desertima

Samo za odrasle: Tri recepta za ljetne torte s okusima omiljenih koktela

Samo za odrasle: Tri recepta za ljetne torte s okusima omiljenih koktela
Ljeto je doba kada obožavamo pijuckati koktele na plaži ili uz bazen, ali od sada znamo i kako ih pretvoriti u ukusne osvježavajuće deserte. Donosimo ti tri recepta za ljetne slastice s okusom omiljenih alkoholnih pića

Kokteli su omiljeni spojevi različitih alkoholnih pića, sokova, voća i tonika, a iako im se uvijek rado vraćamo u njihovim tekućim verzijama, zašto se ovog ljeta ne bismo počastili i nekom vrhunski ukusnom alkoholnom koktel tortom?

Trend spravljanja alkoholnih deserta posljednjih je godina na uzlazu, a blogovi su prepuni različitih tipova kolača koji okusima imitiraju draga nam pića. Kako se prvenstveno radi o osvježavajućim, ljetnim slasticama, sada je pravo vrijeme da i ti kreneš u njihovu izradu.

Kako bismo te motivirale, pripremile smo za tebe u nastavku tri recepta za torte s omiljenim koktelima - od gin-tonika pa sve do Aperol Spritza. Odaberi onaj koji ti se najviše sviđa i već večeras uživaj u slatkoći, ali i posebnom alkoholnom kicku ovih slastica.

Sirovi gin-tonic cheesecake

Sastojci:

300 grama keksa po izboru

150 grama maslaca

100 ml gina

150 ml tonika

75 grama šećera

1 vrećica želatine

600 grama krem sira

300 ml slatkog vrhnja

100 grama šećera u prahu

sok pola limete

150 ml slatkog vrhnja

naribana korica limete

12 kriški limete

menta listići

Priprema:

Za početak usitni kekse u blenderu. Za to vrijeme rastopi maslac, a zatim ga dodaj keksima. Prstima umijesi kompaktnu smjesu i utisni je u dno kalupa za torte. Pazi da ne stisneš smjesu prejako. Stavi u hladnjak.

Zatim želatinu otopi u hladnoj vodi par minuta. Stavi kuhati gin, šećer i tonik na laganu vatru, a zatim toj smjesi dodaj i nabubrenu želatinu pa sve dobro na vatri promiješaj.

Mikserom umiješaj sir, šećer u prahu i sok limete. Zatim toj kremi lagano dodaj otopinu gina i tonika te sve špatulom miješaj dok ne dobiješ glatku i sjajnu kremu. Svemu za kraj dodaj i slatko vrhnje te mikserom istuci dok se sve ne sjedini. Kremu izlij na podlogu od keksa.

Za dekoraciju, izmiksaj slatko vrhnje i njime ukrasi tortu, a možeš dodati i kriške limete i listiće mente za dekoraciju. Kolač neka se hladi preko noći.

Aperol Spritz torta

Sastojci:

2 šalice brašna

3 žličice praška za pecivo

pola žličice soli

2 velika jaja

1 šalica običnog grčkog jogurta

60 ml šalice biljnog ulja

korica jedne naranče

60 ml svježe iscijeđenog soka od naranče

1 šalica šećera

1 šalica šećera u prahu 

2 žlice Aperola

Priprema:

Za početak stavi grijati pećnicu na 180 stupnjeva. Dok se pećnica zagrijava, u zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol, a u drugoj posudi umuti jaja i šećer. Smjesi s jajima zatim dodaj ulje, jogurt, koricu naranče i sok od naranče te sve dobro izmiješaj dok ne dobiješ lijepu glatku kremu.

Dobivenu smjesu prelij u posudu s brašnom i sve miješaj, a zatim smjesu ulij u kalup za torte. Stavi peći tortu na 40 do 45 minuta. Kolač nakon što dobije zlatnu boju izvadi i ostavi da se ohladi.

Za glazuru pomiješaj Aperol i šećer u prahu te sve zakuhaj na vatri da se reducira u lijepi premaz. Kada se kolač ohladio, tu glazuru prelij preko njega. Desert možeš ukrasiti kriškama naranče.

Mohito kolač

Sastojci:

200 g keksa od maslaca

150 g maslaca  

4 kriške limete

6 vrećica čaja od metvice

2 dcl ruma

4 kriške limete

4 žlice šećera

1 litra vruće vode

250 g svježeg sira

200 ml vrhnja za šlag

125 ml mohito-sirupa

1 limeta (sok i kora)

1 limeta za ukrašavanje

18 g želatine

125 ml bijelog ruma

metvica

Priprema:

Za početak trebaš pripremiti mohito sirup. Za to ćeš trebati skuhati čaj od mente u 2dcl vode. Dodaj još i 2 dcl ruma, a zatim dobro promiješaj s limetom i šećerom. Smjesu prelij u vruću tavu i pusti da se tekućina reducira sve dok ne dobiješ teksturu sirupa.

Nakon toga, rastopi maslac, a kekse smrvi pomoću blendera. Pomiješaj mrvice keksa s maslacem te utisni smjesu u okrugli kalup za tortu. Stavi hladiti.

Istuci vrhnje za šlag, umiješaj u njega špatulom sir i usitnjenu koricu limete, a zatim svemu dodaj i sok limete. Na kraju dodaj smjesi mohito sirup i rum. Dodaj smjesi želatinu koju si prethodno pripremila prema uputama na vrećici.

Na kraju stavi kremu preko podloge i ostavi kolač da se hladi preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja ukrasi tortu listićima limete.

Najčitanije
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx