
403 Forbidden
Samo za odrasle: Tri recepta za ljetne torte s okusima omiljenih koktela

Kokteli su omiljeni spojevi različitih alkoholnih pića, sokova, voća i tonika, a iako im se uvijek rado vraćamo u njihovim tekućim verzijama, zašto se ovog ljeta ne bismo počastili i nekom vrhunski ukusnom alkoholnom koktel tortom?
Trend spravljanja alkoholnih deserta posljednjih je godina na uzlazu, a blogovi su prepuni različitih tipova kolača koji okusima imitiraju draga nam pića. Kako se prvenstveno radi o osvježavajućim, ljetnim slasticama, sada je pravo vrijeme da i ti kreneš u njihovu izradu.
Kako bismo te motivirale, pripremile smo za tebe u nastavku tri recepta za torte s omiljenim koktelima - od gin-tonika pa sve do Aperol Spritza. Odaberi onaj koji ti se najviše sviđa i već večeras uživaj u slatkoći, ali i posebnom alkoholnom kicku ovih slastica.
Sirovi gin-tonic cheesecake
Sastojci:
300 grama keksa po izboru
150 grama maslaca
100 ml gina
150 ml tonika
75 grama šećera
1 vrećica želatine
600 grama krem sira
300 ml slatkog vrhnja
100 grama šećera u prahu
sok pola limete
150 ml slatkog vrhnja
naribana korica limete
12 kriški limete
menta listići
Priprema:
Za početak usitni kekse u blenderu. Za to vrijeme rastopi maslac, a zatim ga dodaj keksima. Prstima umijesi kompaktnu smjesu i utisni je u dno kalupa za torte. Pazi da ne stisneš smjesu prejako. Stavi u hladnjak.
Zatim želatinu otopi u hladnoj vodi par minuta. Stavi kuhati gin, šećer i tonik na laganu vatru, a zatim toj smjesi dodaj i nabubrenu želatinu pa sve dobro na vatri promiješaj.
Mikserom umiješaj sir, šećer u prahu i sok limete. Zatim toj kremi lagano dodaj otopinu gina i tonika te sve špatulom miješaj dok ne dobiješ glatku i sjajnu kremu. Svemu za kraj dodaj i slatko vrhnje te mikserom istuci dok se sve ne sjedini. Kremu izlij na podlogu od keksa.
Za dekoraciju, izmiksaj slatko vrhnje i njime ukrasi tortu, a možeš dodati i kriške limete i listiće mente za dekoraciju. Kolač neka se hladi preko noći.
Aperol Spritz torta
Sastojci:
2 šalice brašna
3 žličice praška za pecivo
pola žličice soli
2 velika jaja
1 šalica običnog grčkog jogurta
60 ml šalice biljnog ulja
korica jedne naranče
60 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
1 šalica šećera
1 šalica šećera u prahu
2 žlice Aperola
Priprema:
Za početak stavi grijati pećnicu na 180 stupnjeva. Dok se pećnica zagrijava, u zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol, a u drugoj posudi umuti jaja i šećer. Smjesi s jajima zatim dodaj ulje, jogurt, koricu naranče i sok od naranče te sve dobro izmiješaj dok ne dobiješ lijepu glatku kremu.
Dobivenu smjesu prelij u posudu s brašnom i sve miješaj, a zatim smjesu ulij u kalup za torte. Stavi peći tortu na 40 do 45 minuta. Kolač nakon što dobije zlatnu boju izvadi i ostavi da se ohladi.
Za glazuru pomiješaj Aperol i šećer u prahu te sve zakuhaj na vatri da se reducira u lijepi premaz. Kada se kolač ohladio, tu glazuru prelij preko njega. Desert možeš ukrasiti kriškama naranče.
Mohito kolač
Sastojci:
200 g keksa od maslaca
150 g maslaca
4 kriške limete
6 vrećica čaja od metvice
2 dcl ruma
4 kriške limete
4 žlice šećera
1 litra vruće vode
250 g svježeg sira
200 ml vrhnja za šlag
125 ml mohito-sirupa
1 limeta (sok i kora)
1 limeta za ukrašavanje
18 g želatine
125 ml bijelog ruma
metvica
Priprema:
Za početak trebaš pripremiti mohito sirup. Za to ćeš trebati skuhati čaj od mente u 2dcl vode. Dodaj još i 2 dcl ruma, a zatim dobro promiješaj s limetom i šećerom. Smjesu prelij u vruću tavu i pusti da se tekućina reducira sve dok ne dobiješ teksturu sirupa.
Nakon toga, rastopi maslac, a kekse smrvi pomoću blendera. Pomiješaj mrvice keksa s maslacem te utisni smjesu u okrugli kalup za tortu. Stavi hladiti.
Istuci vrhnje za šlag, umiješaj u njega špatulom sir i usitnjenu koricu limete, a zatim svemu dodaj i sok limete. Na kraju dodaj smjesi mohito sirup i rum. Dodaj smjesi želatinu koju si prethodno pripremila prema uputama na vrećici.
Na kraju stavi kremu preko podloge i ostavi kolač da se hladi preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja ukrasi tortu listićima limete.