Gastro
Gastro

Tri preukusna recepta za bolji početak tjedna

Tri preukusna recepta za bolji početak tjedna
Ovog puta donosimo vam tri jednostavna i preukusna jela: doručak, ručak i desert

Započnite novi tjedan s inspirativnim i ukusnim jelima koja ćete lako i brzo pripremiti  

Kaša od bulgura s jagodama

Sastojci: 1/2 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka 2 datulje, bez koštice i sitno nasjeckane 3/4 šalice skuhanog bulgura (dolje su uputstva) 1/4 čajne žličice ekstrakta vanilije 3/4 šalice narezanih jagoda po želji nasjeckani bademi ili naribani kokos (ili oboje) Priprema: Stavite kuhati bademovo mlijeko i datulje u malu posudu; zgnječite datulje vilicom kako biste izvukli sav okus i slatkoću iz njih. Dodajte bulgur i kuhajte, često miješajući, sve dok smjesa ne zakipi. Maknite s vatre i umiješajte vaniliju. Stavite u zdjelicu i dodajte jagode te po želji bademe ili kokos. Za bulgur: 1 i pol šalica vode 1 šalica bulgura prstohvat soli Zakipite vodu pa u nju stavite kuhati bulgur. Smanjite vatru i kuhajte 12 minuta. Maknite s topline i ostavite pokriveno još 10 minuta.

Paprike zapečene s mesom i sirom

Sastojci: 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 srednje veliki crveni luk, sitno nasjeckan 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana 450 g mljevene junetine 1 žlica koncentrata rajčice 4 paprike 2/3 šalice naribanog sira koji se topi (Gouda, cheddar, Podravac) soli i papra po želji sezam za posipavanje ili nekoliko listića svježeg bosiljka Priprema U tavi popržite luk dok ne pozlatni pa mu nakratko dodajte češnjak te zatim dodajte mljevenu junetinu. Pirjajte dok junetina ne potamni - oko 6-7 minuta. Začinite solju i paprom, te u meso umiješajte koncentrat rajčice i nekoliko žlica vode ako je potrebno, tek toliko da nije veoma suho. Paprike operite, prepolovite i izvadite stabljiku i koštice. Svaku polovicu napunite mljevenim mesom. Na vrh posipajte naribani sir te po želji posipajte sezamom ili nakon pečenja dodajte listić svježeg bosiljka.  

Muffini od naranče

Sastojci: 300 g oštrog brašna½ žličice soda-bikarbone 1 prašak za pecivo 1 veće jaje 150 g šećera 1 vanili šećer kora od jedne naribane naranče 1 na sitno nasjeckana naranča 120 ml ulja 180 ml mlijeka prstohvat soli (po želji sitno nasjeckana tamna čokolada) Priprema: Zagrijte pećnicu na 180ºC. Mikserom pomiješajte jedno jaje, šećer i vanili šećer. Nakon toga dodajte mlijeko, ponovno dobro pomiješajte, zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, sol i pomiješajte. Dodajte ulje i pomiješajte. Nakon toga dodajte nasjeckanu naranču, naribanu koricu i čokoladne mrvice, te sve ručno umiješajte. Rasporedite smjesu po kalupima za muffine koje ste napunili tri četvrtine (te ih po želji posipajte s komadićima crne čokolade). Pecite ih 15 minuta.