
Tri juhe koje pomažu u borbi protiv masnih naslaga u području trbuha

S dolaskom hladnijih dana, sve više se okrećemo toplim jelima, a posebno onima na žlicu poput nutritivno bogatih i ukusnih juha. Osim što su svestrane i praktične, zdrave juhe sjajan su način za postizanje željenih rezultata u području prehrane posebice tijekom hladnijih mjeseci kada smo manje aktivni.
Naravno da za gubitak kilograma nije dovoljno samo svakodnevno jesti zdrave juhe niti je takav ograničeni jelovnik zdrav. Ipak, uz redovitu tjelovježbu i kvalitetnu prehranu, određene juhe dodatno mogu potaknuti rad metabolizma i pomoći ti u smanjivanju nakupljenih masnoća, posebice u području trbuha.
Budući da se juhe mogu kombinirati s povrćem, mahunarkama, mesom, ali i ribom, dobra je vijest da ćeš na ovaj način svoj organizam opskrbiti potrebnim sastojcima za sagorijevanje masti, ali i vlaknima, bjelančevinama te zdravim mastima.
Mnogi istraživači došli su do zaključka da prehrana s visokim udjelom proteina i unos vlakana pozitivno utječu na smanjivanje trbušne masnoće, stoga smo u nastavku izdvojile tri jednostavna recepta za juhe koje ti također u tome mogu pomoći.
Talijanska juha s mesnim okruglicama
Sastojci:
1 kg mljevene puretine
1 veliko jaje
25 g krušnih mrvica
50 g naribanog parmezana
1 glavica nasjeckanog luka
2 nasjeckane mrkve
2 nasjeckana celera
800 ml povrtnog ili pilećeg temeljaca
150 g tjestenine (npr. izlomljeni špageti)
sol, papar
Priprema:
Pomiješaj mljeveno meso s krušnim mrvicama, jajem, sirom i dodaj malo soli i papra.
Lagano oblikuj smjesu u mesne okruglice, veličine nešto manje od loptice za golf.
Zagrij maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri i dodaj nasjeckani luk, celer i kuhaj 5 minuta dok povrće ne omekša.
Zatim dodaj temeljac te zakuhaj juhu dok ne počne krčkati.
Smanji vatru, dodaj mesne okruglice i tjesteninu i kuhaj 8-10 minuta.
Na kraju začini sa soli i crnim paprom.
Krem juha od gljiva
Sastojci:
3 žlice kokosovog ulja
nasjeckani šampinjoni ili druge gljive po izboru (oko 250 g)
nasjeckani luk
1 režanj češnjaka
25 g tapioka brašna
200 g pilećeg ili povrtnog temeljca
1 šalica kokosovog mlijeka iz konzerve
1 žličica miso paste
svježi timijan
25 g muškatnog oraščića
1 žličica soli
pola žličice crnog papra
Priprema:
U velikom loncu zagrij kokosovo ulje na srednje jakoj vatri.
Dodaj gljive, luk i češnjak te kuhaj 5 minuta uz povremeno miješanje dok luk ne omekša.
Dodaj tapioka brašno, temeljac, kokosovo mlijeko i miso pastu te kuhaj 5 minuta. Zatim dodaj muškatni oraščić, sol i papar, pusti da zavrije i kuhaj još 5 minuta.
Isključi vatru i upotrijebi blender kako bi sve skupa pomiješala i dobila kremastu juhu od gljiva.
Juha od slanutka i kvinoje
Sastojci:
1 žlica malsinovog ulja
100 g nasjeckane mrkve
100 g crvene paprike
1 nasjeckani luk
2 mljevena češnja češnjaka
900 ml povrtnog temeljca
400 ml pasirane rajčice
400 g slanutka
50 g kvinoje
1 žlica Worcester umaka
2 žličice chilija u prahu
1 žličica sušenog origana
1 žličica kumina
sol, papar
1 tikvica
Priprema:
U velikom loncu zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckanu mrkvu, papriku, tikvicu, luk i češnjak i miješaj oko 5-7 minuta.
Dodaj začine, a nakon minute dodaj slanutak, kvinoju pa temeljac i pasiranu rajčicu. Dovedi do vrenja pa smanji vatru, poklopi i kuhaj oko 20 minuta.

Horoskop za nedjelju: Rakovi provjerite financije, blizanci će se družiti

Kaftan – ljetni klasik koji ovog ljeta nosimo i u gradskim kombinacijama

Imamo ideju za savršenu ljetnu frizuru, treba vam samo marama
