
Stigli su kesteni, isprobaj odlične jesenske recepte s njima

Pitomi kesten, lat. Castanea sativa, je jedna od prvih namirnica koje je čovjek jeo. Najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju, a povjesničari kažu da se počeo širiti po Europi preko Grčke. U prošlosti su ga, kao i danas, jeli pečenog i kuhanog, a od mljevenog kestena pravili su napitak koji je služio kao nadomjestak za kavu. Od kestenova meda pripremali su medenu rakiju i medicu. Legenda kaže da je grčka vojska preživljavala na kestenju tijekom povlačenja iz Male Azije 401. godine prije Krista. Ovi orašasti plodovi, zbog hranjivosti su davani siromašnima u Francuskoj za blagdan Sv. Martina, a u Toskani se tradicionalno jedu na dan Sv. Simona.
Kesten ima dvostruko više škroba nego krumpir, pa nije čudo da je još uvijek jedna od važnijih namirnica u Kini, Japanu i Južnoj Europi. Tamo se često koristi u obliku brašna za kruh zbog čega je dobio nadimak "Stablo kruha". Poput oraha i badema, ne sadrži gluten, pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakalije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu. Sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamine A i C. Oni se sačuvaju prilikom kuhanja, jer plod štiti debela kora. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar te mangan. U sto grama sirovog ploda ima 200 kalorija, a glavni sastojak mu je škrob, kojeg u kestenu ima oko 44 posto. To je jedino orašasto voće s vitaminom C.
Osim toga kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja inače se nalazi u zelenom lisnatom povrću. Folna kiselina je potrebna za rast stanica, sintezu DNA i normalan rad živčanog sustava. Kesten je bogat izvor mono-nezasićenih masti poput oleinske i palmitinske kiseline. Pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, djeluje i protuupalno, pa idealna je namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.
No uz sve dobrobiti ovog ploda, kestene najviše i primarno volimo jesti jer su neodoljivo ukusni, a svestrani. Može ih se koristiti u pripravljanju raznih tjestenina, variva, juha, deserata pa čak i u mesnim jelima, a kako bismo te potakle da ove godine i ti obogatiš svoju prehranu ovim malim bombama zdravlja donosimo ti i tri jednostavna, a jako ukusna recepta na bazi kestena.
Čokoladna torta s kremom od kestena
Sastojci:
Biskvit:
3 komada jaja
3 žlice šećera
3 žlice pšeničnog brašna
1.5 žlica kakaa u prahu
prašak za pecivo
Krema:
250 g kesten pirea
250 ml vrhnja za šlag
1 komad šlag fixa
20 g čokolade za kuhanje
1 vanilin šećer
tamni rum
Karamelizirani kesteni:
10 komada kestena
0.5 šalica šećera
voda
vrhnje za šlag
Glazura:
100 ml vrhnja za šlag
100 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Dobro pomiješaj sve sastojke za biskvit i izlij ih u kalup pa peci na 180° oko 10 min, izvadi i ohladi. Pomiješaj kesten pire s vanilin šećerom i rumom, umiješaj šlag s kremfiksom i polako dodaj u kesten pire. Na kraju dodaj izribanu čokoladu. Otopi šećer s vodom, a kada se počnu stvarati mjehurići dodaj zagrijano vrhnje. Nakon što karamel dobije lijepu boju makni ga s vatre i umiješaj usitnjene kestene (ne pire, već sitne komadiće) ostavi da se hladi. Biskvit prelij tankim slojem glazure (tako da većina ostane za kraj) ostavi da se malo ohladi pa na to stavi kremu. Pospi karameliziranim kestenima te prelij ostatkom glazure i ostavi u frižideru par sati.
Pita sa šunkom i kestenom
Sastojci:
1 dl vode
250 g pšeničnog brašna
1 prstohvat soli
170 g maslaca
2 komada krušaka
kuhana šunka
100 g kuhanih kestena
1 dl mlijeka
1 jaje kokošje
2 dl vrhnja kiselog (20% masti)
Priprema:
Sjedini brašno sa soli, vilicom utisni maslac u brašno i postepeno dodaj vodu. Trebaš dobiti mrvičastu, ljepljivu smjesu. Zamotaj ju u prozirnu foliju u obliku kugle i dobro pritisni da bi kasnije lakše razvaljala tijesto. Ostavi 30 min u hladnjaku. Na papiru za pečenje razvaljaj tijesto, premjesti ga na lim za pečenje. Dno na par mjesta izbockaj vilicom, pa na njega posloži kriške šunke, kruške i kuhane kestene. Rubove tijesta preklopi prema unutrašnjosti. Nadjev zalij smjesom od mlijeka, vrhnja i jajeta pa peci u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 40 min.
Namaz od čokolade i kestena
Sastojci:
50 g pirea od kestena
4 žlice meda
100 g tamne čokolade
150 ml vode
1 mahuna vanilije ili vanili šećer
korica od 1/2 limuna
Priprema:
Skuhaj kestene i izradi 250 g pirea od kestena. Izmiksaj ga u blenderu, dodaj med pa ponovo izmiksaj. Smjesu premjesti u posudu, pa dodaj vodu i vaniliju. Kuhaj na laganoj vatri uz miješanje. Kada se smjesa počne odvajati od posude dodaj čokoladu i koricu limuna. Miješaj dok se smjesa ne poveže i namaz od kestena i čokolade je gotov.

Pametnije s vodom: 10 jednostavnih načina kako uštedjeti vodu u svom domu

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima
