
Ukusne i nekalorične: Tri recepta s tikvicama kojima nećeš moći odoljeti

Ako želiš dodati više povrća u jelovnik tikvice su idealan izbor. Lako se pripremaju i mogu se kombinirati s gotovo svime od toga da budu podloga za pizzu, pa do umaka u tjestenini , ali kao ukusan i brz prilog koji možeš 'baciti' na rošitlj. U svijetu se pripremaju na razne načine. Primjerice, u Italiji se koriste u pripremi kruha, u Turskoj u pripremi palačinki, a u Bugarskoj ih se poslužuje s jogurtom, a mogu se i pohati iako tada i nisu toliko zdrave.
U kori tikvica nalazi se puno hranjivih tvari pa ih se ne preporučuje guliti. Imaju nizak udio ugljikohidrata, odličan su izvor vitamina B i C i pružaju osjećaj sitosti pa se često koriste tijekom procesa mršavljenja. U nastavku saznaj koje recepte vrijedi isprobati.
Burrito od tikvica
Sastojci:
3 tikvice prepolovljene po dužini
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Malo soli
Svježe mljeveni crni papar
1/2 nasjeckanog luka
2 češnja češnjaka
450 g mljevene govedine
1/2 žličice chili papra
1/2 žličice mljevenog kumina
Paprike
Crni grah
Nasjeckana cherry rajčica
Kukuruz
Gauda ili neki drugi masni sir
Svježe nascjeckani korijander (za ukras)
Priprema
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Nareži tikvice po dužini i izdubi unutrašnjost
Stavi polovice tikvica s prerezanom stranom prema gore na lim za pečenje i dodaj 1 žlicu ulja na njih te začini paprom i soli
Peci u pećnici 10 minuta dok ne postanu jarko zelene i mekane
U velikoj tavi na srednjoj vatri zagrij ulje i dodaj luk i tikvice te ih prži oko 5 minuta dok ne omekšaju
Dodaj češnjak i kuhaj oko jednu minutu
Dodaj mljevenu govedinu i usitni meso. Kuhaj meso oko 6 minuta
Umiješaj čili u prahu, kumin, papriku, sol, papar, crni grah, cherry rajčice i kukuruz
Dobivenu smjesu napuni u tikvice, a na vrh stavi sir
Peci u pećnici 15 minuta dok se sir ne otopi
Tikvice punjene makaronima sa sirom
Sastojci:
4 velike tikvice prepolovljene po dužini
3 žlice otopljenog maslaca
Malo soli
Svježe mljeveni crni papar
1 manja glavica nascjeckanog žutog luka
4 češnja češnjaka
1/2 žličice dimljene crvene paprike
1/2 žličice mljevene gorušice
1/4 žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića
Makaroni tjestenina
500 ml punomasnog mlijeka
1/4 kremastog sira
Masni sir poput Gaude
Ljuti umak (po želji)
Priprema
Oguli i izreži tikvice i malom žlicom izdubi unutrašnjost
Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i na lim za pečenje stavi tikvice. Premaži tikvice maslacem i začini paprom i soli. Peci 15 minuta dok tikvice ne omekšaju.
U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrij preostali maslac. Dodaj sitno nasjeckanu tikvicu, luk, češnjak, 1 žlicu soli, 0,5 žličice papra, papriku, senf, kajenski oraščić i muškatni oraščić i miješaj 10- 12 minuta dok ne postane mekano i kremasto
Dodaj makarone, mlijeko i vrhnje i pusti da lagano zakuha
Smanji temperaturu na srednju i kuhaj uz često miješanje oko 6 minuta
Postupno dodaj sir i zatim žlicom stavljaj gotove makarone u tikvice
Peci još tikvice 15- 18 minuta dok ne omekšaju
Pizza tikvice
Sastojci:
4 velike tikvice prepolovljene po dužini
Pasirana rajčica
Narezana mozzarela
Mini feferoni
Sjeckani svježi bosiljak (za ukras)
Priprema
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva
Nareži tikvice i izdubi unutrašnjost
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrij maslinovo ulje i dodaj tikvice. Isprži ih 6- 8 minuta dok ne omekšaju, a zatim dodaj pasiranu rajčicu
Žlicom nanesi umak, a zatim na vrh stavi mozarellu i mini feferone
Peci 15 minuta dok tikvice ne omekšaju, a sir ne porumeni

Horoskop za nedjelju: Rakovi provjerite financije, blizanci će se družiti

Kaftan – ljetni klasik koji ovog ljeta nosimo i u gradskim kombinacijama

Imamo ideju za savršenu ljetnu frizuru, treba vam samo marama
