Gastro
MALO KALORIJA

Jednostavni recepti s krastavcima kao stvoreni za ljetne dane

Jednostavni recepti s krastavcima kao stvoreni za ljetne dane
Krastavci su odlični saveznici svake žene - pomažu da nam koža bude ljepše, detoksiciraju tijelo i imaju jako malo kalorija

Počele su i posljednje pripreme za ulazak u kupaće kostime pa više ne možemo odgađati uvođenje promjena u prehrani. Krastavci su povrće koje se češće treba naći na našim tanjurima jer pomaže kod detoksikacije tijela i čini našu kožu zdravom i lijepom.

Ovo lako dostupno povrće sastoji se čak od 95 posto vode i stoga je odlično za hidratizaciju tijela te mu pomaže da izbaci toksine. Krastavci imaju veliku količinu vlakana i malo kalorija i zato su odlična opcija ako želimo izgubiti koji kilogram. Pomažu čak i kod kontroliranja razine krvnog tlaka jer sadrže visoku razinu kalija i magnezija. Ovo jednostavno zeleno povrće ima jako puno prednosti. Jedno od manje poznatih je da smanjuje toplinu u želucu što je osnovni uzrok lošeg zadaha. Držanje komadića krastavca u ustima može pomoći da se riješimo lošeg zadaha.

Krastavci nisu dobri samo za zdravlje, već su odlični i u kućno napravljenim beauty tretmanima jer pomoću njih možemo smanjiti podočnjake i osvježiti kožu lica. Na oči se možeš staviti svježe kriške krastavaca i ostaviti 8-10 minuta i smanjit će se otekline oko očiju i podočnjaci.

Oko 300 grama krastavaca sadrži samo 45 kalorija i nema masnoća, a to su vrlo važni razlozi da ga više konzumiramo. Često se jede u salatama, ali za ljeto su odlične i hladne juhe od ovog povrća i umaci. Jednostavni za pripremu, osvježavajući i što je najvažnije s vrlo malo kalorija. Zato smo pronašle tri jednostavna recepta s njegovim veličanstvom krastavcem. 

Hladna juha od krastavaca s grčkim jogurtom i začinima

Priprema

Sastojci:

2 velika salatna krastavca (1/2 šalice sitno narezan na kockice i ostalo samo narezano)

1,5 šalice grčkog jogurta

3 žlice soka od limuna

1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan

1/3 šalice svježeg kopra

1/4 šalice svježeg peršina

1 mali ljubičasti luk, nasjeckan

1/4 šalice maslinovog ulja

sol

papar

1/2 luka, sitno nasjeckan

U blenderu pomiješaj nasjeckani krastavac s jogurtom, sokom od limuna, ljubičastim lukom, češnjakom, koprom, peršinom i maslinovim uljem. Blendaj dok smjesa ne postane glatka. Dodaj sol i papar, juhu poklopi i ostavi u hladnjaku osam sati ili preko noći.

Juhu dodatno začini prije serviranja. Stavi u zdjele, ukrasi sitno narezanim krastavcem, crvenim lukom i maslinovim uljem te posluži.

Tzatziki - grčki umak od krastavaca

Priprema: 

Sastojci: 

3 krastavca, izrezana na komade veličine jednog centimetara

sol

1 šalica običnog grčkog jogurta

3 žlice maslinovog ulja

2 žlice svježeg limunovog soka

1 češanj češnjaka, lagano zgnječen

1/4 šalice sjeckane metvice

U zdjelu stavi krastavce s malo soli, zatim nekoliko puta čvrsto stisni rukama kako bi se oslobodio višak vode. Ocijedi.

U zdjeli srednje veličine pomiješaj krastavce, jogurt, ulje, limunov sok i češnjak te dodaj sol. Ostavi na sobnoj temperaturi 15-20 minuta. Izbaci češnjak. Metvicu dodaj neposredno prije posluživanja.

Tzatziki bez metvice može se napraviti i stajati tri dana. Pokrij i čuvaj u hladnjaku. 

Ljetna salata od krastavaca

Sastojci: 

1/4 šalice alkoholnog octa

2 žlice maslinovog ulja

2 žličice šećera

sol

papar

4 srednja krastavca

1/4 šalice nasjeckanog svježeg kopra

U veću zdjelu stavi ocat, ulje, šećer, sol i papar te umuti.

Nareži krastavce i stavi ih u zdjelu sa začinima te dodaj kopar i sve pomiješaj. Dodatno posoli ako je potrebno. Pokrij zdjelu i stavi u hladnjak najmanje 30 minuta prije posluživanja.

Jednostavni recepti s krastavcima kao stvoreni za ljetne dane