Okus dima i sočno meso samo su dva razloga zbog čega svi volimo meso s roštilja, a sada kada su konačno došli topliji dani možemo u prirodi uživati u ukusnoj hrani i na otvorenom. Roštiljanje – ova popularna metoda polakog kuhanja mesa omiljena je diljem svijeta, a najbolja je kada se sprema iznad pravog žara. Puno je stvari koje utječu na dobar okus hrane s roštilja, od pripreme mesa i povrća do tehnika pečenja, zbog toga vam mi donosimo savjete s kojima ćete svoje umijeće roštiljanja podići na sasvim višu razinu. Iako će vjerojatno vaša bolja polovica baviti pečenjem, vi se možete pozabaviti začinima i marinadama za meso.
1. Pecite polakoZa roštiljanje se često misli da je jednako kao i tzv. 'grilanje”, ali svaki zaljubljenik u hranu s roštilja znat će vam reći da su ove dvije metode nešto potpuno drugačije. Roštilja se obično iznad indirektnog izvora topline (žeravice) dulje vrijeme, a grilanje obično iznad direktnog izvora topline (vatre) kraće vrijeme. Pravi roštilj je za obroke kada vam nije problem čekati neko vrijeme na jelo.
2. Koristite drva i/ili ugljenAko se jela s roštilja spremaju na otvorenom, najbolja opcija su drvo i ugljen – za razliku od plinskih roštilja. Drvo će se pobrinuti za ravnomjernu toplinu i specifičan okus mesa, dok će ugljen pridonijeti dimljenom okusu koji pravi ljubitelji roštilja preferiraju.
3. Začinu i umaciPostoje različite “teorije” oko toga bi li se meso trebalo začiniti suhim začinima ili saftnom marinadom prije pečenja ili za vrijeme pečenja. Odluka je na vama “Suhi začini” obično imaju blaži okus i treba ih obilno nanijeti, dok su “saftne manirande” paste sa začinima kao što su senf, češnjak, pasta od čilija ili papra... Bez obzira za što se odlučite pobrinite se da ostavite začinima dovoljno vremena da prodru u meso, najmanje pola sata pa do preko noći, ovisno o debljini mesa. Ako se odlučite za začine tokom pečenja, polijevajte ih umakom koji ste pripremili (recimo, pivo, češnjak, ružmarin, sol i papar) kako bi meso ostalo sočno.
Recepti za savršen roštilj
Marinirana pileća prsa
4 posoljenih pileća prsa (ili 8 većih zabataka)1 šalice senfa2 žlice soka od limuna2 žličice Worcestershire umaka1 žličice crnog mljevenog papra
Izmiješajte sve sastojke za marinadu i onda njome dobro namažite piletinu. Stavite u plastičnu vrećicu i ohladite u frižideru barem 15 minuta. Pecite na roštilju polako – kako se ne bi previše osušila. Savjet – kako bi piletina bila brže gotova možete je prije skuhati, odnosno provriti nekoliko minuta. Ovako ćete biti sigurni d aniej sirova iznutra, a ona će svejedno imati fini dimljeni okus.
Piletina u marinadi od meda
6 posoljenih pileća prsa (ili 10 većih zabataka)6 žlica meda12 žlica soka od limuna1 žličice mljevene crvene paprike1 žličice papra1 žličice češnjaka u prahu ili granulama1 žličice vlasca
Piletinu (sirovu ili kratko prokuhanu) stavite na roštilj polako pecite i s vremena na vrijeme dok se peče mažite je sokom od meda, limuna i začina.
Vratina sa suhim ljutim začinima
4 posoljena komada mesa (juneće ili teleće vratine, ili deblji odresci) 4 žlice ljute ili slatke mljevene čili papričice1 žličice cayenne papra 1 žličica crnog papra4 žličice češnjaka u prahu ili granulama4 žličice soka od limuna
Izmješajte začine i polovicu utrljajte u meso i ostavite da stoji barem pola sata. Polagano pecite i za vrijeme pečenja mažite meso ostatkom začina.
Kotleti s whiskeyjem
4 posoljena svinjska kotleta1 šalica senfa1 šalica whiskeyja1 žličica mljevenog papra (ako je moguće zelenog)sok dvaju limuna
Isto kao i u prethodnom receptu - Izmješajte začine i polovicu utrljajte u meso i ostavite da stoji barem pola sata. Polagano pecite i za vrijeme pečenja mažite meso ostatkom začina.