
Salenjaci sa džemom od šljiva - starinski klasik po provjerenom receptu

Salenjake ili voliš ili mrziš, a ovaj tradicionalni hrvatski kolač radi se, kako mu i samo ime kaže, sa svinjskim salom. I to je upravo ono što odbija mnoge da uopće probaju slasticu čiji je ključni sastojak svinjsko salo, a pri tome zaboravljaju da svinjsko salo nije nezdravo, štoviše, ono je puno zdravije od, primjerice, margarina. Osim sala, tu je i domaće tijesto punjeno džemom, a mogu se napraviti na više načina: s kvascem ili bez njega, s dodatkom bijelog vina, ili pak bez sala kao lažni salenjaci.
Recept za starinske salenjake
Kako nam je došla zima, a s njome i zimski kolači, idealno je vrijeme za ovu sočnu slasticu. Mi smo recept pronašle kod Darka Debića s bloga Samo jedan griz, a kako je i sam Darko napisao: "Teško je dočarati fotografijom kako su slojeviti i kako se tope u ustima." U potpunosti se slažemo i zato se bacamo na pečenje i degustaciju dobrih starih salenjaka. Samo, bez brojanja kalorija!
Sastojci za starinske salenjake:
250 g mljevenog ili struganog sala sobne temperature
30 g brašna za salo
1 žličica octa
300 g brašna za tijesto, plus do dvije žlice brašna po potrebi
15 g masti
1 jaje
100 ml bijelog vina
malo soli
džem za punjenje
šećer u prahu pomiješan s vanilijom za uvaljati salenjake
Priprema starinskih salenjaka:
POGLEDAJ VIDEO: Ivana Perić Rabhi: Pavlova torta

Horoskop za nedjelju: Rakovi provjerite financije, blizanci će se družiti

Kaftan – ljetni klasik koji ovog ljeta nosimo i u gradskim kombinacijama

Imamo ideju za savršenu ljetnu frizuru, treba vam samo marama
