
Okusi Italije na tanjuru - toskanska juha od rajčice s kruhom

Ako želiš jednostavno, a ukusno jelo koje će te grijati i donijeti dašak Italije na tvoj stol, ova juha od rajčice idealan je izbor. Bogata juha kombinira zrele rajčice, začinsko bilje i svježe maslinovo ulje. Priprema je brza i jednostavna, stoga ti neće oduzeti puno vremena. Sastojci su pristupačni, a vjerojatno ih već imaš u svojoj kuhinji, što ovu juhu čini idealnom za bilo koji dan u tjednu.
Bez obzira poslužuješ li ovo jelo kao glavno ili kao predjelo, toskanska juha će definitivno osvojiti srca svih za stolom.
Sastojci:
50 ml maslinovog ulja + dodatak za posluživanje
1 luk
2 češnja češnjaka
1 kg zrelih mesnatih rajčica
800 ml temeljca za juhu od povrća ili piletine
200 g starog kruha
sol i svježe mljeveni papar
20 g svježeg bosiljka
Priprema:
Rajčicu operi i poprečno zareži na zaobljenom dijelu. Uroni rajčice u lonac kipuće vode na 30-60 sekundi. Blanširanu rajčicu ohladi, zatim je oguli i po želji odstrani sjemenke. Pelate nareži na komade. Luk i češnjak oguli i sitno nasjeckaj. Bosiljak nareži na trakice (možeš ga i nasjeckati).
Starom kruhu skini koricu i nareži ga ili natrgaj na komade. U lonac ulij maslinovo ulje i zagrij ga na umjerenoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i češnjak te ih uz povremeno miješanje prži 10-12 minuta dok luk ne omekša i postane proziran. Dodaj rajčice, sol i papar. Dobro promiješaj, poklopi lonac i pusti da se rajčice krčkaju na laganoj temperaturi oko pola sata. Između toga nekoliko puta dobro promiješaj da se ne zalijepi za dno posude.
Rajčice će se za to vrijeme otopiti, ali će se ujedno i zgusnuti. U lonac ulij jušni temeljac. Dobro promiješaj i pričekaj da juha prokuha pa je kušaj i po potrebi dodatno posoli i/ili popapri. Pusti da kuha 10 minuta pa umiješaj stari kruh i bosiljak.
Ostavi sa strane, poklopi lonac i ostavi juhu da odstoji 10 minuta prije posluživanja (po želji i više jer se juha može poslužiti i hladna ili ohlađena na sobnoj temperaturi). Ako je kruh upio previše tekućine, dodaj još malo jušnog temeljca. Gotovu juhu serviraj u duboke tanjure i prelij s malo kvalitetnog maslinovog ulja. Po želji dodaj malo svježeg bosiljka, piše Okusno.je.

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
